Annons

Birgitta Forsberg:Konflikträdd linslus – eller rätt person på rätt plats?

Foto: Pontus Lundahl/TT

På minussidan: affären, kundmöten, beslut, konflikträdsla, kostnader. På plussidan: världen, USA, kommunikation, rörelsen. Den nya Swedbank-vd:n Jens Henriksson måste genomgå en metamorfos när han kliver in på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

Under strecket
Publicerad

Någon bankvärldens Trump verkar inte Jens Henriksson bli – han lämnade Twitter dagen efter att han blev utsedd till Swedbanks nya koncernchef. Fler omställningar lär vänta.

• Affären. På Folksam har han inte visat något större intresse för själva affären, anser flera, medan någon tycker att han har det. Nu måste han försöka sätta sig in i banking. Att inte kunna något om vad som får banken att ticka utan tvingas lita på andra riskerar annars att göfra honom till en galjonsfigur.

Kundmöten. Det här med att träffa kunder, sätta sig in i vad som driver en kund, hur man behåller en kund och hur bolaget ska vinna business-to-business-kunder har han inte ägnat sig så mycket åt på Folksam, enligt SvD:s källor. Han sägs helt enkelt inte vara intresserad av frågan.

Problemet är att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen inte heller var ute och träffade stora kunder så ofta. Något företagskunder förväntar sig och något som är nödvändigt för en koncernchef, anser flera i banken.

Besluten. På Folksam har Jens Henriksson gärna tryckt ner beslutsfattandet längre ner i organisationen. Han har velat att medarbetarna ska komma överens, men ibland har det lett till att inga beslut har fattats.

Annons
Annons

På Swedbank måste han direkt ta kommandot, annars riskerar banken att inte reda ut vad som gått snett i kontrollen av penningtvätt.

Konflikträdslan. Vissa anser att Jens Henriksson varit lite konflikträdd på Folksam och ibland väntat för länge med att byta ut personer som inte varit rätt för uppgiften. Andra uppfattar honom inte som särskilt konflikträdd. I vilket fall måste han våga rensa i Birgitte Bonnesens ledningsgrupp och skapa sin egen.

Kostnaderna. Flera källor påpekar att Folksam har en för stor kostnadskostym, vilket Jens Henriksson inte har gjort något åt. ”De stora investeringarna i it kan inte förklara de höga driftskostnaderna”, säger en källa.

Men den bankchef som struntar i det viktiga k/i-talet, kostnader i förhållande till intäkter, torde inte bli långvarig. Swedbank har som mål att vara ledande på kostnadseffektivitet och i fjol låg k/i-talet på låga 0,38.

Världen. Som Folksamchef har det blivit lite magert med världen. Men varje år åkte Jens Henrikssons på toppmöte hos Internationella valutafonden, IMF, i Washington, där han jobbat. Och han twittrade en bild på när han skakade hand med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. ”Stolt över att få representera Sverige i Global Investors for Sustainable Development”, skrev han.

Det här är en punkt där Jens Henriksson excellerar. Han är genuint intresserad av politik och ekonomi – på ett övergripande, gärna internationellt, plan. ”Han är mer intresserad av IMF, Trump och brexit än Folksam”, säger en person på Folksam. På Swedbank lär det bli fler internationella sammanhang.

Annons
Annons

• USA. När det gäller att förhandla med amerikanska myndigheter om de eventuella böter som Swedbank riskerar för sin misstänkta penningtvätt är Jens Henriksson, med sina Washingtonkontakter, troligen rätt person på rätt plats.

Eftersom risken för gigantiska böter från USA är det mest överhängande hotet mot Swedbank är det här en av Jens Henrikssons viktigaste uppgifter.

• Rörelsen. Jens Henriksson är socialdemokrat och hemma i rörelsens intrikata väv av partiet, fackföreningar, andra organisationer och företag.

Folksam Saks och Folksam Livs styrelser domineras av fackföreningar, men här finns även representanter för Riksbyggen, KF, Konsumentföreningen Stockholm, OK, Riksidrottsförbundet, HSB, SKB och Fonus.

I och med att Swedbank är börsnoterat får dock Jens Henriksson ytterligare en dimension att hålla reda på. Men rörelsen är huvudägare i banken (Sparbanksgruppen är största ägare, Folksam näst största och många fackföreningar äger aktier). Och Jens Henriksson har varit chef för Stockholmsbörsen.

Kommunikationen. Jens Henriksson sägs älska strålkastarljuset. Folksamchefen hoppar gärna upp på scenen eller framför en tv-kamera. Han har talets gåva, är social, intelligent, snabbtänkt, rolig och trevlig.

Som chef för en av Sveriges fyra storbanker lär han få betydligt fler tillfällen att briljera. Något banken, som behöver reparera sitt skadade förtroende, lär ha nytta av, även om han kommunicerar bättre i medgång än motgång.

De två viktigaste punkterna, att förhandla med USA och att återskapa förtroendet för banken, borde alltså tillhöra Jens Henrikssons starkaste sidor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons