Annons

Rapport: Utsläppen av koldioxid når ny rekordnivå

Mitt under klimatmötet i Katowice kommer en nedslående rapport: de globala koldioxidutsläppen ser ut att sätta nytt rekord under 2018.

”2018 års ökning av fossilt koldioxidutsläpp sätter oss på en uppvärmningskurs som för tillfället går högt över 1,5 grader”, säger klimatforskaren Corinne Le Quéré vid universitetet East Anglia.

Under strecket
Publicerad
Foto: Peter DejongBild 1 av 2

Klimatforskaren Erik Pihl.

Foto: Mikael AxelssonBild 2 av 2
Foto: Peter DejongBild 1 av 1
Foto: Peter Dejong

Prognosen är klar: de globala utsläppen ser ut att öka för andra året i rad, och den här gången sätts rekordhöga nivåer. Det visar siffror från organisationen Global Carbon Projects senaste vetenskapliga rapport, som publicerades under onsdagen.

Nyheten kommer mitt under FN:s klimatförhandlingar COP24 i Katowice, och de preliminära siffrorna pekar på att utsläppsökningen landar på 2,7 procent (med en felmarginal mellan 1,8 till 3,7 procent).

Åren 2014, 2015 och 2016 varken ökade eller minskade de globala utsläppen av koldioxid, vilket väckte stora förhoppningar bland forskare och politiker.

Men om utsläppsvolymerna fortsätter likt 2017 och 2018 års nivåer finns det ingen chans att nå Parismålet och binda den globala uppvärmningen till 1,5 grader, menar forskarna bakom rapporten.

Annons
Annons

Klimatforskaren Erik Pihl.

Foto: Mikael AxelssonBild 1 av 1

”2018 års ökning av fossilt koldioxidutsläpp sätter oss på en uppvärmningskurs som för tillfället går högt över 1,5 grader. Det räcker inte att stödja förnybara resurser. Ansträngningar att minska koldioxidutsläppen måste utvidgas genom hela ekonomin”, säger studiens huvudförfattare Corinne Le Quéré vid universitetet East Anglia i ett pressmeddelande.

Svenska forskaren Erik Pihl vid Future Earth har varit med och bidragit till rapporten.

– Det är väldigt allvarligt. För att nå målet måste vi böja tillväxtkurvan senast 2020, vi kan inte fortsätta i helt fel riktning, säger Pihl till SvD.

De globala koldioxidutsläppen växte i genomsnitt 3 procent per år under 00-talet, innan ökningen planade ut efter 2010. Men mänsklighetens ökade efterfrågan på flyg, frakt och privata transporter har återigen tryckt upp utsläppsnivåerna till rekordhöjder.

För tillfället väger helt enkelt inte grön teknologi och andra koldioxidminskande ansträngningar upp för en ständigt ökande efterfrågan på energi.

– Alla fossila bränslen ser ut att öka i år. Gas och olja har stigit konstant sedan finanskrisen, men den nedåtgående koltrenden har vägt upp mot det. Nu ökar även kol, speciellt i länder som Indien och Kina, säger Pihl.

Klimatforskaren Erik Pihl.
Klimatforskaren Erik Pihl. Foto: Mikael Axelsson

Sämst i klassen är Kina, enligt rapporten. Världens folkrikaste land står för hela 27 procent av de globala koldioxidutsläppen, och ser ut att öka sina utsläpp under 2018 med 4,7 procent vilket är ett nytt rekord. Främst anses det vara Kinas användande av kol som är boven i dramat, och just kol lär även vara landets dominerande energikälla i decennier framöver, varnar rapporten.

Annons
Annons

Indien – ett land vars ekonomiska motor ännu inte riktigt kommit upp i full fart – står idag för 7 procent av de globala utsläppen. Landet ökade utsläppsnivåerna med 6,3 procent under 2018.

USA står för omkring 15 procent av världens totala koldioxidutsläpp ser ut att öka utsläppen med 2,5 procent i år. För EU, som står för 10 procent av utsläppen, ser det ut att bli en liten minskning med 0,7 procent.

Trots rapportens många mörka nyheter finns en del ljusglimtar. I 19 länder – däribland Sverige – som tillsammans står för 20 procent av de globala koldioxidutsläppen minskade utsläppsnivåerna, samtidigt som BNP ökade under det senaste decenniet. Förutom Sverige fanns bland andra Storbritannien, Tjeckien, Schweiz, Danmark, Frankrike och Nederländerna med på listan.

Erik Pihl menar att det är bra att rapporten kommer i samband med FN-mötet i Katowice, och hoppas att siffrorna kommer få parterna att ta det ansvar för klimatet som krävs. Samtidigt menar Pihl att den globala utsläppsökningen kan stävjas redan nästa år.

– Jag är fortfarande ganska positiv till att vi kan stoppa utsläppen till 2020, men hoppas att vi kan göra det redan nästa år. I alla fall minska tillväxten något. Sedan ser det ut som att vi är på väg in i en lågkonjunktur också, vilket brukar ha en dämpande effekt på utsläppen.

The Global Carbon Project är ett projekt sponsrat av institutet Future Earth och World Climate Research Programme. Den årliga rapporten som GCP släpper är inne på sitt 13:e år, och årets upplaga producerades av 76 stycken forskare från 57 olika forskningsinstitut i 15 länder.

Efter reklamen visas:
Greta Thunberg talade på FN:s klimatmöte
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons