Annons

Borgmästaren i Gdansk död efter knivattack

Gdansk borgmästare Pawel Adamowicz (till höger) strax innan han attackerades på söndagen.
Gdansk borgmästare Pawel Adamowicz (till höger) strax innan han attackerades på söndagen. Foto: Anna Rezulak/AP/TT

Pawel Adamowicz var borgmästare i den polska hamnstaden Gdansk i över 20 år.

Nu har han avlidit sedan han knivskurits av en före detta bankrånare som ville utkräva hämnd.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Polsk borgmästare död i knivdåd

Personalen på Gdansks universitetssjukhus kämpade förgäves för att rädda Pawel Adamowiczs liv, sedan han förts till sjukhuset på söndagen efter en knivattack vid en välgörenhetsgala.

På måndagen kom beskedet att borgmästaren avlidit.

– Trots alla våra ansträngningar så kunde vi inte rädda honom, säger sjukhusets direktör Tomasz Stefaniak till polska medier.

Annons

Tv-klipp från attacken visar hur en man som ropade "Adamowicz är död" stormade scenen och knivhögg borgmästaren. Pawel Adamowicz blev liggande på golvet, samtidigt som angriparen stod kvar på scenen och sade att attacken var en hämnd mot borgmästarens tidigare parti för att det, enligt honom, sett till att han fängslats. Mannen, som senare greps, påstod dessutom att han torterats i fängelset.

Enligt polska myndigheter är den gripne mannen en 27-åring som nyligen avtjänat ett drygt fem år långt fängelsestraff för att ha rånat flera banker i Gdansk. Åklagare Krzysztof Sierak säger att mannens psykiska hälsa nu ska utredas för att klarlägga om han kan hållas ansvarig för sina handlingar.

Den 53-årige Pawel Adamowicz betraktades som liberal på den politiska skalan. Han tog över som borgmästare i Gdansk 1998 och lyckades behålla sin post i över 20 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons