Söndag kväll och Agata och Krzysztof har ännu inte hunnit hjälpa barnen med läxorna. Med sex barn räcker tiden aldrig, säger Krzysztof.
Söndag kväll och Agata och Krzysztof har ännu inte hunnit hjälpa barnen med läxorna. Med sex barn räcker tiden aldrig, säger Krzysztof. Foto: Adam Lach

”Köper väljare” – polska PIS öppnar plånboken

Höjda barnbidrag, två extra månader pension och radikalt förbättrade minimilöner. Polens högernationalistiska regeringsparti PIS satsar på pengar i plånboken – och går mot en dunderseger i parlamentsvalet.

Publicerad

 

WARSZAWA Skor i långa rader. Gymnastikskor, sandaler, kängor och tofflor i alla storlekar. Det är det första vi ser när ytterdörren öppnas.

– Jag köper minst åtta par skor var tredje månad, stönar Agata Sawicka.

Tillsammans med maken Krzysztof har hon sex barn och är en av många i dagens Polen som skulle ha svårt att klara familjens ekonomi utan stödet som den utomlands hårt kritiserade regeringen lanserade strax efter valsegern 2015 och nu lovar att massivt bygga ut inför valet den 13 oktober.

Styrande Lag och rättvisa, PIS, är ett parti som inte är lätt att pressa in i en högervänster-skala. Av EU kritiseras det för att montera ned rättsstaten och för att driva en stram nationalistisk och flyktingfientlig agenda som strider mot unionens värderingar.

Annons

Men på hemmaplan glänser PIS med en välfärdspolitik som överträffar allt vad socialdemokrater och vänsterpartister har att erbjuda. Bakom planen ligger partiledaren Jaroslaw Kaczynski, Polens starke man, som är en politiker med örat mot marken.

PIS har förstått att väljarna bara litar på vad de ser.

Annons

I senaste pejlingar av opinionsinstitutet CBOS uppger 62 procent av de tillfrågade att de nöjda eller mycket nöjda med regeringens familjepolitik. Under förra regeringen, då nuvarande oppositionspartiet Medborgarplattformen var vid makten, låg stödet på bara 13 procent.

– PIS har förstått att väljarna bara litar på vad de ser. Inte på svävande löften om långsiktigt förbättrade villkor, medger Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski från Medborgarplattformen i ett samtal med europeiska journalister.

Ordföranden för arbetsgivarorganisationen Lewiatan beskriver åtgärderna som ett taktiskt genidrag inför valet i oktober då regeringen lovar att massivt höja välfärdsprogrammet.

Annons

– Fullkomligt lysande, säger Maciej Witucki som i övrigt är kritisk till miljardprogrammet.

1/2

Agata och Krzysztof Sawicki med fem av de sex barnen. Fr v t höger Stanislaw (13), Maria (9), Tadeusz (3), Jerzy (1,5) och Klara (14).

Foto: Adam Lach
2/2

Agata och Krzysztof Sawicki med fem av de sex barnen. Fr v Stanislaw (13), Maria (9), Tadeusz (3), Jerzy (1,5) och Klara (14).

Foto: Adam Lach

I centrum står programmet ”Familjen 500+” som startade i april 2016. För varje barn betalas det ut 500 zloty skattefritt, drygt 1 200 kronor i månaden.

För Agata och Krzysztof är det en välsignelse.

Annons

– Pengarna har räddat oss, berättar Agata. Nu har vi råd att betala tandläkare, skolutflykter, semesterresor med barnen, skor och kläder.

– Förr var vi tvungna att låna pengar. Från banken, från släkten och från vänner. Pengar som vi nu kan vi börja betala tillbaka, säger Krzysztof medan han klär på på lilla Jurek som är ett och ett halvt år.

Från flickornas barnrum hörs tjut och skratt. Kuddar flyger genom luften. Mitt i allt ståhej sitter 14-åriga Klara på sängkanten och är fördjupad i en bok.

– Vi har ingen tv. Våra barn läser och leker med varandra, säger Agata.

För bara ett drygt år sedan bodde familjen i en pytteliten lägenhet vid en hårt trafikerad genomfartsled. Sju personer i två rum på sammanlagt 50 kvadratmeter.

De lyssnar på oss väljare och gör vad de lovar. Därför förtjänar de vårt stöd.

Annons

Men med hjälp av barnbidragen och regeringspartiets beslut att sänka dagisavgifterna har de kunnat byta upp sig till en rymlig fyra med en lummig park runt hörnet.

Krzysztof är byggnadsingenjör och Agata lärare i italienska. De tjänar inte dåligt. Men familjeprogrammet svarar för nästan en tredjedel av vad familjen behöver för att klara sig.

PiS räknar naturligtvis tacksamhet och utdelning i form av röster.

– Ja, vi är tacksamma. Mycket av det som PIS har gjort och nu planerar att göra är jag kritisk till. Men för oss och för våra barn har högerregeringen varit bra.

Det avgörande är enligt Agata att PIS levererar. Inte bara pratar som Medborgarplattformen gjorde när den styrde Polen.

– De lyssnar på oss väljare och gör vad de lovar. Därför förtjänar de vårt stöd, säger hon.

1/2

Kuddkrig och ståhej i flickrummet.

Foto: Adam Lach
2/2

Barnens energi tar aldrig slut. ”Men vi måste tänka på grannarna”, hyssar Agata.

