Annons

Göran Eriksson:Fackets strypta miljoner – en bestraffning av S

Kommunal straffar Socialdemokraterna genom att stoppa miljonregnet. Men de medlemmar i Kommunal som röstar på andra partier har få skäl att jubla.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 2

Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 2 av 2

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Utan LO:s arbetsinsats hade Stefan Löfven kanske inte varit statsminister.

”S hade inte fått 28,4 procent utan LO-förbundens insatser för att ringa upp medlemmar”, sa LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson till DN dagen efter valet i höstas.

Thorwaldsson kan förstås överdriva LO:s betydelse, men organisationen ringde över en kvarts miljon samtal sista veckan före valet.

Till sist fick de tre rödgröna partierna 27 000 fler röster än Alliansen. När de rödgröna blev större ville Centerpartiet och Liberalerna inte delta i en alliansregering – och resten är ju svensk politisk historia.

Det fackliga stödet handlar alltså inte bara om pengar, vilket ger perspektiv på beskedet att Kommunal stryper det årliga bidraget till Socialdemokraterna på 3 miljoner kronor.

Annons
Annons

Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Det går knappast att uppfatta som något annat än en bestraffning av partiet. Det finns också flera skäl för Kommunal att vara missnöjda med sin relation till Socialdemokraterna. Som uppgörelsen med Centern och Liberalerna om sänkta skatter och förändrad arbetsrätt.

Men ordföranden Tobias Baudin tycker också att det finns för få ”kommunalare” på S-valsedlarna. Så här sa han till den egna tidningen Kommunalarbetaren efter valet i höstas: ”Vi är inte alls nöjda. Halveringen av kommunalare som riksdagsledamöter från 14 till 7 är verkligen inte bra.”

Det är enligt Baudin problematiskt att färre riksdagsledamöter nu tillhör Kommunal: ”Vi vill ha in dem och därigenom påverka politiken så att Socialdemokraterna blir ett parti som fattar rätt beslut för stora grupper och för Kommunals medlemsgrupper.”

Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Kommunals ordförande Tobias Baudin. Foto: Anders Wiklund/TT

Kritiken mot LO-bidragen till Socialdemokraterna är gammal, och har olika utgångspunkter. Det har ifrågasatts om inte LO och förbunden ”köper” politiskt inflytande, genom de ekonomiska bidragen.

Men kritiker pekar också på att långt ifrån alla medlemmar sympatiserar med Socialdemokraterna – och att andelen krymper. I höstens val röstade 41 procent av LO-väljarna på Socialdemokraterna – att jämföra med 53 procent i valet före.

Den kritiken brukar avfärdas av fackliga ledare med att stödet är ett resultat av demokratiska beslut. Men nu ger Tobias Baudin kritikerna delvis rätt om pengabidragen:

”Det är ju från undersköterskan och brandmannen vi tar dem. Medlemmar säger att om de inte röstar på det partiet, varför ska då deras medlemspengar ges till dem”, säger han i Aftonbladet.

Men de 3 miljonerna är bara en bråkdel av vad Kommunal satsade på en S-valseger 2018. Centralt och lokalt spenderade förbundet drygt 20 miljoner kronor på eget kampanjarbete för Socialdemokraterna.

Och det är till mer sådant som de tre miljonerna nu ska användas. Bland annat sådan kampanjverksamhet som Karl Petter Thorwaldsson menar räddade Socialdemokraternas spurt – och som därmed kan ha avgjort valet.

Kommunal backar alltså om pengarna, men inte om principen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons