Annons

Alexandra Ivanov:Konkreta förslag från KD

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

En stor svensk flagga svajar på bildskärmen. Efter applåderna kommer de första fyra orden: Sverige, Sverige, älskade land. Kvällens Almedalstal av Ebba Busch Thor inleddes i nationalromantikens tecken.

Men Sverige – som nämndes runt tjugo gånger – var bara ett inslag i ett tal med flera bottnar. Tidigt stod det klart att hon ämnade följa veckans inofficiella tema värderingar: “Sverige är mitt i en värderingskris. Den hotar vår frihet.“

Det är befriande när politiker har mod nog att kalla en spade för en spade. Det fortsatte under hela talet, exempelvis sade hon att “Sverige har många gånger misslyckats med integrationen”.

Till skillnad från Stefan Löfven (som för övrigt nämnde Sverige närmare 30 gånger i sitt tal) fanns det även vid sidan av problembeskrivningar förslag på åtgärder. Ett exempel på det var partiets nya förslag om att SFI ska starta direkt för asylsökande liksom ​att det ska bli obligatoriskt med ​en samhällsorientering om svenska värderingar och traditioner.

Helheten var över förväntan och Kristdemokraterna fortsätter att erbjuda alternativ inom svensk politik och borgerlighet. Men trots detta får partiet inte med sig väljarna. I Novus stora sammanställning av opinionsläget under juni månad hamnade Kristdemokraterna återigen under riksdagsspärren med 3,1 procent.

Det bör dock inte automatiskt tolkas som att Ebba Busch Thor är på fel väg. Partiet har en utmärkande låg andel kärnväljare, och om KD ska kunna ta sig ifrån opinionsnivåer där deras eventuella frånfälle ur riksdagen är det ständiga diskussionsämnet, behövs en ny inriktning. Utmaningen är därför kanske inte att göra de få kärnväljare partiet har nöjda, utan att hitta vägar för att vinna nya.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons