Annons

Knytblus-upprop till stöd för Danius

Det har blivit något av ett singum för Sara Danius att framträda i knytblus. Nu pågår ett upprop på nätet för att stödja Danius genom att klä sig i knytblus på fredag.
Det har blivit något av ett singum för Sara Danius att framträda i knytblus. Nu pågår ett upprop på nätet för att stödja Danius genom att klä sig i knytblus på fredag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”I morgon blir det knytblus” – så skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och massvis med andra kvinnor på sociala medier. Skälet är att de vill stödja Sara Danius.

Under strecket
Publicerad

Under torsdagen stod det klart att Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius lämnar Akademien. Beskedet kom efter interna stridigheter mellan olika fallanger i organisationen. Ledamoten Horace Engdahl har exempelvis skrivit att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift" i Expressen.

Efter beskedet visade många sitt stöd till Danius på sociala medier. En del gjorde det genom att uppmana till att bära knytblus i morgon (fredag). Skälet är att Sara Danius under sin tid i Akademien blivit uppmärksammad för att hon ofta bär knytblusar.

Annika Strandhäll lade till exempel upp en bild på Danius när hon lämnade Börshuset efter beskedet på torsdagskvällen med vit knytblus och ledamoten Sara Stridsberg vid sin sida.

”Bilden av värdighet...imorgon blir det knytblus”, skriver Strandhäll som bildtext.

Vänsterdebattören Jonna Sima skrev att hon kommer delta i Nyhetsmorgons panel i morgon ”Kommer givetvis bära knytblus”, skriver hon på Twitter.

Efter reklamen visas:
OBS INAKTUELL Akademien uppdaterad
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons