Annons

Kontantdöden slår hårt – sedeltryckaren i kris

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pengarna är snart slut för brittiska De La Rue, som trycker de svenska sedlarna. Bolaget är i djup kris och måste rekonstrueras.

Under strecket
Publicerad

Både De La Rues ledning och revisionsfirman EY flaggar för allvarliga finansiella problem. I en kommentar från bolaget som publicerades i samband med den senaste kvartalsrapporten i november heter det att det finns tvivel om gruppens förmåga att fortsätta verksamheten, och den nya ledningen har inlett en rekonstruktion.

Sedelproduktionen lider av pressade marginaler, ökad konkurrens och minskad efterfrågan på grund av den starka ökningen för digitala betalningar.

Det är ingen liten spelare som är i gungning, De La Rue är störst i världen på att trycka sedlar och pass, en tredjedel av alla sedlar som är i cirkulation i världen är producerade av bolaget.

Problemen finns på en rad fronter. De La Rue är, förutom att bolaget förlorade upphandlingen av brittiska pass efter brexit, anklagat för korruption i Sydsudan, och har tvingats till stora nedskrivningar efter att Venezuela inte betalat sina räkningar från företaget. Både styrelsemedlemmar och toppchefer har lämnat sina poster.

Efter två vinstvarningar vändes en vinst på motsvarande 90 miljoner kronor under den första halvan av det brutna räkenskapsåret till en förlust på 160 miljoner. Nettoskulden har ökat dramatiskt, utdelningen ställs in och kostnaderna måste ned rejält.

Annons
Annons

På två år har aktien fallit med 80 procent, och marknadsvärdet sjunkit från motsvarande 11,5 miljarder kronor till 2,2 miljarder.

Enligt Susanne Meyer Söderlind på Riksbankens presstjänst ska De La Rues svårigheter dock inte påverka Riksbanken.

Det var i september 2018 som De La Rue fick ett kontrakt på tre år, med en möjlig förlängning på upp till fyra år, att trycka de svenska sedlarna.

Ann Fridell, chef för enheten för analys och utveckling av betalningar på Riksbanken, sa då att "De La Rue är ett välrenommerat företag med stor erfarenhet som varit i branschen i 200 år, så det känns tryggt att de kommer att trycka de svenska sedlarna."

De La Rue trycker de svenska sedlarna i Storbritannien, vilket är första gången det sker utomlands.

Från 1755 fram till att De La Rue vann anbudet trycktes sedlarna på Tumba Pappersbruk söder om Stockholm. Bruket såldes 2002 av Sveriges Riksbank till amerikanska Crane.

Men Riksbanken sa upp avtalet med Crane i protest mot att företaget beslutade att stänga tryckeriet i Tumba och flytta tillverkningen till Malta. Enligt Riksbankens krav ska tillverkning ske i norra eller mellersta Europa.

Crane och tre konkurrenter lämnade anbud, vilket alltså De la Rue vann. Då varslade Crane 170 anställda i Tumba.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons