Annons

Replikskifte om invandring: ”Inte ett nytt Malmö, utan Karlstad”

Foto: Johan Nilsson/TT

Med anledning av ledarartikeln ”Myndigheterna måste prioritera utvisningarna” har följande kommentar inkommit från Isak Kupersmidt. Ivar Arpi svarar på kritiken.

Under strecket
Publicerad

Söndagen 1/9 skrev Ivar Arpi på Svenska Dagbladets ledarsida: ”Sammanlagt blir det över 300 000 asylsökande och anhöriga som väntas komma till Sverige fram till 2022. Det är nästan ett helt Malmö på fyra år.”

Tekniskt sett var det inte en lögn, men något måste man kalla det när Arpi glömmer nämna att majoriteten av anhöriginvandringen inte har något med asylinvandringen att göra, samt att ansökningar inte är samma sak som beviljade tillstånd.

Det stämmer att 84 000 personer väntas söka asyl i Sverige samtidigt som 231 000 ansökningar om anhöriginvandring beräknas avgöras av Migrationsverket fram till år 2022. Det handlar då om ansökningar, inte beviljade tillstånd. Av de asylsökande väntas omkring 25 000 att få bifall på sin ansökan.

När det gäller anhöriginvandring så inkluderar de 231 000 anhöriga till allt ifrån svenska medborgare till arbetskraftinvandrare och EU-medborgare. Det finns ingen prognos på hur de anhöriga är kommer vara fördelade i framtiden, men de senaste åren har omkring 30 procent av de beviljade ansökningarna varit anhöriga till flyktingar. Ansökningarna görs dessutom från utlandet, så enbart de personer som får bifall kommer att komma till Sverige. Det går alltså inte att prata om att hundratusentals anhöriginvandrare till flyktingar de kommande åren.

Annons
Annons

Prognoser är bara gissningar, så siffrorna kan såklart bli både högre och lägre. Att det skulle komma 300 000 asyl- och anhöriginvandrare de kommande åren finns det dock ingen grund för att påstå. Om Arpi menade allvar med att tala klarspråk om invandringen borde han vara ärlig med hur många asylsökande med anhöriga det faktiskt handlar om. Att blåsa upp siffrorna genom att enbart kolla på inkomna ansökningar och räkna med anhöriga till svenska medborgare är enbart oärligt och förstör debatten.

Det finns stora problem kopplade till de senaste årens kraftiga asylinvandring. Allt från långsam integration till att många inte lämnar landet efter avslag är problem som måste diskuteras och lösas. Det kräver att debattörer, på alla sidor, slutar sprida lögner och överdrifter.

Isak Kupersmidt
Centerstudent och doktorand i nationalekonomi

Ivar Arpi svarar:

Isak Kupersmidt har rätt i att antalet som angavs i min ledare gäller ansökningar, inte beviljanden. Tyvärr har han själv fel i vad han ser som sin korrigering.

Kupersmidt skriver att 25 000 får bifall på asylansökningar, men en högre siffra gäller för antalet som tas emot av kommunerna. Av de 84 000 asylansökningar som kommer in fram till 2022 beräknas 35 000 få uppehållstillstånd. Det är vad Migrationsverkets presstjänst, som vidarebefordrar informationen från den som leder verkets prognosarbete, skriver till mig: “Sammanlagt uppskattas kommunmottagandet uppgå till omkring 91 000 personer under 2019-2022 (varav ca 20 000 kvotflyktingar, ca 36 000 anhöriga till före detta asylsökande, samt ca 35 000 asylsökande som tas emot i kommun efter beviljat uppehållstillstånd).”

Annons
Annons

91 000 är förvisso inte ett nytt Malmö, utan snarare ett nytt Karlstad, Haninge eller Växjö. Därför har den delen i min ledare rättats på webben.

Men det är sant att jag använde en siffra som inkluderade för många kategorier av inresande, med tanke på vad min artikel handlar om. Enligt Migrationsverkets juliprognos beräknas det totalt inkomma cirka 168 000 ansökningar om uppehållstillstånd på grund av anknytning (exklusive förlängningsansökningar) under 2019-2022. Men dessa siffror avser samtliga anknytningsärenden, precis som Kupersmidt påpekat, och inte enbart anhöriga till före detta asylsökande. Det omfattar exempelvis anknytning till en person som bor i Sverige som man är gift med, har ingått partnerskap eller varit sambo med. Familjemedlemmen i Sverige måste vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd, permanent uppehållsrätt eller permanent uppehållskort. Hur många av dessa som är anhöriga till före detta flyktingar, med permanent uppehållstillstånd, har jag inte någon statistik på.

I dag betyder inte ett nej i asylprocessen verkligen nej. Många stannar kvar även om deras ansökan avslagits. Utvisningar av de som uppehåller sig illegalt i landet sker inte i tillräcklig utsträckning. Många som har avvikit syns inte längre i statistiken. De befinner sig i vad man brukar kalla skuggsamhället, eftersom de håller sig undan från myndigheterna. Men om inte Sverige tar sin egen migrationspolitik på allvar förlorar den sin legitimitet både för dem som redan bor här och de som söker sig hit.

Min ledare handlade till större delen om att inflödet är för stort. Det är värt att understryka än en gång: även ett nytt Karlstad på fyra år är för mycket, med tanke på de stora integrationsproblem Sverige dras med redan i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons