Annons

Kontroversiell allians i slaget om al-Raqqa

Den kurdisk-arabiska rebellalliansen i Syrien rycker allt närmare IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa. Parallellt med den förestående offensiven mot terrorfästet smids planer på hur regionen ska styras i framtiden.

Under strecket
TT
Publicerad

Alliansen, som går under namnet Syriska demokratiska styrkorna, SDF, har framgångsrikt bekämpat IS i regionen och rebellerna befinner nu sig bara fem mil från al-Raqqa.

Även om alliansen närmar sig al-Raqqa från flera väderstreck är det svårt att sia om när staden möjligen kan intas. Insatsen inleddes den 5 november i fjol, och liksom i grannlandet Irak där striderna för att återta IS-fästet Mosul pågått under lång tid väntas hårt motstånd i terrorrörelsens "huvudstad".

Det är också oklart hur USA, som är den främsta utomstående kraften bakom SDF, kommer att agera när Donald Trump tar över som president.

För medlemmarna i alliansen är ambitionen dock klar: I en framtid då IS kan vara besegrat vill SDF införa ett federalt styre i norra Syrien. Nyligen godkände den politiska grenen av alliansen ett utkast till konstitution för regionen, varav stora områden sedan länge i praktiken haft ett kurdiskt självstyre.

– De har skapat en administration som har fungerat multietniskt, multireligiöst och sekulärt. Från den sidan är det många som har sett SDF som lokalt hoppfullt, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Annons
Annons

– Men de är inte någon styrka som har möjlighet att militärt gå speciellt djupt in i Syrien, fortsätter hon.

SDF:s strävan är trots det mycket kontroversiell. Alliansens 30 000 soldater kommer till största del från den kurdiska milisen YPG, i sin tur den väpnade delen av det kurdiska partiet PYD.

YPG anses av många stå nära PKK, den terrorstämplade kurdiska milisen i Turkiet. Gemensam ideologisk ledare för YPG och PKK är Abdullah Öcalan, som suttit fängslad i Turkiet sedan 1999. Därför har också Turkiet starkt motsatt sig att rebellalliansen får en roll i offensiven mot al-Raqqa.

Trots att det är ett politiskt vågspel för USA att stödja SDF har försvarsminister Ashton Carter nyligen aviserat att antalet amerikanska soldater som ska understödja alliansen på marken vid offensiven mot al-Raqqa ska utökas till 500.

– Det USA siktar på är att försöka använda SDF:s styrka, inklusive den kurdiska styrkan, men att försöka ha lokala arabiska grupper som tar över det lokala styret för att inte skapa så mycket etniska konflikter och för att inte reta upp Turkiet mer än nödvändigt, säger Aron Lund, författare till boken "Syrien brinner", om al-Raqqa-offensiven.

För PYD:s ledare Salih Muslim är bevekelsegrunden för offensiven mot IS i al-Raqqa självklar.

– Om Daesh (IS) befinner sig i al-Raqqa känner vi oss inte trygga i våra hem. Så vi måste göra någonting med den där sekten, och nu har vi tillfället, säger han till TT.

Muslims förhoppning är att staden ska komma att införlivas i den federation som SDF förespråkar, men styras av "ett lokalt råd". Hans anspråk är dock att ännu fler delar av Syrien ska kunna inlemmas i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons