Annons

Fridolin om könsuppdelade skolbussen: ”Skärper lagen”

Pojkar framtill i skolbussen, flickor baktill. Elever mellan sex och tio på en muslimsk friskola i Vällingby i Stockholm delas upp efter kön när de åker skolbuss, rapporterar TV4:s Kalla fakta. Skolans ledning säger sig inte ha vetat om uppdelningen.

–- Jag blir förbannad när jag ser det här. Skolan ska vara en murbräcka för jämställdhet, inte befästa gamla könsnormer, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Flickorna tvingas sitta längst bak i skolbussen.

Foto: TV4 Kalla Fakta

Flickorna tvingas sitta längst bak i skolbussen.

Foto: TV4 Kalla Fakta
Flickorna tvingas sitta längst bak i skolbussen.
Flickorna tvingas sitta längst bak i skolbussen. Foto: TV4 Kalla Fakta

– Den här bussen är en segregationsbuss, säger Devin Rexvid, forskare i socialt arbete vid Umeå universitet, till Kalla fakta och kallar företeelsen "könsapartheid".

Al-Azharskolan i Vällingby har tidigare kritiserats av bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin för könsuppdelade idrottslektioner.

Skolan har en egen skolbuss för elever upp till tredje klass. Kalla fakta har filmat vid flera tillfällen när barnen blir hämtade vid skoldagens slut och delas upp av personalen efter kön. Flickorna släpps in längst bak i bussen. Pojkarna längst fram.

Även statsminister Stefan Löfven reagerar kraftigt på avslöjandet i TV4. Han uttalar sig till Aftonbladet att det är dags att gå hårdare fram mot religiösa friskolor.

– Jag tycker det är avskyvärt. Det hör inte hemma i Sverige. Här åker vi buss tillsammans oavsett om vi är tjej eller kille, kvinna eller man. Det här tyder på att vi har ännu mer att ta tag i vad det gäller segregation, sa statsministern i samband med en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagsförmiddagen.

Annons
Annons

Ett förbud mot religiösa friskolor är dock inte ett alternativ enligt statsministern.

– Det har testats förut ett antal gånger, ända bak till 1990-talet. Men det finns konventioner som säger att så får man inte göra. Men det är fortfarande så att vi inte ska ha skolor där lektionerna blir konfessionell undervisning. Det måste vi bort ifrån och då får vi nu se till att vi åtgärdar det så gott vi kan. Om det vi inte räcker måste vi gå vidare, säger han till Aftonbladet.

Barn, äldre - och jämställdhetsminister Åsa Regnér har setts rasa i en video på sin facebookprofil under dagen.

– Jag tycker att det är vansinnigt att man har en sån uppdelning av barn utifrån kön år 2017 eller för den delen att flickor och kvinnor inte ska känna sig välkomna i en galleria eller på ett kafé, säger hon till SvD.

– Jämställdhet i Sverige handlar på riktigt om alla och omfattar alla.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP):

– Jag blir förbannad när jag ser det här. Skolan ska vara en murbräcka för jämställdhet, inte befästa gamla könsnormer, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Jag har redan gett Skolverket i uppdrag att skärpa läroplanen för att se till att det inte sker en uppdelning mellan pojkar och flickor slentrianmässigt. Sedan tänker jag ta fram ett nytt regelverk för att skärpa kontrollen av konfessionella friskolor ytterligare.

TT: När kan en sådan lagändring vara på plats?

– Så fort som möjligt. Det ska börja utredas under året så att förslag på en ny lagstiftning kan finnas under nästa år.

Skolledningen säger sig inte haft någon aning om att detta pågick.

Annons
Annons

– Det här är ingenting som varit känt eller sanktionerat av skolledningen. Både jag och rektor konstaterar ändå att det skett, när vi ser filmen, men det är självfallet inget vi står bakom. Varför en av fritidsledarna ändå gjort så här ska vi nu försöka ta reda på, säger Roger Lindquist, biträdande rektor för Al-Azharskolan i Vällingby till TT.

– Det är viktigt att poängtera, att personalen inte drivs av religionen utan brinner för att jobba med kultur- och integrationsfrågor. Viktigt är också att skolan inte vilar på en muslimsk värdegrund utan en demokratisk, säger han.

Roger Lindquist är också den som kommer att hålla i den presskonferens som skolan kommer att hålla i eftermiddag med anledning av bussincidenten, inte skolans rektor Hussein Ibrahim.

– Det är också en poäng, att jag som icke-muslim håller i detta.

TT: Varför är det viktigt?

– Av samma anledning. För att visa att personalen brinner för att jobba med kultur- och integrationsfrågor, inte religionen.

Kalla faktas reportage tar förutom situationen med skolbussen upp hur kvinnor i Stockholms norra förorter trakasseras av män för att de bär kjolar, är, ogifta eller har hund. Avsnittet sänds ikväll tisdag i TV4.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons