Annons

”Kommer sprängas innan, under och efter Rimfrost”

Det var natten till torsdag som två män sköts ihjäl utanför en nattklubb i Norrköping.
Det var natten till torsdag som två män sköts ihjäl utanför en nattklubb i Norrköping. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Två män sköts till döds utanför en nattklubb i centrala Norrköping. Samtidigt pågår polisinsatsen ”Rimfrost” mot just den typen av våld.

– Det enskilda fallet är en tragedi, men det är inte överraskande eller oväntat, säger kommenderingschefen Stefan Hector.

Under strecket
Publicerad

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens Nationella operativa avdelning.

Foto: Anders Wiklund/TT

Polisens tekniker på platsen där två personer blev skjutna utanför en nattklubb i Norrköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen larmades vid ett-tiden natten till torsdagen om en skottlossning utanför en nattklubb i centrala Norrköping. På platsen hittades två skadade män. Några timmar senare hade männen avlidit.

Samtidigt pågår Polismyndighetens nationella särskilda händelse som döpts till Rimfrost. Den inleddes efter mordet på en 15-årig pojke i Malmö i november, och ska pågå tills vidare, med målet att kraftigt minska antalet skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.

Stefan Hector är kommenderingschef och leder insatsen. Han säger att det är orealistiskt att tro att polisen ska kunna stoppa varje skjutning eller sprängdåd som sker – syftet med Rimfrost är att bryta den negativa trenden som uppstått i samhället.

– Rimfrost är Polismyndighetens ansats för att bryta trenden av skjutningar och sprängningar. Att göra det är ett utmanande arbete men ska inte förväxlas med att vi inte tror det kan ske fler sprängningar och skjutningar, säger han och fortsätter:

– Det kommer skjutas och sprängas innan, under och efter Rimfrost. Vårt mål är att bryta utvecklingen och ha en realistisk ansats. Vi har ingen möjlighet att förhindra varje konflikt som sker. Det enskilda fallet är en tragedi, men det är inte överraskande eller oväntat.

Annons
Annons

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens Nationella operativa avdelning.

Foto: Anders Wiklund/TT

Polisens tekniker på platsen där två personer blev skjutna utanför en nattklubb i Norrköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Efter SvD:s intervju med Stefan Hector kommer på torsdagskvällen ytterligare en uppgift om en dödsskjutning. En man i 20-årsåldern hittas död utomhus i Malmöområdet Segevång, troligen skjuten till döds.

När kommer ni kunna vända utvecklingen?

– Konflikter mellan kriminella är ett komplext problem. Vi vill prova oss fram och utvärdera vilka effekter det ger för att bryta utvecklingen. Vi har precis börjat med förstärkningar i polisregion Syd, säger Stefan Hector.

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens Nationella operativa avdelning.
Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens Nationella operativa avdelning. Foto: Anders Wiklund/TT

Männen som sköts ihjäl i Norrköping var i 40- och 45-årsåldern. Den ene var hemmahörande i Östergötlands län och den andre i Örebro län. Anhöriga till männen är underättade.

Under torsdagsmorgonen arbetade bland annat polisens tekniker på platsen med tekniska undersökningar för att säkra bevis. Vittnen och personer boende i närheten har hörts, men informationen har ännu inte lett till att någon misstänkt gripits misstänkt.

Polisens tekniker på platsen där två personer blev skjutna utanför en nattklubb i Norrköping.
Polisens tekniker på platsen där två personer blev skjutna utanför en nattklubb i Norrköping. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Enligt källor till SvD ska ett av offren ha koppling till organiserad brottslighet – och haft en ledande position i ett mc-gäng.

Annons
Annons

Polisen vill inte kommentera uppgifterna, men bekräftar att båda männen är kända i kriminella sammanhang.

– Männen har haft ett tidigare kriminellt förflutet och är båda dömda för brott, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisregion öst.

Polisen beslutade vid 7-tiden på torsdagsmorgonen om en så kallad särskild händelse. Det innebär bland annat att ledningen av insatsen underlättas och att ytterligare polisresurser enkelt kan tas i anspråk.

– Jag hörde skotten. Det var dova men höga smällar med längre mellanrum. Jag hade vaknat strax innan och tänkte först inte så mycket på det, att det kanske var smällare. Nu var det avspärrat, säger en boende i närheten till SvD.

Utredningen fortsätter med ytterligare förhör, teknisk utredning och sammanställning av information som kommit in. Polisen uppmanar fortsatt allmänheten att kontakta dem om man sett eller hört något.

Bland annat efterlyser de tips och iakttagelser kring en bil som kördes längs Slottsgatan i centrala Norrköping där skjutningen ägde rum. De efterlyser också information kring en brinnande bil som hittats vid Rejmyre, norr om Norrköping.

– Vi är väldigt intresserade av ytterligare upplysningar från personer som kan ha sett eller hört något, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisregion öst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons