Annons

Mer tid om sommartid i EU

Österrikes transportminister Norbert Hofer (mitten) vill undvika ett "tidslapptäcke" i EU. På arkivfotot från i somras flankeras han av Vera Pürerfellner från Österrikes EU-representation (till vänster) och närings- och digitaliseringsminister Margarete Schramböck (till höger).
Österrikes transportminister Norbert Hofer (mitten) vill undvika ett "tidslapptäcke" i EU. På arkivfotot från i somras flankeras han av Vera Pürerfellner från Österrikes EU-representation (till vänster) och närings- och digitaliseringsminister Margarete Schramböck (till höger). Foto: Wiktor Nummelin/TT

Tiden är ännu inte mogen för EU:s medlemsländer att bestämma sig för att slopa framtida tidsomställningar.

– Nu får vi mer tid, konstaterar även Sverige om förhandlingarna i Bryssel.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen hade hoppats på snabba ryck när förslaget om slopad tidsomställning lades i september. Redan 2019 var då tänkt att bli det sista året som EU:s invånare behövde ställa fram och bak sina klockor två gånger om året.

När EU-ländernas tidsansvariga ministrar samlades i Bryssel på måndagen blev det dock bara en lägesrapport, i väntan på framtida beslut.

– Framför allt är det viktigt att vi får mer tid. Väldigt många länder blev överraskade av den snabba tidsplan som kommissionen lade fram, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på väg in till mötet.

Att beslutet dröjer har med samordningen att göra. Merparten av EU-länderna är oroade för att slopandet av tidsomställningarna ska innebära nya tidsskillnader mellan olika EU-länder, om vissa väljer att framöver köra på evig sommartid, medan andra stannar kvar i normaltid.

Enligt ordförandelandet Österrike kommer dock EU-kommissionen att hålla i en koordinering så att det blir antingen eller för allihop.

– Det får inte bli ett tidslapptäcke. Det vore helt ologiskt om Tyskland eller Ungern eller Italien eller Österrike har olika tider. Vilken modell vi ska välja – det får vi avgöra via diskussioner. Vi vet att Tyskland föredrar sommartid, men det är fortfarande öppet för många länder, säger transportminister Norberth Hofer i Bryssel.

Eneroth håller med.

– Det (ett lapptäcke) skulle inte gynna vare sig handel eller rörlighet över gränserna. Nu får vi mer tid och då har vi möjlighet att samordna mellan medlemsländerna och det är bra. Vi vill ju inte hamna i ett läge där vi har tidsskillnad mellan Sverige och Danmark till exempel, säger infrastrukturministern.

Ordförandelandet Österrike räknar nu med att tidsomställningarna eventuellt kan ha slopats i EU tidigast år 2021.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons