Annons

”Köksbordskirurger” nekades att omskära lagligt

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

IVO:s tillsynsläkare, Zoltan Fülep, har aldrig beviljat ett tillstånd för omskärelse av pojkar – de sökande har helt enkelt inte hållit måttet.

Ändå utsätter de barn för ”köksbordskirurgi”.

– Det är allvarligt, säger han.

Under strecket
Publicerad

Utrustning för omskärelse.

Foto: Joakim StåhlBild 1 av 1

SvD:s avslöjande om omfattande olagliga omskärelser av pojkar har väckt ilska och bestörtning.

Zoltan Fülep, tillsynsläkare på IVO, Inspektionen för vård och omsorg, tycker att uppgifterna som kommit fram är allvarliga. Han påpekar också att det rör sig om en brottslig verksamhet.

De olagliga ingreppen sker helt bortom myndigheternas kontroll. Männen, som vare sig är läkare eller har tillstånd, opererar pojkar i hemmen.

Oftast är det först när den så kallade ”köksbordskirurgin” gått snett – och föräldrarna tvingas uppsöka sjukvården – som den dolda verksamheten kan avslöjas och ”köksbordskirurgen” lagföras.

– Det är viktigt att ha tillstånd, har man det så kontrollerar vi att verksamheten sköts. Har man inget tillstånd har vi inte rätt att begära uppgifter, de är inte skyldiga att svara på några frågor från oss, säger Zoltan Fülep.

Flera personer som i samband med SvD:s granskning erbjöd sig att utföra olaglig omskärelse av en pojke har tidigare ansökt om tillstånd hos IVO men fått avslag.

Zoltan Fülep säger att tillstånd är en kvalitetsstämpel som de inte har.

Annons
Annons

Utrustning för omskärelse.

Foto: Joakim StåhlBild 1 av 1

– De uppfyller inte kraven. I samband med ansökan ska de bland annat skriva en redogörelse om hur de ska informera föräldrarna om ingreppet, hur själva operationen ska gå till, vilken bedövning som ska användas och hur efterkontrollen ska göras. Har man fått ett nej så betyder det att det finns brister, förklarar Zoltan Fülep.

Utrustning för omskärelse.
Utrustning för omskärelse. Foto: Joakim Ståhl

SvD:s kartläggning visar att IVO inte beviljat något tillstånd sen 2015. Samtliga som sökt har fått avslag. Zoltan Fülep har själv aldrig varit med och beviljat något tillstånd, säger han.

– Jag har sagt nej, eftersom de inte varit fullständiga.

Enligt regelverket får endast legitimerade läkare utföra omskärelse på pojkar som är äldre än två månader. För barn som är yngre räcker det att personen har ett särskilt tillstånd.

Zoltan Fülep säger att det inte finns några medicinska förklaringar för den åldersgränsen.

– Det är lika svårt att göra ingreppet på pojkar över och under två månader. Man har inte mindre ont om man är yngre, smärtupplevelsen är lika. Men lagen är tydlig och i förarbetena har man resonerat kring det utifrån kulturella aspekter. Hur man tänkte där är mer en fråga för juridiken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons