Annons

Kommunalråd utan ansvar höjer skatten

Foto: Henrik Isaksson / IBL Bildbyrå / [downloaded]

PODD | 9 juli. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det kommunala utjämningssystemet. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det kommunala utjämningssystemet. Centerpartiet kom under Almedalsveckan med ett nytt förslag för att jämna ut skillnaderna i skatt mellan landsbygden och storstäderna.

Centerpartiet menar att det idag är orättvist att skattenivån i glesbygdskommuner ofta är betydligt högre än i storstäder, trots att samhällsservicen och välfärden är sämre. För att minska klyftan mellan stad och land vill Centerpartiet ha en skattesänkning för människor som bor på landsbygden i de norra och nordvästliga delarna av Sverige. Konkret vill Centerpartiet höja grundavdraget med 11 000 kronor per år för de som bor i de delar av Sverige som regeringen definierat som stödområde A och B, vilket skulle innebära att medianinkomsttagaren där skulle få behålla drygt 3700 kronor mer varje år.

Vad innebär det nya förslaget, och vad skulle det få för effekter? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten tillsammans med Isak Kupersmidt, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och Fredrik Saweståhl, tidigare kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Tyresö, idag konsult på Paues Åberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons