Annons

Konsumenter luras – det finns ingen ”bra” plast

Plast som marknadsförs som nedbrytbar orsakar samma skador på naturen som vanlig plast, visar en ny utredning.

Utredarna fasar nu för plastens tilltagande popularitet och vill att regeringen begränsar användningen och ser över märkningen.

Under strecket
Publicerad

Uppspolad plast på en strand i Kroatien.

Foto: Rolf Haid/TT, Gunnar Lundmark Bild 1 av 1

Uppspolad plast på en strand i Kroatien.

Foto: Rolf Haid/TT, Gunnar Lundmark Bild 1 av 1
Uppspolad plast på en strand i Kroatien.
Uppspolad plast på en strand i Kroatien. Foto: Rolf Haid/TT, Gunnar Lundmark

Förra året tillsatte regeringen en utredning för att ta reda på hur svenskarnas plastanvändning kan bli mer hållbar. Nyligen kom den första delrapporten, vilken fokuserar på nedskräpning och nedbrytbarheten av plast i miljön. I rapporten framkommer att plaster som marknadsförs som nedbrytbara i själva verket bara är nedbrytbara i en industriell miljö och inte alls anpassad för att förmultna i vår natur.

– Problemet är att när man tänker nedbrytbar så tänker man på en äppelskrutt som förmultnar på ett par dagar. Men ute i naturen råder inte de förutsättningar som behövs för att plasten ska brytas ner, säger Åsa Stenmarck, forskare på IVL (Svenska Miljöinstitutet) och regeringens särskilda utredare.

Nedbrytbar plast bryts förvisso ner fortare i naturen än vanlig plast, men den hinner enligt Åsa Stenmarck ändå ställa till med problem för levande organismer innan den har försvunnit. Därmed orsakar de samma skador på miljön som vanlig plast gör.

Annons
Annons

Det är omöjligt att begära att man som konsument ska ha allt i huvudet.

Utredningen kommenterades även av miljöministern Karolina Skog.

– Det bekräftar den föraning jag haft om att det än så länge inte finns några plaster som är nedbrytbara på riktigt i naturen. Det förstärker bilden av att vi måste minska vår användning av plast och förhindra att den hamnar i miljön, säger hon i ett pressmeddelande.

I utredningen konstaterar forskarna också att genom att använda olika begrepp i marknadsföringen av plasten, till exempel ”bioplast” och ”bionedbrytbar” luras konsumenter att tro att den bryts ner i naturen. Detta kan i sin tur bidra till ökad nedskräpning och miljöförstöring. Enligt en marknadsundersökning som genomfördes av Novus och Konsumentföreningen Stockholm förra året svarade till exempel 39 procent att de tror att biobaserad plast försvinner om den hamnar i naturen.

Enligt Åsa Stenmarck bör dock inte ansvaret för att hålla reda på de olika plasttyperna läggas på den enskilda konsumenten utan uppåt i värdekedjan.

– Det är omöjligt att begära att man som konsument ska ha allt i huvudet. Därför vill vi att man ser över hur man använder dessa termer i marknadsföringen eftersom de inte borde få användas som miljöargument.

Du vill ju inte att gaspedalen i din bil plötsligt ska börja brytas ner.

För att undvika missförstånd rekommenderar hon hellre benämningar som ”industriell komposterbar” eller ”nedbrytbar i kroppen” eftersom det signalerar vilka sorts förhållanden som krävs för hantering av plasten och dess avfall.

Utredningen menar också att man bör begränsa användningen av nedbrytbar plast på grund av risk för förväxlingar med vanlig plast. Risken är nämligen stor att konsumenter lägger den nedbrytbara plasten i plaståtervinningen, vilket ställer till problem eftersom den påverkar den återvunna plastens kvalitet.

– Du vill ju inte att gaspedalen i din bil plötsligt ska börja brytas ner, säger Åsa Stenmarck.

Användningen av nedbrytbar plast är än så länge relativt måttlig i Sverige. Här används den främst inom olika applikationer i sjukvården, bland annat suturtråd, i insamlingspåsar för matavfall och i engångsartiklar i take awaysammanhang.

– Det är ännu inte jättevanligt, men vi fångade upp att fler och fler anser det vara en god idé att lösa plastproblematiken, till exempel nedskräpning, med just nedbrytbar plast. Vi vill hindra denna tankevurpan som menar att det är en bra lösning, säger Åsa Stenmarck.

Efter reklamen visas:
Så ska haven renas från plast
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons