Annons

”Kom att bli av avgörande betydelse”

Utrikesminister Carl Bildt deltar vid 20-årsfirandet av flykten

Under strecket
Publicerad

Vad är din uppgift i Sopron?

– Att representera Europeiska unionen och därmed hela den framgångssaga som blev en följd av järnridåns och de socialistiska diktaturernas fall. Jag ska hålla ett kort tal i anslutning till bland andra Ungerns president.

Vilken betydelse anser du att den paneuropeiska picknicken hade för utvecklingen?

– Utvecklingen i Ungern dessa veckor för 20 år sedan kom att bli av avgörande betydelse för att rycka undan mattan för den östtyska DDR-diktaturen. I Sopron visades att det fanns en öppning i järnridån, en möjlighet att komma ut, och därmed sattes hela den utveckling i rullning som den 9 november ledde till murens fall i Berlin och inom lite mer än ett år till hela den östtyska statens – bulten i det sovjetiska yttre imperiet – försvinnande. Därmed började ett nytt skede i den europeiska historien.

Har du några egna speciella minnen från de här händelserna?

– Jag minns taggtråden och hindren vid järnridån vid just Sopron från passager den vägen ett antal år före det omvälvande året 1989, men har inte varit tillbaka i staden sedan dess. Men året 1989 och allt som hände då minns jag mycket väl – för mig handlade det ju då inte minst om återupptäckten av de tre baltiska länderna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons