Annons
Kommentar

Daniel Zetterberg:Konsultbolagen: Så värderas de på börsen

Med få undantag har konsultföretag gått riktigt starkt senaste året. Efterfrågan är hög inom IT såväl som för teknikkonsulterna och kunderna skriker efter mer kompetens. Vi kikar närmre på konsultbolagens värderingar på börsen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tabellen nedan visar en rad svenska och ett par utländska konsultbolag inom IT, teknik och management.

Gemensamt för många är att de tenderar vara konjunkturkänsliga och beroende av vissa nyckelpersoner – men så är värderingarna ofta lägre jämfört med andra bolag med likartade nyckeltal.

Dessutom binder de inget kapital att tala om och kan därför ofta vara rätt bra utdelningsmaskiner. De gör aktierna intressanta att hålla koll på.

Så värderas konsultbolagen på börsen

Som tabellen visar har majoriteten av konsultföretagen presterat riktigt bra på sistone. I genomsnitt är avkastningen för bolagen i tabellen 21 procent senaste året vilket är mer än dubbelt så bra som Stockholmsbörsen.

Det verkar råda högtryck i konsultbranschen som i vårt urval väntas växa med 7 procent årligen kommande år. Det är riktigt starkt.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även lönsamheten är hög. Rörelsemarginalerna ligger i de flesta fall kring 10 procent vilket ofta brukar användas som någon sorts riktlinje för vad ett välskött konsultföretag ska prestera. Trots starkt konjunkturläge är det imponerande siffror eftersom risken annars är att personalen börjar förhandla till sig allt högre löner när affärerna går bra och det är brist på konsulter.

Vi noterar att även bolag som tidigare harvat runt med ganska medioker lönsamhet nu börjar nå tioprocentiga rörelsemarginaler. Tydliga exempel på det är bland annat Acando, Knowit och finska Tieto. Är det en toppsignal?

Kanske. Oroar man sig över det svenska konjunkturläget är det åtminstone inte klockrent läge att köpa aktier i konsultbolag.

Å andra sidan finns alltid små ”fickor” av bolag och aktier med särskilda karaktäristika som passar vissa investerare. Nedan kommenterar vi aktierna mer utförligt uppdelat på tre investeringskategorier:

  • Stabila jättar och kvalitetsbolag
  • Snabbväxarna
  • Billiga konsulter med uppvärderingspotential

Letar man noggrant finns något för de flesta alltså!

___________________________

Mejla oss gärna på borsplus@svd.se om du har förslag eller frågor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons