Annons

Konspirationsteorier och knappar ger inga ledtrådar

”Karl XII:s likfärd” av Gustaf Cederström (1845–1933)
”Karl XII:s likfärd” av Gustaf Cederström (1845–1933)

Eftersom Karl XII avled den 30 november 1718, vilket – om vi väljer att bortse från det faktum att vi inte hade gregoriansk kalender på den tiden – är på dagen 300 år sedan, låter jag denna blogg handla om vår ryktbaraste monarks frånfälle.

Blev Karl XII mördad? Eller dog han en för krigare mer naturlig död, skjuten av fienden?

Publicerad

Att kungen skulle ha mördats är en gammal misstanke. Rykten började cirkulera redan under åren efter 1718, och de har fortsatt att diskuteras in i modern tid. Den oftast utpekade potentielle lönnmördaren är André Sicre, en fransman som trätt i Karl XII:s tjänst under dennes vistelse i Bender. Vid tiden för Karl XII:s fälttåg mot Norge år 1718 var han underställd Fredrik av Hessen, gift med kungens syster Ulrika Eleonora och senare svensk kung med namnet Fredrik I.

Sicre befann sig i löpgravarna utanför Fredrikstens fästning och hade i teorin möjlighet att döda Karl XII på Fredriks order, om han så önskat. Flera indicier har anförts på att Sicre (och indirekt Fredrik) var skyldig – till exempel att han försvann från scenen före mordet och plötsligt dök upp efteråt, och att han kvickt red till Fredrik för att informera honom om kungens död. När folk började anklaga Sicre för mord såg Fredrik till att Sicre for utomlands, men efter återkomsten till Stockholm skall han själv – under ett feberanfall – ha bekänt mordet. Senare vägrade Sicre dock kännas vid att han skulle ha utfört gärningen. Några avgörande bevis på Sicres skuld presenterades aldrig.

En annan vanlig hypotes gör gällande att Karl XII blev mördad med en kulknapp, som idag förvaras på Hallands kulturhistoriska museum. Men kulknappshistorien är en skröna som vi lugnt kan lämna därhän. Bakom hypotesen ligger en vandringssägen om att Karl XII var ”hård mot kulor” och bara kunde dödas av något som kom från hans egen kropp, varför hans svenska fiender skar av en knapp från vapenrocken och sköt honom med den. Den kulknapp som finns på museet kommer för övrigt från ett grustag, där den hittades av en slump 1924. Att den skulle ha genomborrat Karl XII:s huvud är högst osannolikt. En alternativ tolkning av händelseförloppet, också den vanligt förekommande i modern litteratur, är att Karl XII träffades av en druvhagelkula från en norsk kanon på Overberg, drygt 600 meter från den löpgrav i vilken kungen befann sig.

Annons

Så här kan vi hålla på länge: mängder av historiker, ballistikexperter, konspirationsteoretiker och amatörforskare har framlagt hypoteser om hur Karl XII dog. Av alla de analyser som hittills har gjorts sätter jag personligen störst tillit till Peter Froms omfattande undersökning, publicerad i ”Karl XII:s död: Gåtans lösning” (2005). From gör en grundlig analys av dokumenten, händelserna, vittnena, kistöppningarna, uniformen, löpgravarna, med mera, och kommer fram till att Karl XII sannolikt föll offer för en blykula som avlossades av en norsk musköt. Analysen svarar dåligt mot konspirationsteorier och djärva spekulationer, men den är egentligen inte det minsta överraskande. Karl XII utsatte sig ofta för risker och kom till slut i vägen för en dödande projektil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons