Annons

Kompromisserna som ska rädda kvar Löfven

Socialdemokraterna vill locka över Centerpartiet och Liberalerna för att bilda en mittenregering. Men vad kan S-ledaren Stefan Löfven erbjuda? Friare hyror, ökade försvarsanslag, dubblat Rut-avdrag och en stor skattereform säger socialdemokrater som SvD talat med.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Marika Lindgren Åsbrink.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 2 av 2

Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I den andra talmansrundan, som äger rum på tisdag förmiddag, måste partiledarna börja rucka på sina låsta positioner om regeringsfrågan ska ta ett kliv framåt.

Båda sidor säger sig vilja ha blocköverskridande uppgörelser.

”Jag är inte här för att sitta på läktaren utan jag är partiledare för att jag vill förhandla, kompromissa och se till att ansvarsfullt leda landet” skrev Annie Lööf på sociala medier på måndagen. ”Därför vill vi medverka, i blocköverskridande samtal, till att få en handlingskraftig regering.”

Medan de borgerliga partiledarna hoppas kunna kunna säkra stöd för en alliansregering vill S-ledaren Stefan Löfven spräcka Alliansansen och bilda en mittenregering.

Men frågan är vad Socialdemokraterna kan erbjuda för att locka över Centerpartiet och Liberalerna.

Annons
Annons

Marika Lindgren Åsbrink.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, som är obunden socialdemokratisk, tror att partierna skulle kunna kompromissa om de flesta frågor med två undantag. Vinsterna i välfärden och arbetsrätten.

– Där går gränsen, säger han.

En blocköverskridande regering skulle kunna bygga sin integrationspolitik på de överenskommelser som arbetsmarknadens parter redan har ingått, menar Linberg. På bostadsområdet skulle de liberala partierna kunna få friare hyressättning i attraktiva områden mot att byggsubventionerna behålls. Och i försvarspolitiken skulle en mittenregering kunna runda den svåra Nato-frågan genom att fortsätta att fördjupa det militära samarbetet med USA, tänker Lindberg.

– Hultqvistlinjen kan bli Hultqvist 2 där man fortsätter att interagera med framför allt USA. Och på det lägger man ökade försvarsanslag, säger han.

Marika Lindgren Åsbrink.
Marika Lindgren Åsbrink. Foto: Bertil Ericson/TT

Socialdemokraten Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO som tidigare arbetat i regeringskansliet, håller med om att arbetsmarknaden och arbetsrätten är det område där S skulle ha svårast att gå till mötes förslag från C och L, som uppluckring av LAS och inträdesjobb med lägre lön.

– Men det finns förslag som att dubbla Rut-avdraget och likande där det nog går att komma överens. Även om Socialdemokraterna inte gillar det så är det ingen kärnfråga, säger hon.

Annons
Annons

Andra tänkbara samarbetsområden som Lindgren Åsbrink pekar ut är att reformera Arbetsförmedlingen, införa mer statlig styrning i skolan och genomföra en stor skattereform, likande den socialdemokrater och liberaler enades om 1990–1991 – så länge utfallet inte blir negativt ur ett fördelningspolitiskt perspektiv.

– En av Liberalernas profilfrågor är att ta bort värnskatten. Det är en tydligt laddad fråga för Socialdemokraterna, men det handlar inte om en jättestor kostnad egentligen, säger hon.

Daniel Färm, som är chef för den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden, tror på en S-ledd mittenregering – men utan Centerpartiet. I Liberalerna finns ett starkt socialliberalt arv som gör att man kan sätta sig i en regering över blockgränsen, medan antipatin mot socialdemokratin är starkare i Centerpartiet, menar han.

– Mot bakgrund av valresultatet måste Socialdemokraterna ge och ta en hel del, man måste ta på sig den stora lyhörda ödmjuka koftan och verkligen vara beredd att kompromissa, säger Daniel Färm som är chef för den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden.

Han pekar ut utbildningsfrågor och integrationspolitiken som naturliga samarbetsområden mellan Socialdemokraterna och Liberalerna, men menar att hans parti även kommer att behöva avsteg kring delar av närings- och jobbpolitiken.

– En möjlig utgångspunkt är att man håller skattekvoten konstant i ett antal år men gör förändringar inom den nivån, säger Färm.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna LÅST LÄGE I REGERINGSFÖRHANDLINGARNA
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons