Annons

Janerik Larsson:Kommer LO och TCO att fusioneras?

Dags för fusion?
Dags för fusion? Foto: Fredrik Sandberg
Under strecket
Publicerad

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen måste snart utlysa ordinarie folketingsval eftersom det snart har gått fyra år sedan det senaste - och Danmark har som Sverige fyraåriga mandatperioder.

Men i Danmark börjar en ny fyraårsperiod efter varje val och det är statsministern som har makten att utlysa nyval.

I I Altinget.dk menar Jakob Nielsen med en finurlig ordlek att väljarna slits ner av en valkamp som börjat för ett bra tag sedan - eftersom statsministern kan utlysa nyval med endast tre veckors varsel kan danska valkamper vara korta - samtidigt som socialdemokraternas Mette Frederiksen som sitt främsta vallöfte hittills har möjligheten till tidig pension för nerslitna arbetare.

En intressant aktör i den kommande valkampen är den nya fackliga centralorganisationen FH som bildades den 1 januari i år. Det är en sammanslagning som ”på svenska” skulle innebära att man fusionerade LO och TCO. FH står för Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Nielsen skriver:

Fagbevægelsen vil være en joker i Socialdemokratiets valgkamp. Foreløbig har den nye, fusionerede hovedorganisation, FH (det sammenlagte LO og FTF), været en værdifuld medspiller med dyre kampagner om ulighed og nedskæringer i velfærden.

Men vi ved ikke, om den nye, samlede fagbevægelse, hvor der er flere topfolk uden partibog fra Socialdemokratiet, også vil være loyal gennem en lang og hård valgkamp, når pensionsreformer og andre udspil kommer til debat, og når faggrupper bliver spillet ud mod hinanden. Kan lærere og tømrere holde sammen gennem en hel valgkamp?

Kan lärare och hantverkare hålla sams en hel valrörelse?

(Såvitt jag vet finns det inga planer på att fusionera LO och TCO men med tanke på LO-förbundens medlemsutveckling lär tanken komma att bli aktuell med tiden.)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons