Annons

”Vi bosätter andra planeter inom tio år”

Framtiden är snart här. I serien 20 tankar om 2020-talet har vi hört experterna – här har vi samlat ett urval av läsarnas tankar om nästa decennium.

Under strecket
Publicerad
Foto: Soeren Stache/TTBild 1 av 1

1 / 10

 

Foto: Soeren Stache/TT

”De fattigaste får det bättre”

Decentralisering, regeringar och politiker spelar allt mindre roll och decentraliserade ekonomier kommer att blomstra. Kryptovalutor kommer att användas av alla människor på planeten. De allra fattigaste kommer att få det bättre men medelklassen kommer få det svårt. Miljön är såklart den största utmaningen, efter miljön kommer jobben och medelklassens utarmning.

/Alexander

Annons
Annons
Foto: Keith Tsuji/TTBild 1 av 1

2 / 10

Foto: Keith Tsuji/TT

”Ensamheten i samhället skapar nya lösningar”

Jag ser positivt på framtiden, och tror på enskilda entreprenörer och näringslivet som drivande i kombination med olika ideella organisationer.

Kulturella och kreativa näringarna kommer att växa – som arkitektur, dataspel, design, film, mode, mat och turism. De skapar nya mötesplatser för människor. Konsumtionen av produkter minskar men konsumtionen av tjänster fortsätter växa. Citykärnorna fylls med nya spännande upplevelser i takt med att butiker med mera försvinner.

Det finns flera möjligheter att utveckla nya spännande tjänster till den äldre befolkningen – som blir friskare, lever längre och kommer ha god ekonomi. Ensamheten i vårt samhälle kommer driva behovet av nya lösningar.

/Carin

Annons
Annons
Foto: Uwe Zucchi/TTBild 1 av 1

3 / 10

Foto: Uwe Zucchi/TT

”Andelen äldre ökar och lever längre”

Att finansiera den lokala och regionala servicen i kommuner och landsting blir den största utmaningen, i samband med att andelen äldre ökar och lever längre. Det kräver prioriteringar eller kraftiga paradigmskiften i hur service tillhandahålls.

/Johan

Annons
Annons

Peter J Ratcliffe tilldelas 2019 års nobelpris i medicin tillsammans med William G Kaelin Jr och Gregg L Semenza.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

4 / 10

Peter J Ratcliffe tilldelas 2019 års nobelpris i medicin tillsammans med William G Kaelin Jr och Gregg L Semenza.
Peter J Ratcliffe tilldelas 2019 års nobelpris i medicin tillsammans med William G Kaelin Jr och Gregg L Semenza. Foto: Frank Augstein/AP

”Tilliten till vetenskap och forskning ökar”

Under 2020-talet kommer den viktigaste politiska utmaningen att vara att minska stödet för reaktionära, nationalistiska och fascistiska strömningar.

En därmed sammanhängande fråga är att vi måste nå och sprida insikt om att till synes enkla lösningar på svåra problem tenderar att förvärra tillståndet både i Sverige och i världen. Tilliten till vetenskap och forskning kommer därför främjas och vi blir bättre på att välja de mest trovärdiga källorna att hämta information från.

/Ulla

Annons
Annons
Foto: Per-Olov Eriksson/TTBild 1 av 1

5 / 10

Foto: Per-Olov Eriksson/TT

”Sker förändring i arbetets drivkraft”

Att helt få bort klimatpåverkande utsläpp snabbt är det absolut viktigaste under 2020-talet. Att förändra politisk opinion, ekonomiska strukturer och våra vardagsvanor i den riktningen blir det svåraste.

Det jag hoppas på är nya, klimatsmarta transportsätt, förändrade perspektiv på tid och avstånd, arbete som har personlig tillfredsställelse och utveckling – inte ökad konsumtion – som drivkraft.

/Mårten

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

6 / 10

Foto: Pontus Lundahl/TT

”Sverige kan ingå i EU-försvar”

Jag tror att frågor om nätsäkerhet och information på nätet hamnar högt upp på agendan, speciellt efter skandalen med Facebook och Cambridge Analytica. Samt en nyligen lanserad dokumentärfilm från Netflix, ”The Great Hack”, som har fått speciellt oss ungdomar att förstå vad för information vi faktiskt ”publicerar” av oss själva när vi surfar.

En annan fråga som kan bli större är ett gemensamt EU-försvar eller militär då andra allianser som Nato inte har blivit en stor diskussion i Sverige. Med ökade militära satsningar i till exempel Ryssland blir världen en läskigare plats. Jag tror att det blir svårare att vara ett land som kallar sig neutralt.

/Jonas

Annons
Annons

Greta Thunberg i Iowa.

Foto: Joseph Cress/TTBild 1 av 1

7 / 10

Greta Thunberg i Iowa.
Greta Thunberg i Iowa. Foto: Joseph Cress/TT

”Medborgarnas politiska engagemang avgörande”

Att lyckas med att involvera och engagera medborgare i det politiska beslutsfattandet är den fråga som kommer genomsyra 2020-talet.

Om de politiska partierna fortsätter att agera som de gör i dag och som de gjort under stora delar av 1900-talet kommer i princip alla försök att göra skillnad att misslyckas. Oavsett om det rör klimatet, kriminalitet, användning och utveckling av artificiell intelligens, bildning, integration eller innovation så är engagemanget från medborgarna en grundbult.

Löser vi problemet med att de politiska besluten uppfattas som att "de fattas långt ifrån mig" har vi goda möjligheter att lösa de mest komplexa problem vi står inför.

/Magnus

Annons
Annons

Matt Damon i ”The Martian”.

Foto: 20th Century FoxBild 1 av 1

8 / 10

Matt Damon i ”The Martian”.
Matt Damon i ”The Martian”. Foto: 20th Century Fox

”Vi bosätter oss på en annan planet”

Rymden blir viktigast under 2020-talet. Vi kommer att erövra månen på riktigt och skicka de första människorna till en annan planet för att bosätta sig.

/Tom

Annons
Annons
Foto: Rana Dias/TTBild 1 av 1

9 / 10

Foto: Rana Dias/TT

”Tekniken tillgång – och utmaning”

Artificiell intelligens blir helt avgörande, i allt från medicin till lärande, övervakning , försvar, brottsbekämpning och miljö. Tekniken blir en tillgång, men också en utmaning. Människan kommer att styra teknikutvecklingen men vi måste samtidigt säkerställa att vi inte blir omsprungna av den.

/Robert

Annons
Annons
Foto: Lise Åserud/TTBild 1 av 1

10 / 10

Foto: Lise Åserud/TT

”Fossila bränslen blir dyrare”

Klimatförändringen kommer att sätta agendan i hela samhället. Företag som inte anpassar sig till klimatsmarta lösningar, återvinning och delningsekonomi går under. Priset på fossila bränslen ökar, vilket medför att alla produkter som vi importerar längre sträckor blir mycket dyrare.

Vi kommer att vakna upp till en värld där vi sätter mindre tid på att köpa och ta hand om våra saker och mer tid på att köpa tjänster och umgås med varandra.

/Tua

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons