Annons

Night school Komisk supertalang körs över av grabbigt manus

Tiffany Haddish slog igenom stort i fjolårets ”Girls trip”.
Tiffany Haddish slog igenom stort i fjolårets ”Girls trip”. Foto: UIP

Komedin ”Night school” innehåller en del kul trams, men är främst en bra idé som aldrig lyfter. Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Tiffany Haddish borde få ett manus som faktiskt gör sig förtjänt av henne.

Publicerad

Night school

Regi
Malcolm D Lee
Genre
Komedi
Manus
Kevin Hart, Harry Ratchford, Joey Wells, Matthew Kellard, Nicholas Stoller, John Hamburg
Medverkande
Tiffany Haddish, Kevin Hart, Taran Killam

1 tim 51 min. Från 7 år.

Betyg: 3 av 6

Fjolårets ”Girls trip” kommer att gå till historien som filmen som gjorde komikern Tiffany Haddish till stjärna – en sprakande supertalang, lika bra på tajming och tonfall som på ren, fysisk komik. Att ”Girls trip”-regissören Malcolm D Lee i nya ”Night school” matchat henne med Kevin Hart är därför på ett sätt logiskt. Båda är storskaliga och särpräglade, samtidigt som båda har precis den där sortens okonstlade touch som krävs för att kunna hantera en yxig komedi av den här typen. Det borde, med andra ord, bli hur kul som helst. I praktiken: nja.

”Night school” handlar om Teddy, en pojkman i 30-årsåldern som inte vågat berätta för sin högpresterande fästmö att han aldrig gick klart high-school. Ljugandet får allt fler och allt mer dyrköpta konsekvenser, och till sist måste Teddy krypa tillbaka till skolbänken för att få ut sin examen, närmare bestämt inom komvuxutbildningen på sin gamla skola.

Hans gamla dödsfiende Stewart (tidigare ”Saturday night live”-medlemmen Taran Killam i en rätt dödbakt roll) är numera ställets sadistiske rektor medan Haddish spelar komvuxläraren Carrie, en välvillig hårding som engagerar sig tillräckligt mycket i den skitsnackande Teddy för att upptäcka att han inte är dum utan bara en odiagnostiserad dyslektiker.

Annons

Här finns en del kul trams och finlir, som ett infekterat bråk om vilken etnicitet som har tjockast pubeshår eller en scen där Teddy tar extrajobb på en kristen kycklingkedja och förskräckt frågar sina svarta kollegor om de är fast i ”the sunken place” (en referens till fjolårets ”Get out”), men i övrigt är ”Night school” en bra idé som aldrig riktigt lyfter.

Tiffany Haddish och Kevin Hart i ”Night school”. Foto: Eli Ade/UIP

Sensmoralen om värdet och vikten av en utbildning är visserligen alldeles lagom uttalad, men filmen förmår inte bära upp sina nästan två timmar, och ägnar sig dessvärre betydligt mer åt Teddy än åt Carrie – sannolikt en konsekvens av att det är Hart och en hel hög killar som skrivit manus. Haddish gör vad hon kan med sitt utrymme, men det blir inte så mycket syre kvar när Hart fyller varenda ruta med sitt vevande och gapande. Hoppas hon snart får ett manus som faktiskt gör sig förtjänt av henne.

Annons
Annons
Annons

Tiffany Haddish och Kevin Hart i ”Night school”.

Foto: Eli Ade/UIP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons