Annons

Klyftorna omformar det svenska politiska landskapet

Moderaternas opinionskris ger Socialdemokraterna andrum – och gör att Sverigedemokraterna snart kan bli Sveriges näst största parti.

Samtidigt är det rekordjämnt mellan blocken.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

1 / 3

S drar ifrån M

Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så sent som i somras var Socialdemokraterna och Moderaterna jämnstora. I dag skiljer det över tio procentenheter mellan de två största partierna.

I SvD/Sifos väljarbarometer för mars ligger S på 28,7 procent, medan M får 18,4.

För M-ledaren Anna Kinberg Batra är opinionsundersökningen dyster läsning: hennes parti har inte legat så långt i en mätning sedan Alliansen bildades 2004. Bara sedan i juni förra året har Moderaterna tappat närmare en halv miljon väljare. Den största delen av dem har gått till Centerpartiet. Många M-väljare har också bytt till Sverigedemokraterna eller anslutit sig till gruppen av osäkra väljare.

Samtidigt som M har dykt i opinionen har Socialdemokraterna successivt återhämtat sig från den opinionskris partiet befann sig i för drygt ett år sedan. Trots att S fortfarande ligger under valresultatet 2014 – då man fick 31 procent – kan statsminister Stefan Löfven (S) nu konstatera att avståndet ner till huvudmotståndaren M är tvåsiffrigt.

Annons
Annons

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

2 / 3

SD närmar sig M

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Lars Pehrson

Moderaternas ras i opinionen betyder inte bara att partiet tappar gentemot Socialdemokraterna i kampen om största parti – det innebär också gapet ner till Sverigedemokraterna minskar. Och det rejält.

I mars månads väljarbarometer från SvD/Sifo skiljer det endast 1,7 procentenheter mellan M och SD, vilket är det minsta avståndet någonsin i Sifo-mätning. Skillnaden är så liten att den ligger inom den statistiska felmarginalen. I praktiken går det alltså inte med säkerhet att säga vilket parti som i dag är näst störst efter S.

Speciellt inte som Expressen/Demoskop i förra veckan presenterade en mätning där SD var större än M, vilket var första gången det hände i en traditionell opinionsundersökning baserad på telefonintervjuer och slumpmässigt urval.
Samtidigt kan man konstatera att det var länge sedan SD gick framåt opinionen, och att partiet nu i princip har legat stilla runt 16 procent under ett år tid.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 3

Jämt mellan blocken

Striden mellan blocken i SvD/Sifos marsmätning är rekordjämn. De rödgröna partierna får tillsammans 40,3 procent och Alliansen 41 procent. Den knappa alliansledningen försvinner dock om man räknar bort Kristdemokraterna – som med 2,8 procent ligger klart under riksdagsspärren.

Inget av blocken är i dag i närheten av att få egen majoritet. Vilken sida som blir störst kommer dock att spela en viktig roll för regeringsbildningen efter valet 2018. Och därmed avgöra vilka som får möjlighet att ta plats i Rosenbad 2018.
På den borgerliga sidan är det egentligen bara ett parti som går stark just nu – Centerpartiet.

I vänsterblocket ligger två av tre partier under sitt valresultat 2013. Det enda undantaget är Vänsterpartiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons