Annons

Per Gudmundson:Kom tillbaka Juholt, allt är förlåtet

Socialdemokraterna under Stefan Löfven mäts nu på samma nivåer som under Håkan Juholt.
Socialdemokraterna under Stefan Löfven mäts nu på samma nivåer som under Håkan Juholt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Under strecket
Publicerad

Under de sista veckorna inför riksdagsvalet 2006 tappade Socialdemokraterna under Göran Persson 2,6 procentenheter i opinionen. Samma sak hände för Ingvar Carlsson i valet 1994. Det är de två största uppmätta spurtförlusterna för S.

Statsvetarna har mätt opinionsförändringar i valrörelserna alltsedan riksdagsvalet 1968. S är det tydligt sämsta spurtpartiet. Socialdemokraterna har tappat väljare i tretton valrörelser av fjorton undersökta. Undantaget är valet 2010, då S vann en mycket blygsam tiondels procentenhet. Den genomsnittliga valrörelseförlusten för Socialdemokraterna är 1,25 procentenheter (se ”Flytande väljare”, SCB 2016).

Inget talar för att Stefan Löfven kan bryta trenden. Tvärtom. Två stora opinionsmätningar har i dagarna påvisat att Socialdemokraternas väljartapp kan ha börjat redan nu.

Svenska Dagbladets Sifo i fredags bygger på drygt 8 000 intervjuer genomförda 7–17 maj. Socialdemokraterna backar 3,2 procentenheter till 25,2 procent. Dagens Nyheters mätning på onsdagen bygger på drygt 1 800 intervjuer 10–21 maj, av Ipsos. Socialdemokraterna faller 2 procentenheter till 24 procent.

Annons
Annons

I partiets vänsterfalang försöker man nu förklara raset med att S-retoriken om stramare migrationspolitik och hårdare straff har varit ett felsteg. Men den analysen stöds inte av siffrorna. Bägge mätningarna noterar att Socialdemokraterna tappar väljare till Sverigedemokraterna. Sifo visar specifikt att kvinnliga väljare överger S för SD.

Gissningsvis har regeringen Löfvens beslut den 19 april spelat större roll. Då gick man vidare med det hårt kritiserade förslaget om rätt till uppehållstillstånd för 9 000 afghanska män som saknar asylskäl och redan har fått avslag. Stefan Löfvens framträdande i SVT:s partiledardebatt den 6 maj gjorde antagligen inte saken bättre, där han började svamla om turordningsregler på arbetsmarknaden i stället för att svara på frågan om varför Sverige inte utvisar utländska våldtäktsmän i mer än vart femte fall.

I partihögkvarteret på Sveavägen 68 råder förmodligen andlös spänning inför SCB:s partisympatiundersökning den 5 juni. Det är det sista halmstrået. Om dagstidningarnas majmätningar stämmer, går Socialdemokraterna in i valrörelsen som ett 25-procentsparti.

Det är stor skillnad från att vara ett 30-procentsparti. Ett 30-procentsparti är självklart störst, en given regeringsbildare, en statsbärande institution. På 25 procent är man ett parti bland andra.

Dagens Nyheter konstaterar att Stefan Löfven nu är på håret att tangera Håkan Juholt 2012. Det är sant på mer än ett plan.

Höstens val kommer med all sannolikhet innebära att regeringen Löfven tvingas bort. Socialdemokraterna kommer då att stå inför ett vägval.

Å ena sidan kan partiet vandra vidare på den smala stig som Stefan Löfven (och inte minst hans finansminister Magdalena Andersson) pekat ut, med nationellt egenintresse och ordning och reda. Där är redan Socialdemokratiet i Danmark. Men det skulle vara mycket svårsmält för partiets mjukare delar. Det är svårt att se Aftonbladets ledarsida, sajten Politism och statsvetarprofessor Ulf Bjereld kampanja för gettopaket av danskt snitt.

På den breda vägen hägrar radikalism, plakatpolitik och den sortens vänsterpopulism som Håkan Juholt nosade på under sin korta partiledartid och som prövats inte helt utan framgång i andra länder. Den sortens socialdemokrati engagerar aktivisterna, men leder till minskat förtroende som regeringsparti och slutligen total pasokifiering.

Håkan Juholt var bara före sin tid. Nu börjar partiet komma ikapp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons