Annons

Konflikten runt Amineh Kakabaveh – på 3 minuter

Amineh Kakabaveh fick reda på V-ledningens beslut via medier. Arkivbild.
Amineh Kakabaveh fick reda på V-ledningens beslut via medier. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vänsterpartiet vill utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh – efter en lång konflikt med partiledningen. SvD förklarar bakgrunden.

Under strecket
Publicerad

Vad har hänt?

Vänsterpartiet kallade till presskonferens på onsdagen med ett kryptiskt meddelande om att det handlade om ”ett beslut”.

Det visade sig handla om att V-ledningen vill utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh ur partiet med omedelbar verkan. Partisekreteraren Aron Etzler förklarade beslutet med att Kakabaveh ”sprider fake news”.

– Skälet är att hon ofta och allvarligt skadar förtroendet för partiet gentemot väljarna och mot sina kollegor, säger Aron Etzler på pressträffen.

Ledamoten ska inte heller ha deltagit i riksdagsarbetet på ett år, enligt partisekreteraren.

Amineh Kakabaveh kände inte till att ledningen i Vänsterpartiet vill utesluta henne ur partiet. Hon fick reda på det via medier.

– Jag vet ärligt talat inte varför kampen för alla kvinnors lika värde är så känslig för Vänsterpartiet. De är ängsliga för att prata om slöja på barn och ängsliga för att prata om islam, säger hon till Ekot.

Efter reklamen visas:
V utesluter Amineh Kakabaveh

Vad ligger bakom beslutet?

Under en längre tid har Amineh Kakabaveh varit i konflikt med partiledningen, bland annat när det kommer till frågor om hedersvåld och hedersförtryck.

Annons
Annons

På onsdagens pressträff lyfte partisekreteraren Aron Etzler även fram att hon spridit en nazistisk film. Han syftar på ett omtalat klipp där somalier målas ut som våldtäktsmän och tjuvar. Kakabaveh, som delade klippet på Facebook 2016, hävdade att hon trodde att filmen var från SVT eftersom deras logga var inklippt. Delningen togs bort och hon bad om ursäkt.

Valberedningen i Storstockholm ville peta Kakabaveh från riksdagslistan inför valet hösten 2018. Men hon röstades tillbaka av medlemmarna. Dessutom valde Kakabaveh att bojkotta partiets kongress förra året.

Själv har Amineh Kakabaveh riktat kritik mot det egna partiet som hon menar inte vågar ta i frågor om hedersvåld och hedersförtryck på grund av rädsla.

Vad händer nu?

Vänsterpartiet har öppnat ett uteslutningsärende gällande Amineh Kakabaveh.

Det är partistyrelsen som fattar beslutet om en medlem ska uteslutas. Enligt Vänsterpartiets stadgar ska den berörda samt dennes partiförening och distrikt ges möjlighet att yttra sig innan beslutet tas.

Under tiden som ärendet utreds kan verkställande utskottet suspendera, det vill säga stänga av, den berörda medlemmen från partiets verksamhet.

Uteslutningar ur partiet rapporteras sedan till kongressen – som kan ompröva beslutet.

Vilka reaktioner fick beskedet?

I sociala medier har politiker och opinionsbildare reagerat på V-ledningens beslut om ett uteslutningsärende mot Amineh Kakabaveh.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons