Annons

Kolesterolhotet – är det farligt att äta mycket ägg?

De höga halterna av kolesterol har tidigare lett till rådet att undvika att äta för många ägg. Emma Frans undersöker vilka slutsatser vi egentligen kan dra utifrån dagens forskningsrön.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 2

Illustration: Thomas Molén

Bild 2 av 2

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Påstående

Att äta ägg under påsken är en tradition i många länder, inklusive Sverige. Vissa hävdar dock att vi bör vara försiktiga med hur många ägg vi stoppar i oss och att ett stort äggintag kan vara dåligt för hälsan. Vad säger egentligen vetenskapen? Är det farligt att äta mycket ägg, eller kan vi frossa med gott samvete i påsk?

Genomgång

Under en lång tid trodde läkare och forskare att ägg var dåligt för hälsan, framför allt att de ökade risken för hjärtsjukdomar på grund av sitt höga kolesterolinnehåll. Nuförtiden framhävs i stället ägg som en del av en hälsosam diet. Vad ligger egentligen bakom denna förändring i hur vi ser på äggets hälsopåverkan?

Äggulan innehåller höga halter av kolesterol och det är av denna anledning vi tidigare blivit rekommenderade att hålla nere vårt äggintag. Höga kolesterolnivåer i blodet, framför allt den sort som kallas LDL (low-density lipoprotein) eller ”dåligt kolesterol”, är kopplat till en högre risk för hjärtkärlsjukdom. Men det finns också ”bra kolesterol” och kroppen behöver kolesterol, bland annat för att tillverka vissa livsnödvändiga ämnen som till exempel östrogen, testosteron och vitamin D.

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Oroa dig inte om det blir en hel del ägg under påskhelgen.

Den gamla rekommendationen om att undvika mat med kolesterol, till exempel ägg, baserades på kännedomen om att höga kolesterolnivåer ökar risken för hjärtsjukdomar. Vetenskapliga studier har dock visat att det bara finns ett svagt samband mellan hur mycket kolesterol en person äter och vederbörandes kolesterolnivåer i blodet (1).

Forskning visar också att det inte finns något tydligt samband mellan hur mycket kolesterol en person får i sig via kosten och vederbörandes risk för kranskärlssjukdom, även om forskare misstänker att vissa personer skulle kunna gynnas av att minska intaget (2).

Det finns också studier som specifikt undersökt sambandet mellan äggkonsumtion och hjärtkärlsjukdom (3). En amerikansk studie där mer än 118 000 personer deltog visade att en konsumtion av ett eller fler ägg per dag inte verkade påverka risken för hjärtsjukdom eller stroke bland friska män och kvinnor. Däremot var högre äggförbrukning kopplat till en högre risk för hjärtsjukdom bland personer med diabetes.

Det är dock viktigt att notera att detta var en så kallad observationsstudie, vilket innebär att bakomliggande faktorer kan påverka resultaten.

Slutsats

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Många experter ansåg förr att vi skulle undvika ägg eftersom de innehåller mycket kolesterol. Nyare forskning tyder dock på att de flesta av oss kan äta ett eller fler ägg om dagen utan att vår hälsa påverkas negativt. Kolesterol är inte enbart av ondo utan också nödvändigt för kroppens funktion. Dessutom innehåller ägg andra ämnen som är nyttiga för oss, som protein, jod, selen och samtliga fettlösliga vitaminer (4).

En bra tumregel när det gäller kost är att äta en varierad diet, men oroa dig inte om det blir en hel del ägg under påskhelgen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons