Annons

Janerik Larsson:Konsten att bilda regering

Solberg och Jensen
Solberg och Jensen Foto: Åserud, Lise
Under strecket
Publicerad

Den svenska politiska mediebevakningen är sedan länge fokuserad på frågan om hur vår regering ska se ut dagen efter riksdagsvalet söndagen den 9 september 2018.

Eller åtminstone kort därefter.

Kanske blir det så. Kanske blir det inte så. Kanske kommer det dra ut på tiden.

Det var val i Tyskland i september. Det kommer ta sin tid innan det finns en ny tysk regering. Den kommer förvisso att ledas av Angela Merkel men de ingående partierna kommer att vara nya. Socialdemokratiska SDP vill inte längre vara med i en bred regering tillsammans med CDU/CSU.

I Norge var det val i Norge. Även där sitter statsminister Erna Solberg kvar tillsammans med Fremskrittspartiets Siv Jensen. Men förhandlingar pågår med liberala partiet Venstre om att gå in i regeringen.

Nyligen såg jag att Solberg sagt att diskussionerna med Venstre bedrivs på ”låg växel” och i Aftenpostens podd Aftenpodden hörde jag idag att Venstre ska ta sig an frågan i nästa månad. Jag tror man försöker vänja sig vid att ingå i regeringen med de fördelar det kan ge ett parti som trillade ur stortinget 2009 och som kom in igen 2013 tack vare att man lovat stödja en borgerlig regering.

Annons
Annons

På Twitter såg jag hur en skämtsam politisk kommentator lekte med tanken att MP, KD och L skulle trilla ur riksdagen i valet. Det skulle, menade han, leda till att det blev mycket mer talartid för återstående partier. Kanske så. Vem vet.

Borde vi inte vänja oss vid att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten som gamle bondeförbundsledaren Gunnar Hedlund en gång formulerade det?

Ultimativa diskussioner om vem som ska samarbeta med vem borde inte överskugga frågan om vilken politik som ska bedrivas.

Den norska regeringsförhandlingen för fyra år sedan drog rejält ut på tiden innan Venstre och Kristelig folkeparti bestämde sig för att inte gå in i regeringen men väl garantera regeringen Solbergs parlamentariska stöd.

I Danmark är det snart kommunalval och med tiden kommer det ett nytt folketingsval. Dansk folkeparti har deklarerat att man nu lämnat sin tidigare ståndpunkt - att agera stödparti åt Venstre men inte gå in i regeringen - och att partiet nu siktar på att gå in i regeringen. Det betyder att Venstre rimligen kommer att behålla statsministerposten ett bra tag till.

Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen har öppnat dörren för ett samarbete med Dansk folkeparti. Det är ett politiskt klokt drag eftersom DF dragit så många S-väljare. DF är det största partiet för LO-medlemmar.

DFs ledare Kristian Thulesen Dahl har inte avvisat att ge sitt partis stöd till en S-ledd regering men nu är siktet inställt på fortsatt borgerlig regering.

Det kan vara klokt att se sig omkring innan man i medierna diskuterar olika regeringskonstellationer efter nästa val. Det är faktiskt i slutändan väljarna som avgör hur det ska bli. Inte medierna, inte opinionsundersökarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons