Annons

"Intensiv förhandling" om brexit

Två personer med EU:s, Irlands och Storbritanniens flaggor under brexitförhandlarnas möte i Bryssel.
Två personer med EU:s, Irlands och Storbritanniens flaggor under brexitförhandlarnas möte i Bryssel. Foto: Francisco Seco/AP/TT

"Intensiva förhandlingar" väntar under helgen för att få EU och Storbritannien att hitta rätt väg om brexit.

Både tunnlar och berg tycks stå i vägen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Sedan EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffat den brittiske brexitministern Stephen Barclay i två timmar på fredagsmorgonen gavs positiva omdömen från båda håll.

– Michel Barnier hade ett konstruktivt möte med Stephen Barclay. Han kommer nu att avrapportera till ambassadörerna från EU-27 (de kvarstannande länderna) och även informera EU-parlamentets styrgrupp, sade EU-kommissionens taleskvinna Mina Andreeva på sin lunchbriefing i Bryssel.

Strax därpå uppgav två diplomatkällor för nyhetsbyrån Reuters att klartecken nu ges till Barnier att öka farten i diskussionerna. "Intensiva och hemliga förhandlingar" ska inledas.

– Det är en tunnel där det finns ett väldigt litet ljus längst in, sade en av källorna till Reuters.

Barnier själv bad om tålamod när han lämnade mötet med Barclay.

– Jag har redan sagt att brexit är som att bestiga ett berg och vi behöver vaksamhet, beslutsamhet och tålamod, sade chefsförhandlaren.

Något måldatum för när de intensivare förhandlingarna måste vara klara har inte satts av EU-ambassadörerna. Tiden är dock knapp om en uppgörelse ska kunna hittas i tid till nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel den 17–18 oktober.

Därefter är det – åtminstone på pappret – tänkt att Storbritannien ska kunna lämna EU den 31 oktober.

EU varnar samtidigt för att förhandlingsutrymmet är snävt.

"EU:s position är fortsatt densamma: det måste finnas en juridiskt fungerande lösning i utträdesavtalet som undviker en hård gräns på Irland, som skyddar ekonomin på hela ön och Långfredagsavtalet i alla dess dimensioner och även säkrar den inre marknadens integritet", heter det i ett uttalande från EU-kommissionen.

Förhandlingar ska nu pågå under helgen, i hopp om någon form av framsteg till på måndag då EU:s medlemsländer och EU-parlamentet ska få ny information.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons