Annons

Konststjärna skänker 10 meter hög skulptur till Paris

2013 såldes ett verk av den amerikanske konstnären Jeff Koons för en halv miljard kronor, vilket gjorde honom till världens högst betalda nu levande konstnär. Nu skänker han en monumental skulptur till Paris stad för att hedra offren för förra årets terrorattack i Paris.

Under strecket
Publicerad

Jeff Koons och verket Bouquet of Tulips.

Foto: TT, NoirmontartproductionBild 1 av 1

Jeff Koons och verket Bouquet of Tulips.

Foto: TT, NoirmontartproductionBild 1 av 1
Jeff Koons och verket Bouquet of Tulips.
Jeff Koons och verket Bouquet of Tulips. Foto: TT, Noirmontartproduction

Den amerikanske konstnären Jeff Koons är känd för sina färgstarka storformatsskulpturer som ofta gränsar till det kitschiga. 2013 såldes hans Balloon Dog (Orange) (1994–2000) för svindlande 58,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 550 miljoner kronor, vilket gjorde Koons till världens högst betalda konstnär i livet.

Koons har nu beslutat att skänka skulpturen Bouquet of Tulips till Paris för att hedra de 130 människor som fick sätta livet till i terroristattacken i november 2015. Skulpturen är enligt Koons själv en symbol för erinran, optimism och läkande, en väg framåt bort från det inträffade. Skulpturen är utformad som en hand som sträcker upp en bukett med tulpaner och refererar till Frihetsgudinnans uppsträckta fackla. För 130 år sedan skänkte Paris stad Frihetsgudinnan som en gåva till USA, och Koons vill uppmärksamma den fransk-amerikanska allians som han säger har blommat i över 200 år.

Annons
Annons

Statyn kommer i sann Koons-andra inte att gå någon obemärkt förbi: 10,5 meter hög och 8,5 meter bred, målad i skarpa färger. Monumentet är gjort i brons, rostfritt stål och aluminium och kommer att placeras utanför Paris moderna museum och Palais de Tokyo 2017. Koons hoppas att verket ska vara livsomvälvande, att blommorna ska skänka hopp och tilltro inför framtiden samt påminna om glädjen i att ge utan egen vinning.

Produktionen och installationen av verket går på runt 35 miljoner kronor, en summa som finansieras av privata donatorer från de icke-vinstdrivande organisationerna Fonds Pour Paris (Frankrike) och the Paris Foundation (USA).

Koons har haft ett antal utställningar i den franska huvudstaden, bland annat på Versailles (2008) och Pompidou (2014). Ingen av dem har varit okontroversiell, nämnda utställningar fick tidningar som Le Monde och Le Figaro att ifrågasätta hans konstnärskap och kalla honom ett kitschens språkrör. Men att världens högst betalda nu levande konstnär bestämmer sig för att skänka en skulptur i optimismens och hoppets anda mottas trots allt med öppna armar. Paris borgmästare Anne Hidalgo lyfter värdet av att en konstnär av Koons dignitet erbjuder sig att skänka ett konstverk som symboliserar generositet och givmildhet till staden. Hon säger, liksom Koons, att det visar på att länken mellan Paris och USA fortfarande är exceptionellt stark.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons