Annons

Anders Q Björkman:Kommer gå utmärkt att köra trots sänkt fart på Autobahn

Dör internet om EU-parlamentet röstar ja till regleringar för att skydda upphovsrätten? Nej, men däremot blir de digitala förutsättningarna för kulturskapare och nyhetsmedier lite drägligare.

Under strecket
Publicerad

Fler än 15 000 demonstranter tågade i lördags genom Frankfurt i Tyskland i protest mot EU:s upphovsrättsdirektiv.

Foto: Michael Debets/AP

Fler än 15 000 demonstranter tågade i lördags genom Frankfurt i Tyskland i protest mot EU:s upphovsrättsdirektiv.

Foto: Michael Debets/AP
Fler än 15 000 demonstranter tågade i lördags genom Frankfurt i Tyskland i protest mot EU:s upphovsrättsdirektiv.
Fler än 15 000 demonstranter tågade i lördags genom Frankfurt i Tyskland i protest mot EU:s upphovsrättsdirektiv. Foto: Michael Debets/AP

Fri fart och fri information. Det är sådant bilförare och nätsurfare vill ha. Men till vilket pris?

På fredag ska en utredning om hur Tyskland ska klara sina klimatmål presenteras. Ett bland många förslag är att införa en hastighetsbegränsning på Autobahn, för att på så sätt minska utsläppen. Sådant rör upp känslor i ett land där fri fart sitter lika djupt rotad som allemansrätten i Sverige eller rätten att bära vapen i USA. Förslaget ”strider mot allt mänskligt förnuft”, har transportministern Andreas Scheuer (CSU) sagt om tanken.

Det höga tonläget inför utsikterna att inte längre få trampa gasen i botten påminner om nätaktivisters alarmistiska utspel om att internet dödas om EU:s upphovsrättsdirektiv röstas igenom av EU-parlamentet på tisdag. Argast är man på artiklarna 11 och 13 i direktivet, som syftar till att nyhetsmedier och kulturskapare ska få betalt för sina alster, eller åtminstone inte bli bestulna på dem. Enligt artikel 11 ska nyhetsmedier få ersättning för material som sprids digitalt, och enligt artikel 13 blir de stora internetplattformarna ansvariga för att stävja upphovsrättsintrång. Resultatet kan bli att stora internetplattformar får betala en licensavgift för att länka till nyhetsartiklar och tvingas sätta upp filter som automatiskt granskar att upphovsrättsskyddat material inte olovligen laddas upp.

Annons
Annons

För journalistiken skulle det betyda att medier får en liten del av de pengar som deras arbete drar in på nätet. Räkningen hamnar hos it-jättar som Google och Facebook. Om de har råd? Tja, omsättningen för exempelvis Google motsvarar hela den svenska statsbudgeten, vilket Sam Sundberg påpekade i SvD i höstas.

Men mycket vill ha mer. Digitala annonspengar går redan i stor utsträckning till Facebook och Google och när nu tidningar sadlat om och lyckosamt börjat ta betalt för digitala prenumerationer sneglar nätgiganterna även på dessa pengar. Under måndagskvällen förväntas Apple presentera en ny prenumerationstjänst för nyheter och tv, där företaget skulle ta 50 procent av alla prenumerationsintäkter.

”Alla dessa ungar som vill hålla internet fritt och öppet, fastän just det som de propagerar för till slut bara stärker våra slutna, monopolistiska plattformar. We love it!

I en satirisk artikel i Die Zeit raljerar internetpionjären Jaron Lanier, anställd av Microsoft och aktuell med boken ”Tio skäl att genast radera dina sociala medier”, över Silicon Valleys girighet och nätaktivisters aningslöshet. Hans text är utformad som ett fiktivt tackbrev från internetmogulerna:

”Ett stort tack från Silicon Valley! Vi tackar er européer, särskilt ni unga medlemmar i piratpartierna, för att ni vill oskadliggöra vänstern och därigenom berika oss. Ibland drar vi vitsar om det där. Alla dessa ungar som vill hålla internet fritt och öppet, fastän just det som de propagerar för till slut bara stärker våra slutna, monopolistiska plattformar. We love it!

Om Tyskland bestämmer sig för att sänka farten på Autobahn kommer det naturligtvis ändå att gå alldeles utmärkt att köra bil mellan Düsseldorf och Frankfurt. Och om EU beslutar sig för att reglera internet kommer vi så klart att fortsätta läsa nyheter på nätet. I bästa fall kan det också bidra till att rädda miljön och den fria pressen.

Efter reklamen visas:
Vad innebär EU-uppgörelsen om upphovsrätten?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons