Annons

Trumps "konstiga" sympati för Putin kan bli avgörande

Hillary Clinton krävde svar om Donald Trumps koppling till Ryssland och president Vladimir Putin.

– Att Trump beskrivs som en ”Putinkramare” kan bli en allt svårare belastning för honom under den tid som är kvar till valet, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier som följde nattens debatt på plats i USA.

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1
Foto: APBild 1 av 1
Foto: AP

Donald Trumps återkommande lovord riktade mot Rysslands president hamnade dygnen före söndagsnattens tv-debatt i skymundan av diverse sexanklagelser.

Men Dag Blanck, som följde debatten från Augustana College, Rock Island, Illinois menar att republikanens uttalade vurm för Putin kan få betydligt mer fokus under de veckor som återstår innan valet den 8 november.

– Trumps sympati för Putin är konstig. Vad är det som ligger bakom? Det finns rykten om dolda affärsintressen, även om Trump själv förnekar det, säger Dag Blanck.

Hillary Clinton pekade i debatten på att Trumps ännu inte offentliggjorda skattedeklarationer under många kan ge ledtrådar till hans koppling till Putin och Ryssland. Och att stormakten i öster i det tysta jobbar på att få Trump vald som näste amerikanske president.

Annons
Annons

Trump slog dock ifrån sig:

– Jag har inga affärer eller lån i Ryssland. Jag vet inget om vad som pågår i Moskva. Men vad är det för fel på att ha en bra relation till Ryssland? Alltid när vi blivit hackade skyller automatiskt man på Ryssland. Men tänk om det inte varit någon hackning, svarade Donald Trump.

Donald Trump upprepade så sent som för två veckor sedan att Vladimir Putin är en mycket bättre ledare och får saker och ting gjort jämfört med Barack Obama. Trump har även påstått att han själv skulle ha en väldigt, väldigt god relation med Ryssland om han blev vald till president.

– Att vara ”Putinkramare” och vänligt inställd till Ryssland väcker undringar i USA, konstaterar Dag Blanck.

Donald Trumps tidigare kampanjledare Paul Manafort, som abrupt lämnade sin post i slutet av augusti, hade bevisligen band till stålindustrin i Ukraina och Vladimir Putins förtrogne allierade Viktor Yanukovitj, tidigare president i Ukraina.

Ryan inledde möget med att säga att det fanns en elefant i rummet, men att man inte skulle prata om denne, utan om idéer

– Att Trump beskrivs som en ”Putinkramare” kan bli en allt svårare belastning under den tid som är kvar till valet, säger Dag Blanck.

Trumps sexistiska uttalanden har varit i fokus de senaste dagarna.

– Hans vicepresident, Mike Pence som är djupt religiös, har tagit väldigt illa vid sig. Flera andra republikaner har också tagit avstånd. Det accentuerades i lördags när varken Trump eller Pence var välkoma när representantskapets talman Paul Ryan, en erkänd republikan, hade ett möte i hemstaten Wisconsin, berättar Dag Blanck.

Annons
Annons

– Ryan inledde mötet med att säga att det fanns en elefant i rummet, men att man inte skulle prata om denne, utan om idéer, tillägger Dag Blanck.

Enligt tidningen Politico har Paul Ryan sammankallat till ett nytt möte under måndagen där republikanska tungviktare ska diskutera Donald Trump

Endast en tv-debatt återstår, i Las Vegas den 19 oktober, före valet.

– Trump jobbar på att återställa förtroendet, men han vann inga osäkra väljare i nattens möte. Han försöker hålla tillbaka, men kan inte låta bli att gå i gång på saker och brusa upp. Då tappar han lätt sammanhanget. Som när kriget i Syrien diskuterades. Trump började i Aleppo, men blev snabbt suddig i en utläggning fylld av floskler, säger Dag Blanck.

Något ämne som Trump behärskade?

– Han har i alla fall en rak argumentation när det gäller sjukförsäkring. Tar varje chans att kritisera Obamacare.

Trump har sagt att han kommer att slåss in i det sista och inte kasta in handduken hur svårt läget än ser ut för honom i presidentracet.

Kan det republikanska partiet fälla Trump?

– Det är faktiskt oklart vad deras centrala kommitté kan göra. Samtidigt skulle det medföra juridiska problem. Den tidiga röstningen har redan börjat. Det finns redan dem som lämnat in sin röst på Trump. Hur skulle de räknas om en ersättare kom in? Valsedlarna är också redan tryckta, säger Dag Blanck.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons