Annons

Konsten att rädda julfriden – med konst

Den brittiske konstnären Angus Fairhursts verk visas just nu postumt på Spritmuseum i Stockholm.
Den brittiske konstnären Angus Fairhursts verk visas just nu postumt på Spritmuseum i Stockholm. Foto: Angus Fairhurst/Spritmuseum

Få saker kan råda bot på julstress som en själsligt renande konstupplevelse. Anders Rydell tipsar om utställningarna som räddar julhelgen – var du än befinner dig i landet.

Under strecket
Publicerad

Karin Broos ”Flickan med guldfiskar”.

Bild 1 av 1

1 / 5

Högstämt måleri i Småland

Karin Broos ”Flickan med guldfiskar”.
Karin Broos ”Flickan med guldfiskar”.

Karin Broos – ”En stund på jorden”

Vandalorum, Värnamo

Pågår till 19/1 2020

På en nybyggd rastplats vid E4:an, mellan Jönköping och Malmö, pågår just nu den mest omfattande soloutställningen någonsin, med en av landets främsta målare – Karin Broos. 

Över hundra målningar har fraktats från Värmland till Vandalorum i Värnamo. Utställningen ”En stund på jorden”, som kurerats av Andreas Brändström, var från början tänkt att visas på Kristinehamns konstmuseum där Brändström tills nyligen var chef. När kommunen avskedade Brändström under sommaren hoppade även Broos av och utställningen flyttades till Vandalorum. 

Broos fotorealistiska ögonblicksbilder har ett tydligt släktskap med klassiskt holländskt måleri – konstnären utbildade sig i Nederländerna. Resultatet är både högstämt och vardagsnära. 

Annons
Annons
Foto: Angus Fairhurst/SpritmuseumBild 1 av 1

2 / 5

Gorillor på Djurgården

Foto: Angus Fairhurst/Spritmuseum

Angus Fairhurst

Spritmuseum, Stockholm

Pågår till 13/4 2020

Den brittiska konstnären Angus Fairhurst kanske inte råder bot på julens påfrestande eklekticism – men hans underfundiga mörka humor är mer än uppfriskande. På Spritmuseum på Djurgården visas nu verk av Fairhurst som tillhörde Young Brittish Artist, den grupp inflytelserika konstnärer som på 1990-talet chockerade konstvärlden genom att kombinera kommersialism och etablissemangskritik. Angus Fairhurst, som begick självmord 2008, tillhör inte de mest namnkunniga i gruppen, som inräknar Tracy Emin och Damien Hirst, men förtjänar större uppmärksamhet. Gorillan, som återkommer i många verk, har kommit att bli något av en symbol för hans konstnärskap. Ett genomgående drag i Fairhurts verk är referenserna till konsthistorien och kritiken mot reklamens grunda själsliga anspråk. 

Annons
Annons

Grada Kilomba och verket ”Illusions Vol. I, Narcissus and Echo” (2017).

Foto: Ze De PaivaBild 1 av 2

Grada Kilomba: ”Illusions Vol. III, Antigone” (2019). Courtesy of the artist.

Foto: Grada Kilomba/BildmuseetBild 2 av 2

3 / 5

Omtolkning av grekiska myter i Umeå

Grada Kilomba och verket ”Illusions Vol. I, Narcissus and Echo” (2017).
Grada Kilomba och verket ”Illusions Vol. I, Narcissus and Echo” (2017). Foto: Ze De Paiva

Grada Kilomba – ”A world of illusions”

Bildmuseet, Umeå

Pågår till 8/3 2020

I höstas hade Bildmuseet i Umeå världspremiär för den portugisiska konstnären Grada Kilombas sista film i trilogin ”Illusions” som visades på biennalen i São Paolo 2016.  Filmerna, som visas i storformat på Bildmuseet, tar utgångspunkt i några av den grekiska mytologins mest välkända berättelser, Narcissus och Echo, Oidipus och Antigone. I Kilombas nytolkning, hon har själv rötter i Västafrika, blir myterna berättelser om kvinnovåld och kolonialt förtryck. Konstnären intar rollen som en griot, en historieberättare som i västafrikansk tradition både för vidare, och själv omtolkar, berättelser. 

Grada Kilomba:  ”Illusions Vol. III, Antigone” (2019). Courtesy of the artist.
Grada Kilomba: ”Illusions Vol. III, Antigone” (2019). Courtesy of the artist. Foto: Grada Kilomba/Bildmuseet
Annons
Annons

”The invisible enemy should not exist” av Michael Rakowitz.

Foto: Nick AshBild 1 av 1

4 / 5

Storslagna skräpmonument i Malmö

”The invisible enemy should not exist” av Michael Rakowitz.
”The invisible enemy should not exist” av Michael Rakowitz. Foto: Nick Ash

Michael Rakowitz – ”The invisible enemy should not exist”

Malmö konsthall

Pågår till 12/1 2020

Den amerikansk-iranske konstnären Michael Rakowitz utställning på Malmö konsthall är en av årets mest spektakulära. Rakowitz har i över tio års tid arbetat med att återskapa Mellanösterns förlorade kulturskatter av skräp. Utställningens huvudnummer är en rekonstruktion i fullformat av reliefer från Nimruds tempelväggar, det Assyriska rikets över 3 000 år gamla huvudstad. 2015 förstördes staden av terrororganisationen IS med hjälp av bulldozrar och sprängladdningar. Av tusentals konservburkar, plastförpackningar och tidningar återskapar Rakowitz minnen av den förlorade kulturen. 

Annons
Annons

Meta Isæus-Berlin, ”Venus spegel, dröm”, 2019. Olja på duk.

Foto: BildmuseetBild 1 av 1

5 / 5

Drömutforskning på Waldemarsudde

Meta Isæus-Berlin, ”Venus spegel, dröm”, 2019. Olja på duk.
Meta Isæus-Berlin, ”Venus spegel, dröm”, 2019. Olja på duk. Foto: Bildmuseet

Meta Isæus-Berlin – ”Nattlogik”

Prins Eugens Waldemarsudde

Pågår till 16/2 2020

Meta Isæus-Berlins utställning ”Nattlogik” på Prins Eugens Waldermarsudde borde vara ett självklart blodtryckssänkande stopp för alla julstressade stockholmsbor. Isæus-Berlins drömutforskning är som gjord för decembermörkret då tillståndet mellan sömn och vakenhet är som mest rubbat. Konstnären, som de flesta känner genom måleriet, gestaltar här tillståndet i en serie installationer som är lika stillsamma som underfundiga – inte minst det spöklika kafferepet ”The leak”. Men kanske är det ”Den arkadiska spegeln”som tilltalar mest, där Isæus-Berlin gestaltar behovet av en inre plats av frid och ro – en upplevelse att hålla fast vid under julen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons