Annons

Kontroversiell trio tippas toppa Trumps team

I Washington ägnar man sig nu åt stadens mest populära sällskapsspel: frågesporten ”Vem tar plats i Vita huset?” Flera näringslivsprofiler nämns som möjliga ministrar, men framför allt spås den Trump-lojala trion Rudy Giuliani, Newt Gingrich och Chris Christie få tunga poster. Alla tre nästan lika kontroversiella som Donald Trump själv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den Trump-lojala trion Chris Christie, Rudy Giuliani och Newt Gingrich spås få tunga poster.

Foto: APBild 1 av 2

Donald Trump och Newt Gingrich under ett valmöte i Cincinnati i juli.

Foto: John Minchillo/APBild 2 av 2

Den Trump-lojala trion Chris Christie, Rudy Giuliani och Newt Gingrich spås få tunga poster.

Foto: APBild 1 av 1
Den Trump-lojala trion Chris Christie, Rudy Giuliani och Newt Gingrich spås få tunga poster.
Den Trump-lojala trion Chris Christie, Rudy Giuliani och Newt Gingrich spås få tunga poster. Foto: AP

Bara ett kvarter från Vita huset sitter det just nu en grupp människor och filar på framtiden. Den 20 januari svärs affärsmannen Donald J. Trump in som USA:s 45:e president, och bara två veckor senare har hans övergångsteam lovat att presentera vilka ministrar som ska ingå i Trumps kabinett.

Gruppen leds av New Jersey-guvernören Chris Christie, som var den förste i det republikanska etablissemanget som ställde sig bakom Donald Trump – något Christie hånades för i början, när ingen riktigt tog fastighetsmagnaten på allvar.

Chris Christie har gått från att ses som en superstjärna i det republikanska partiet, till att i stort sett bli uträknad. Bara två dagar innan presidentvalet skrev tidningen Washington Post en artikel om att Christie var slut som politiker – med förbehållet ”om Donald Trump inte skulle bli president förstås”.

Annons
Annons

Donald Trump och Newt Gingrich under ett valmöte i Cincinnati i juli.

Foto: John Minchillo/APBild 1 av 1

Nedgången beror delvis på att Christie inte visat sig vara den charmige person många trodde. New Jersey-guvernören har visat sig ha ett fruktansvärt humör och har gjort allt från att kasta vattenflaskor på medarbetare till att be en väljare att sätta sig ner och ”hålla käften”.

Men nu blev Donald Trump president, och Christie nämns som en möjlig inrikes- eller justitieminister. Det enda som står mellan honom och ett nytt jobb i Washington är möjligen ”Bridgegate”.

Två av Christies nära medarbetare dömdes precis för att ha varit med och stängt ner körfiler på George Washington-bron mellan New Jersey och Manhattan. De ville hämnas på en borgmästare som inte gav Chris Christie sitt stöd när guvernören skulle bli omvald, och frågan har varit om Christie kände till och kanske beordrade stängningen. Men Trump har sagt att han fortfarande har förtroende för Christie.

Donald Trump och Newt Gingrich under ett valmöte i Cincinnati i juli.
Donald Trump och Newt Gingrich under ett valmöte i Cincinnati i juli. Foto: John Minchillo/AP

Två andra Trump-lojalister är New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani och den förre talmannen i representanthuset, Newt Gingrich. Giuliani, som till viss del tog rollen som Trumps attackhund under kampanjen, nämns som en möjlig justitieminister, medan Gingrich spås bli utrikesminister.

Kellyanne Conways aktier står högt i kurs sedan hon lyckades med det omöjliga – att tona ner Donald Trump under kampanjens slutskede.

Annons
Annons

Efter terrordåden den 11 september blev Rudy Giuliani hjälteförklarad och kallades för hela ”Amerikas borgmästare”. Men även Giulianis gloria har hamnat på sned efter att ha sagt saker som att ”Obama inte älskar USA” eller att den svarta medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter var rasister.

Även Newt Gingrich är en kontroversiell politiker. På 90-talet var han den republikan som hårdast drev kravet på att Bill Clinton skulle ställas inför riksrätt i samband med Lewinsky-skandalen och presidentens affär med en praktikant.

Efter utrikesministern är finansministern den tyngste i en amerikansk regering och den posten förväntas gå till Trumpkampanjens finanschef, Steven Mnuchin, som har en lång karriär hos investmentbanken Goldman Sachs bakom sig. Trump har gjort klart att han vill omge sig med flera näringslivsprofiler och ett annat namn som nämns är 74-årige Forrest Lucas som grundade företaget Lucas Oil.

Lucas ses som möjlig inrikesminister – en post som det även ryktats att Trumps son Don Jr. är intresserad av, men som Trump den yngre i sådana fall skulle få sköta utan lön. Amerikansk lagstiftning förbjuder presidenten att anställa familjemedlemmar, men ett av kryphålen är att de avsäger sig att få betalt.

Två andra namn som är i hetluften är Reince Priebus, det republikanska partiets ordförande, som skulle kunna bli stabschef i Vita huset och den relativt nya kampanjchefen Kellyanne Conway. Hennes aktier står högt i kurs sedan hon lyckades med det omöjliga – att tona ner Donald Trump under kampanjens slutskede. Åtminstone något.

Sedan skadar det inte att hon är kvinna. Kvinnor är det nämligen ont om bland de namn som nämns.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons