Annons

Teresa Küchler:Kontroversiellt möte gör gamla väst-vänner nerviga

Donald Trumps möte med Vladimir Putin i lilla Helsingfors är tungt inramad i historisk symbolism och minnet av toppmöten mellan öst och väst under Kalla kriget. Men liknelserna tar slut där: Trump säger att han vill ha en vän i Moskva, och bråkar med USA:s gamla vänner i väst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trumps Europaturné påbörjades i mitten av förra veckan i Bryssel och avslutas på måndagen i Helsingfors. Arkivbild.

Foto: Hau Dinh/APBild 1 av 1

Trumps Europaturné påbörjades i mitten av förra veckan i Bryssel och avslutas på måndagen i Helsingfors. Arkivbild.

Foto: Hau Dinh/APBild 1 av 1
Trumps Europaturné påbörjades i mitten av förra veckan i Bryssel och avslutas på måndagen i Helsingfors. Arkivbild.
Trumps Europaturné påbörjades i mitten av förra veckan i Bryssel och avslutas på måndagen i Helsingfors. Arkivbild. Foto: Hau Dinh/AP

BRYSSEL. Trump hade två scenarion att välja mellan för sin Europaturné, som påbörjades i mitten av förra veckan i Bryssel och avslutas på måndagen i Helsingfors.

Scenario ett: Först ett varmt, försonande möte i Bryssel med de andra Nato-länderna, där man understryker vikten av enighet och samarbete inför gemensamma globala hot, följt av ett mer formellt, principfast och avvaktande möte i Helsingfors med Rysslands president Vladimir Putin – han som på senare år pekats ut av just Nato som ett växande, aggressivt hot, inte minst efter den ryska annekteringen av Krimhalvön från Ukraina.

Eller så kunde han välja scenario 2: börja turnén i Bryssel genom att förolämpa, förvirra och så split mellan sina europeiska värdar för att sedan i Helsingfors erbjuda den alltmer autokratiske ledaren Putin såväl affärer och politiska närmanden som, inte minst, ett halvt löfte om att erkänna Krimhalvön som rysk.

Annons
Annons

Han har varit mycket vänlig mot mig.

Efter första halvan av turnén så ser det alltmer ut som att Trump satsar på det senare scenariot. Den amerikanske presidenten verkar inställd på ett givande möte med den ryske ledaren:
– Han har varit mycket vänlig mot mig. Vi kommer bra överens. Förhoppningsvis kan han en dag bli min vän. Kanske kan USA komma överens med dem (Ryssland) som vi beskyddar Europa från. Det kan bli så, sade Trump om Putin på en presskonferens i Bryssel.

Enligt dagordningen för Helsingforsmötet ska Trump och Putin bland annat diskutera Rysslands inblandning i striderna i Syrien, kriget i östra Ukraina, annekteringen av Krimhalvön och misstänkta ryska försök att påverka utgången i det amerikanska presidentvalet 2016.

Trump har flera gånger tidigare antytt att de handels- och diplomatiska sanktioner som både USA och EU införde mot Ryssland efter Krim-annekteringen måste lyftas.

I mitten av förra veckan skrev Trump visserligen under ett uttalande om att USA inte erkänner den illegala annekteringen, men att han mycket väl kan ändra sig.
– Vad som kommer att hända med Krim framöver? Det kan jag inte säga, sade Trump.

Trump sade också att han inte kommer att gå hårt åt den ryske ledaren för den eventuella inblandningen i valet – kanske inte så konstigt, eftersom den amerikanske presidenten själv just nu utreds för att haft med sådana valpåverkansförsök att göra.

– Allt jag kan göra är säga ’gjorde du det?’ och sedan ’gör inte om det’. Men han kan ju förneka det hela också, sade Trump i Bryssel.

Trumps beslut att gå milt fram mot Putin i Helsingfors, och till och med försöka vinna hans vänskap står i bjärt kontrast mot den diplomatiska stil han valde på Nato-toppmötet i Bryssel; en stil som kanske bäst beskrivas som en elefant i en porslinsaffär.

Han skällde ut Tysklands förbundskansler Angela Merkel för planerna att bygga ännu en pipeline för rysk gas över Östersjön (Nordstream II), och avbröt ursinnigt ett möte med Georgien och Ukraina för att skälla ut alla Natoländer för att deras försvarsutgifter är för låga. Han hotade att dra sig ur försvarsalliansen helt.

Annons
Annons

Sedan attackerade han Storbritanniens ledare Theresa May för hennes brexit-strategi och sade att hon nog inte skulle få något handelsavtal med USA. Dagen efter, nu i London, sade Trump till brittiska medier att den förre utrikesministern Boris Johnson skulle vara en bättre premiärminister än May.

Oroväckande tecken att presidenten är mer lojal med president Putin än med våra Nato-allierade.

”Hans beteende (på Natomötet) är ännu ett oroväckande tecken på att presidenten är mer lojal med president Putin än med våra Nato-allierade, skrev de två amerikanska senatorerna Nancy Pelosi och Chuck Schumer, bägge demokrater, i ett uttalande om Trumps Europaturné.

Presidentmötet i den finska huvudstaden är tungt inramad i historisk symbolism och minnet av toppmöten mellan öst och väst under Kalla kriget.

Över 1 500 journalister från 61 länder i hela världen har ackrediterats, och finska gränsmyndigheter kommer att maxa säkerheten i huvudstaden och införa gränskontroller mot andra EU-länder, som Sverige.

USA:s traditionella allierade i väst väntar med spänning och nervositet på att se exakt hur varmt och vänskapligt presidenternas möte blir.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons