”Vad är sidoeffekterna av 5G? Covid 19!!” I Storbritannien har en konspirationsteori åkt snålsjuts på coronaviruset.
”Vad är sidoeffekterna av 5G? Covid 19!!” I Storbritannien har en konspirationsteori åkt snålsjuts på coronaviruset. Foto: Matt Dunham/AP

Konspirationsteorin om 5G bara en bit av större pussel

Mobilmaster brinner och nätverksingenjörer attackeras. I Storbritannien sprids konspirationsteorierna om 5G och coronaviruset – och får allvarliga följder. Enligt experter är det bara en bit av ett större pussel.

Uppdaterad
Publicerad
5G och framtidens nätFölj ämneFöljer ämne
Presenteras av Tele2i

LONDON Hon är vältalig och talar en klingande klassisk engelska. Hon närmar sig männen i neongula västar och riktar mobiltelefonens kamera mot dem. Vi ser inte kvinnan, men vi ser det hon filmar på en gata i London.

”Vet ni vad ni gör”, frågar hon männen.

Den ena av dem går ur bild. Den andra mannen står kvar och försöker svara på frågorna.

”Installerar ni 5G?”, fortsätter kvinnan. ”Vet ni att då ni knäpper på det där så kommer alla att dö och att det är därför de bygger sjukhus. Betalar de er tillräckligt för att döda människor?”

Mannen får inte en syl i vädret. Till sist går kvinnan sin väg. Hon lägger ut videon på nätet. Där sprids den snabbt på Twitter och får flera miljoner tittare.

I Storbritannien har en konspirationsteori åkt snålskjuts på coronaviruset. Också den verkar smitta lätt. Över 200 5G master har utsatts för sabotage runt omkring landet sedan slutet av mars. En industriorganisation har varnat att attackerna kan leda till avbrott som påverkar både kritisk infrastruktur och som gör det svårare för räddningstjänsterna att kommunicera med varandra.

Mobilmaster på ett hustak framför S:t Paulskatedralen i London.
Mobilmaster på ett hustak framför S:t Paulskatedralen i London. Foto: Alastair Grant/AP

En telefonmast som försett det nya coronasjukhuset i Birmingham med mobilnät attackerades. De som arbetar för telekommunikationsbolagen i landet har börjat fråga sig ”är det tryggt att gå till jobbet i dag?” Över 50 hotfulla händelser rapporterades till Openreach, bolaget som sköter om Storbritanniens telekommunikationsnätverk, i april.

Annons

5G master har också attackerats i andra länder och konspirationsteorin har även anhängare i Sverige. I början av året överöstes energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans (S) Facebooksida med kommentarer om 5G. Enligt SVT hade kampanjen organiserats av svenska grupper som vill stoppa tekniken. Men det är i Storbritannien konspirationsteorin fått mer allvarliga konkreta följder.

Och 8 procent av britterna anser att det kan ligga något bakom teorin, medan 19 procent är osäkra på om det finns en koppling mellan viruset och 5G.

– Det har alltid funnits konspirationsteorier, men coronaviruset har lett till en explosion, säger Daniel Jolley, expert på psykologin bakom teorierna på Northumbria University.

Orsaken till att folk faller för påståendena är en önskan om klarhet och enkla svar. Det är en önskan som blir starkare i kristider.

Många tänker att stora saker måste ligga bakom stora och historiska händelser, tillägger Daniel Jolley.

– För en del är förklaringen att viruset kan ha kommit från fladdermöss inte tillräcklig, den är för liten. Konspirationsteorin om att 5G orsakat sjukdomen passar ihop med hur stort det här är för många. Det känns tryggt att tänka att någon i alla fall har kontroll.

Annons
Inte bara 5G – här blir även Microsoftgrundaren Bill Gates anklagad för att vara en psykopat som dödat miljoner människor i Indien och Afrika.
Inte bara 5G – här blir även Microsoftgrundaren Bill Gates anklagad för att vara en psykopat som dödat miljoner människor i Indien och Afrika. Foto: Matt Dunham/AP

Ett drag som kan hittas hos dem som faller för konspirationsteorier är narcissism. Att tro på något som går emot de mer etablerade tankegångarna gör att vi känner oss unika och speciella.

– Vi har också något som kallas kognitiv partiskhet, vi filtrerar den information vi tar in utgående från det vi redan tror på.

5G-konspirationsteorin erbjuder dessutom en möjlighet att spela hjälte.

– Den säger att det går att stoppa viruset om vi stoppar 5G. Det ger folk något konkret att göra.

Därför har just den här konspirationsteorin fått ett så stort genomslag anser Daniel Jolley.

Rädslan är dock inte ny. Då 3G installerades i Storbritannien hölls demonstrationer och mobilmaster utsattes även då för sabotage. I samband med att coronaviruset spridits över världen har också flera olika konspirationsteorier om 5G och viruset dykt upp.

Annons
En av attackerna nyligen riktades mot en mobilmast som sattes i brand i Londonstadsdelen Dagenham.
En av attackerna nyligen riktades mot en mobilmast som sattes i brand i Londonstadsdelen Dagenham. Foto: Stefan Rousseau/AP

De tidiga teorierna påstod att 5G försvagar vårt immunförsvar och gör oss mer sårbara för viruset, andra teorier påstår att det är 5G som orsakar viruset. Teorierna fortsätter spridas trots att länder som Iran, som haft ett stort utbrott av viruset, inte har 5G. Senare konspirationsteorier påstår att regeringar använder coronaviruset för att distrahera befolkningen från att 5G-nätverket byggs ut.

5G är den femte generationens mobilnät. Det gör att större mängder information kan överföras snabbare än tidigare. Det finns ingen koppling mellan coronaviruset och 5G och inga vetenskapliga bevis för att 5G kan skada vår hälsa. Men de som tror att 5G är farligt är också ofta skeptiska till vaccin och till modern läkarvetenskap. De litar inte heller på auktoriteter eller experter.

Annons

Därför är det svårt att bemöta deras oro med fakta.

”Nej till 5G, nej till karantän, nej till vaccin för vuxna och barn.” Bilden från en protestaktion den 2 maj utanför Scotland Yard i London.
”Nej till 5G, nej till karantän, nej till vaccin för vuxna och barn.” Bilden från en protestaktion den 2 maj utanför Scotland Yard i London. Foto: Matt Dunham/AP

5G är en viktig teknik. Nätverket kan ha en stor inverkan på allt från förarlösa bilar till videokonferenser. Tävlingen om vem som kan bygga ut sitt 5G nätverk först har jämförts med en kapprustning. En del experter anser att de länder som är snabbast kommer att ha ett stort försprång.

Det är bland annat ryska webbsidor som spridit missinformation om att 5G är skadligt. Det statsägda ryska nätverket RT America har kopplat ihop 5G med allt från cancer, autism, infertilitet och alzheimers. Samtidigt bygger Ryssland ut sitt eget 5G nätverk.

Hanna Linderstål är vd på Earhart Business Protection Agency som analyserar virtuella hot. Hon började forska i konspirationsteorierna kring 5G för två år sedan.

Annons

– Kort efter årsskiftet började teorier dyka upp som kopplade ihop viruset med 5G.

Enligt Hanna Linderstål är det många olika rörelser som ligger bakom konspirationsteorierna. Där finns bland annat grupper som tidigare varnade att 4G skulle vara farligt.

– Det finns ingen huvudaktör. Men det är frågan om välorganiserade grupper och det gör det lättare att sprida teorin.

Tidigare har konspirationsteorierna varit bara digitala, nu har de fått konkreta följder.

– Det är skrämmande när vi ser en koppling mellan oron i sociala medier och fysiska handlingar.

En orsak till att det är just Storbritannien som drabbats hårt är att många tidiga videor och inlägg delades av personer i landet. Sedan spreds ryktena inom brittiska nätverk och informationsbubblor. De fick också uppmärksamhet i brittiska medier där långt ifrån alla var kritiska.

Eamonn Holmes och programledarpartnern Ruth Langsford i This Morning.
Eamonn Holmes och programledarpartnern Ruth Langsford i This Morning. Foto: ITV/Shutterstock/TT
Annons

Den kända programvärden Eamonn Holmes spekulerade i det populära morgonprogrammet This Morning att det är för tidigt att säga att det inte finns någon koppling mellan 5G och coronaviruset. Andra kändisar har eldat på ryktena genom att dela konspirationsteorier om 5G på sociala medier.

Facebook, YouTube och Twitter har börjat ta bort material som kopplar ihop 5G med coronaviruset – men också det är problematiskt säger Hanna Linderstål.

– Det kan öka oron då plattformerna tar bort inlägg.

Hon anser att ett sätt att bekämpa konspirationsteorierna handlar om att öka både vanliga människors och politikernas kunskap om vilken sorts information som sprids på sociala medier.

– Sociala medier kan användas som ett kognitivt vapen. Det gäller att öka kunskapen om allt från hur filmklipp kan manipuleras till insikten om att någon kan avsiktligt styra agendan. Ett annat problem är att om vi klickat på något då ger oss nätverkens algoritmer mer av samma sak.

Daniel Jolley tillägger att de som faller för konspirationsteorierna ofta tror att de tänker kritiskt och att de ”sett igenom” myndigheternas försök till manipulation. Att försöka visa att de har fel genom att lägga fram fakta brukar ofta göra att deras tro på konspirationsteorierna växer.

– I stället handlar det om att hjälpa dem att tänka kritiskt genom att ställa frågor, genom att göra dem medvetna om sin kognitiva bias och genom att få dem att titta närmare på källorna som spridit teorierna.

Konspirationsteorierna ger oss en känsla av trygghet – men den är tillfällig.

– De gör samtidigt att vi litar allt mindre på vår omvärld och det är inte lugnande i det långa loppet, säger Daniel Jolley.

Mobilmaster på ett hustak framför S:t Paulskatedralen i London.

Foto: Alastair Grant/AP

Inte bara 5G – här blir även Microsoftgrundaren Bill Gates anklagad för att vara en psykopat som dödat miljoner människor i Indien och Afrika.

Foto: Matt Dunham/AP

En av attackerna nyligen riktades mot en mobilmast som sattes i brand i Londonstadsdelen Dagenham.

Foto: Stefan Rousseau/AP

”Nej till 5G, nej till karantän, nej till vaccin för vuxna och barn.” Bilden från en protestaktion den 2 maj utanför Scotland Yard i London.

Foto: Matt Dunham/AP

Eamonn Holmes och programledarpartnern Ruth Langsford i This Morning.

Foto: ITV/Shutterstock/TT
5G och framtidens nät presenteras av Tele2

Till 5G och framtidens nät