Annons

Snabbguide till nattens val – så påverkas Trump

Demokraterna ser ut att ta makten i representanthuset – ett betydande hinder för president Donald Trump att genomdriva sin politik. I senaten väntas Republikanerna utöka sin majoritet.

SvD bevakar valet i USA från New York och Florida hela natten – följ dramatiken här.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 12

Efter reklamen visas:
Efter mellanårsvalet – här är det du behöver veta nu
Annons
Annons

2 / 12

En blå våg – och en röd

Med större delen av landets valdistrikt räknade står det klart att Donald Trump och Republikanerna både förlorade – och vann.

Här är de viktigaste punkterna från nattens händelserika val:

Annons
Annons

Demokraternas Nancy Pelosi, nuvarande minoritetsledare och sannolik ny talman i representanthuset, firar nattens valseger.

Foto: AP Bild 1 av 2

Presidentens rådgivare Kellyanne Conway talar med media utanför Vita huset under valnatten.

Foto: Alex Brandon/AP Bild 2 av 2

3 / 12

Demokraternas Nancy Pelosi, nuvarande minoritetsledare och sannolik ny talman i representanthuset, firar nattens valseger.
Demokraternas Nancy Pelosi, nuvarande minoritetsledare och sannolik ny talman i representanthuset, firar nattens valseger. Foto: AP
Presidentens rådgivare Kellyanne Conway talar med media utanför Vita huset under valnatten.
Presidentens rådgivare Kellyanne Conway talar med media utanför Vita huset under valnatten. Foto: Alex Brandon/AP

Representanthuset – demokraterna i majoritet

Demokraterna kommer att få en majoritet i kongressens andra kammare, representanthuset. Den ”blå våg” partiet hoppats på blev inte så stark, men den räcker till för att kunna göra det svårt för presidenten att driva igenom sin politik.

Det innebär att oppositionspartiet nu har möjlighet att kalla Trumps medarbetare på förhör, starta utredningar och de får makt att begära in dokument som exempelvis Trumps deklaration.

De kan också även – även om det är något demokraterna velat ligga lågt med för att inte skrämma bort väljare som är trötta på kaos – väcka ett riksrättsåtal mot Donald Trump. Det skulle ändå falla i senaten där republikanerna har majoritet, så det är inte säkert att Demokraterna vill stå för en sådan skakig situation.

Ännu är många röster inte räknade och hur stort Demokraternas mandat kan bli från väljarna återstår att se.

Efter reklamen visas:
Demokraterna vinner representanthuset
Annons
Annons

Republikanerna tog hem segern i senaten.

Foto: AP Bild 1 av 1

4 / 12

Republikanerna tog hem segern i senaten.
Republikanerna tog hem segern i senaten. Foto: AP

Senaten – republikanerna behåller greppet

Republikanerna lyckades däremot behålla den första kammaren, senaten. Det gör alltså att Donald Trump knappast kommer att ställas inför ett riksrättsåtal, även om Demokraterna skulle försöka.

Eftersom de båda kamrarna troligen kommer få problem att enas om en lagstiftning, kan det innebära att Trump lägger mer fokus på utrikespolitiken och handelspolitiken där han har stor makt även utan kongressen.

Annons
Annons

Andrew Gillum (D) och Ron DeSantis (R) försökte båda bli guverörer i Florida.

Foto: Chris O'Meara/AP Bild 1 av 2

Republikanska Texas-senatorn Ted Cruz , vänster, och hans utmanare från Demokraterna, Beto O’Rourke.

Foto: Tom Fox/AP Bild 2 av 2

5 / 12

Andrew Gillum (D) och Ron DeSantis (R) försökte båda bli guverörer i Florida.
Andrew Gillum (D) och Ron DeSantis (R) försökte båda bli guverörer i Florida. Foto: Chris O'Meara/AP

Delstaterna – ”blå våg” mindre än väntat

Ute i delstaterna har det varit blandad kompott. Det är här det är tydligt att Demokraternas ”blå våg” trots allt inte var så stark.

Florida visade sig bli en nagelbitare, precis som förutspått. Det var länge helt jämt i såväl guvernörsvalet som till senaten, men Republikanerna vann båda valen.

I guvernörsvalet i Florida segrar republikanen Ron DeSantis som är en nära anhängare av Trump. Han besegrar den demokratiska, progressiva kandidaten Andrew Gillum. DeSantis fick mycket uppmärksam för en kampanjfilm där han lekte med sina barn och bland annat låtsades bygga en mur vid USA:s södra gräns.

Republikanska Texas-senatorn Ted Cruz , vänster, och hans utmanare från Demokraterna, Beto O’Rourke.
Republikanska Texas-senatorn Ted Cruz , vänster, och hans utmanare från Demokraterna, Beto O’Rourke. Foto: Tom Fox/AP

Det är en viktig indikation inför presidentvalet 2020. Florida är den största av alla så kallade ”swingstates”, delstater som lika gärna kan rösta åt det ena som det andra hållet, och båda partierna behöver visa sig starka här.

Floridas befolkning är bland de mest snabbväxande i landet. Hit flyttar dels ”latinos”, inte minst från Puerto Rico, en grupp som ofta röstar på Demokraterna. Men delstaten lockar även pensionärer som tenderar vara mer konservativa, så det är osäkert åt vilket håll delstaten kommer att gå i presidentvalet om två år.

Texas är en annan delstat som förändras snabbt, med en kraftigt växande befolkning med latinamerikanska rötter. Det räckte inte hela vägen den här gången, den sittande senatorn Ted Cruz (R) slog utmanaren Beto O’Rourke (D) i ett av landets mest uppmärksammade val.

Annons
Annons

Donald Trump med sin dotter Ivanka.

Foto: Carolyn Kaster/AP Bild 1 av 1

6 / 12

Donald Trump med sin dotter Ivanka.
Donald Trump med sin dotter Ivanka. Foto: Carolyn Kaster/AP

Trump: ”Enastående framgång”

I sitt första inlägg på Twitter efter valet kommenterar Donald Trump utgången så här:

"Enastående framgång i kväll. Tack alla!", twittrar Trump.

Han nämner inte förlusten av representanthuset, som varit i Republikanernas ägo de senaste åtta åren. Det borde svida, om medieföretagens prognoser från rösträkningen håller. Samtidigt uppges presidenten ha ringt till Nancy Pelosi, Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, och gratulerat.

Annons
Annons

Sharice Davids

Foto: Charlie Riedel/AP Bild 1 av 1

7 / 12

Sharice Davids
Sharice Davids Foto: Charlie Riedel/AP

Kvinnornas år?

Innan mellanårsvalet talades det om att 2018 var kvinnornas och minoriteternas år, vilket till viss del visade sig stämma.

USA har nu fått sin första kvinnliga ursprungsinvånare som kongressledamot. Sharice Davids, som SvD skrev om redan i helgen, får nu flytta till Washington. Hon är lesbisk, före detta MMA-fighter och kommer från konservativa Kansas.

I representanthuset ser kvinnorna ut att bli fler än någonsin, med minst 90 vinnande kvinnor natten till onsdag. Samtidigt innebär det en andel på runt 21 procent, upp från tidigare 19,3 procent. I det republikanska partiet väntas andelen kvinnor också gå neråt 2018.

Denise Taddonio, i en vallokal i Brooklyn i New York, säger att för henne är det viktigaste i årets val att få bättre representation och mer mångfald i kongressen.

– Om jag står och väger mellan två tar jag den kvinnliga kandidaten, säger hon.

Annons
Annons

Senator Elizabeth Warren från Massachusetts.

Foto: Michael Dwyer/AP Bild 1 av 1

8 / 12

Senator Elizabeth Warren från Massachusetts.
Senator Elizabeth Warren från Massachusetts. Foto: Michael Dwyer/AP

Möjliga presidentkandidater satt tryggt

Hillary Clintons utmanare på den demokratiska sidan i presidentvalet 2016, senator Bernie Sanders, vann i sin delstat Vermont. Bernie Sanders tros vara en av de som kommer försöka utmana Donald Trump i nästa presidentval. Även senator Elizabeth Warren från Massachusetts sitter säkert och hon ses också som en toppkandidat för presidentposten för Demokraterna.

Även andra namn som Amy Klobuchar från Minnesota som profilerat sig på senaste, bland annat vid utfrågningen av Trumps utsedda kontroversiella domare till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, satt kvar på sin senatsplats.

Annons
Annons

Demokraternas Nancy Pelosi, nuvarande minoritetsledare och sannolik ny talman i representanthuset, firar nattens valseger.

Foto: Jacquelyn Martin/AP Bild 1 av 1

9 / 12

Demokraternas Nancy Pelosi, nuvarande minoritetsledare och sannolik ny talman i representanthuset, firar nattens valseger.
Demokraternas Nancy Pelosi, nuvarande minoritetsledare och sannolik ny talman i representanthuset, firar nattens valseger. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Trump får mera motstånd

Ett maktskifte i representanthuset betyder att president Trump får svårare att få igenom sin politik. Det är å andra sidan precis så som det amerikanska politiska systemet är tänkt att fungera.

I modern tid har någon del av kongressen ofta bytt majoritet till det parti som varit i opposition mot den sittande presidenten. Demokraterna höll visserligen representanthuset i 40 år från 1950- till 1990-talet. När Bill Clinton var två år in i sitt presidentskap, som Trump är nu, så förlorade han både senaten och ”huset” till Republikanerna. Partiet hade makten i kammaren tills George W Bush hade två år kvar av sitt presidentskap, då han förlorade båda kamrarna till Demokraterna. Efter två år med Obama blev det återigen republikansk majoritet i representanthuset.

Det är så systemet är tänkt att fungera och maktskiftet innebär att Trump och Republikanerna behöver kompromissa för att få någonting uträttat i kongressen. Demokraterna vinner också möjligheten att exempelvis starta och driva utredningar samt ta kontrollen över olika utskott.

Annons
Annons
Foto: AP Bild 1 av 1

10 / 12

Foto: AP

Trump fick folk att rösta

Det var presidenten som i hög utsträckning fick amerikanerna att gå och rösta. En vallokalundersökning som tv-kanalen CNN gjorde på tisdagen visade att 65 procent av alla som röstade gjorde det på grund av Trump, 26 procent för att de är för Trump och 39 procent för att de är emot Trump. 44 procent uppgav att de uppskattar Trump och 55 procent att de inte uppskattar honom.

Enligt Fox News undersökning är 65 procent av väljarna nöjda med ekonomin. 49 procent anser att Trumps gränspolitik är bra, medan 50 procent att det är dåligt att stänga USA:s gränser.

Trump har också varit väldigt aktiv i slutkampanjen och flera av de delstater som han besökte och uttalade sig om gick till republikanska kandidater.

Annons
Annons

Systrarna Sofia Popowichz och Genevive Lepinski i Fort Lauderdale, Florida. De är båda republikaner och vi älskar president Trump. De tycker att han är den mest transparente presidenten USA har haft.

Foto: Therese Larsson Hultin Bild 1 av 3

Whitney vill inte vara med på bild eller säga sitt efternamn. ”Politiken är så infekterad, jag vill inte riskera att några av mina kunder ser det här.”

Foto: Therese Larsson Hultin Bild 2 av 3

Demokraternas senatskandidat Kyrsten Sinema delar ut munkar på Arizona State University.

Foto: Nicolas Riccardi/AP Bild 3 av 3

11 / 12

Systrarna Sofia Popowichz och Genevive Lepinski i Fort Lauderdale, Florida. De är båda republikaner och vi älskar president Trump. De tycker att han är den mest transparente presidenten USA har haft.
Systrarna Sofia Popowichz och Genevive Lepinski i Fort Lauderdale, Florida. De är båda republikaner och vi älskar president Trump. De tycker att han är den mest transparente presidenten USA har haft. Foto: Therese Larsson Hultin

Nervösa väljare på valnatten – många jämna val

I Fort Lauderdale i Florida drack Whitney kaffe på en Starbucks för att lugna nerverna innan det är dags att gå hem och bänka sig framför TV:n.

Whitney är engagerad demokrat, men vill inte säga sitt efternamn eller vara med på bild. Hon är egenföretagare och eftersom det politiska klimatet i USA är så polariserat vill hon inte skylta med sina åsikter.

Det kommer att bli en lång natt

– Men jag lovade mig själv efter att Hillary förlorade 2016 att jag bara skulle stå bredvid och se på. Den här gången har jag arbetat för att få folk att gå och rösta. Oavsett parti, säger hon och berättar att hennes föräldrar är övertygade republikaner och att de älskar Trump.

– Vi har kommit överens om att inte prata politik när vi ses, annars skulle vi aldrig klara att äta middag tillsammans. De förtidsröstade i söndags och helst hade jag velat låsa in dem, så att de inte kunde rösta, men jag gjorde inte det, skrattar Whitney.

Whitney vill inte vara med på bild eller säga sitt efternamn. ”Politiken är så infekterad, jag vill inte riskera att några av mina kunder ser det här.”
Whitney vill inte vara med på bild eller säga sitt efternamn. ”Politiken är så infekterad, jag vill inte riskera att några av mina kunder ser det här.” Foto: Therese Larsson Hultin

Hon vågar inte förutspå hur det kommer att gå för demokraterna i kväll.

– Jag är så nervös att jag knappt står ut.

En Trump-anhängare i Florida, på en restaurang i West Palm Beach, ser valet väldigt annorlunda:

– De säger att Trump är galen, men jag och han tycker lika om det mesta. Är Trump galen, så är jag det också.

I demokratiska New York säger Andrew Saviano, som bara röstar på demokrater, att han lärt sig från 2016:

– Vi vågar inte lita på opinionsundersökningarna.

Demokraternas senatskandidat Kyrsten Sinema delar ut munkar på Arizona State University.
Demokraternas senatskandidat Kyrsten Sinema delar ut munkar på Arizona State University. Foto: Nicolas Riccardi/AP
Annons
Annons

12 / 12

Efter reklamen visas:
Därför är mellanårsvalet så viktigt

Live-rapport: valet minut för minut

Laddar…

Hämtar liverapport.

Annons
Annons
Annons
Annons