Foto: Adam Lach

Regeringspartiet är trots detta nervöst. Flera skandaler de senaste veckorna har fått väljarstödet att vackla. Bland annat tvingades häromdagen vice justitieministern Lukasz Piebiak att avgå efter beskyllningar om att han använt internettroll för att smutskasta oppositionella domare. Och i augusti avgick parlamentets talman Marek Kuchcinski som kritiserades för att ha utnyttjat regeringens flygplan för privata resor med familjen.

Annons

Allt detta rimmar illa med bilden av PIS som ett hederligt patriotiskt parti som rensar ut i den korrupta eliten och tjänar folkets intressen.

Nya miljardtunga vallöften är partiets svar på det vacklande förtroendet. På ett kampanjmöte i Lodz häromdagen lovade premiärminister Mateusz Morawiecki en höjning av reallönerna med 20 procent om PIS vinner valet.

Ibland ropar de ”Kolla, där går 3000 zloty förbi!”. Alltså 500 zloty gånger sex barn.

Barnbidragen som ursprungligen betalades ut från och med det andra barnet gäller sedan juli också för alla barn. Pensioner ska betalas ut 13 gånger om året – respektive 14 gånger från och 2021 – och ungdomar under 25 ska slippa inkomstskatt. Dessutom ska minimilönen i det närmaste fördubblas från 2300 zloty till 4000 zloty år 2023, nästan 10 000 kronor i månaden.

Kritiker anklagar PIS för att köpa röster med skattepengar. Det är något som sexbarnsfamiljen Sawicka ofta får höra. Till exempel när de är på lekplatsen eller ute i parken och promenerar med barnen och möts av spydiga kommentarer.

– Ibland ropar de ”Kolla, där går 3000 zloty förbi!”. Alltså 500 zloty gånger sex barn. De får det att framstå som om vi hade fått barn bara för att kamma hem barnbidrag. Det är absurt. Och sårande.

Annons
Tidigare bodde familjen Sawicki med två vuxna och fem barn i en tvårummare på 50 kvadratmeter. Nu har de bytt upp sig med hjälp av barnbidragen.
Tidigare bodde familjen Sawicki med två vuxna och fem barn i en tvårummare på 50 kvadratmeter. Nu har de bytt upp sig med hjälp av barnbidragen. Foto: Adam Lach

Men många kritiserar också att PIS gör allt för vinna valet utan hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna för Polens ekonomi. Sedan barnbidraget utvidgades i juli har utgifterna fördubblats till 40 miljarder zloty om året, cirka 100 miljarder kronor.

– Familjestödet har nu drivits upp till cirka 10 procent av statsbudgeten, säger arbetsgivareföreningens chefsekonom Sonia Buchholtz och varnar för att detta tillsammans med regeringspartiets andra vallöften riskerar att urholka företagens konkurrenskraft och framför allt slå mot de små och medelstora företagen som får svårt betala höjda löner.

Samtidigt har miljarderna till familjerna kraftigt ökat den privata konsumtionen som med cirka 60 procent av landets bruttonationalprodukt är helt avgörande för den polska ekonomin. Till de stora vinnarna hör bland annat livsmedelsföretag och butikskedjor som Dino Polska – som i dag är ett av Polens snabbast växande företag med en ökning av omsättningen på årsbasis på över 30 procent under första halvåret.

För oppositionen innebär detta hård motvind. Lag och rättvisa, som i EU-valet tidigare i år fick 45 procent av rösterna, leder stort i opinionsmätningarna med omkring 43-46 procent. Medborgarplattformen som har gått samman med bland annat miljöpartiet och socialdemokraterna ligger i dag på 28–30 procent och vänsterblocket Lewica cirka 10 procent.

Krzysztof läser läxor med 9-åriga Maria.
Krzysztof läser läxor med 9-åriga Maria. Foto: Adam Lach

Oppositionen har inte gett upp helt och hållet. Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, som handlas som kandidat i nästa års presidentval, säger att om större delen av oppositionspartierna tar sig över 5-procenttröskeln så finns det en chans att stoppa PiS.

Men det låter mer som en vacker dröm än en realistisk maktoption. I praktiken har oppositionen bara ett enda mål: att förhindra en absolut majoritet för PIS eller en så kallad supermajoritet med två tredjedelar av mandaten som skulle tillåta regeringen att bygga om Polen till vad oppositionen beskriver som ett auktoritärt, slutet och intolerant samhälle.

Agata och Krzysztof verkar inte särskilt oroade. Det är tidig kväll när vi lämnar familjen. Utanför är det redan mörkt. Nu väntar läxor, matlagning och en snabb promenad i parken med minstingarna.

– Det vardagliga kaoset, småler Krzysztof.

– Men vi har det bra. Och det är vi tacksamma för, säger han och drar sig tillbaka med 11-åriga Adas för att skriva dagboksanteckningar för hela den gångna veckan som är läxan till nästa dag.

Agata och Krzysztof Sawicki med fem av de sex barnen. Fr v t höger Stanislaw (13), Maria (9), Tadeusz (3), Jerzy (1,5) och Klara (14).

Foto: Adam Lach Bild 1 av 6

Agata och Krzysztof Sawicki med fem av de sex barnen. Fr v Stanislaw (13), Maria (9), Tadeusz (3), Jerzy (1,5) och Klara (14).

Foto: Adam Lach Bild 2 av 6

Kuddkrig och ståhej i flickrummet.

Foto: Adam Lach Bild 3 av 6

Barnens energi tar aldrig slut. ”Men vi måste tänka på grannarna”, hyssar Agata.

Foto: Adam Lach Bild 4 av 6

Tidigare bodde familjen Sawicki med två vuxna och fem barn i en tvårummare på 50 kvadratmeter. Nu har de bytt upp sig med hjälp av barnbidragen.

Foto: Adam Lach Bild 5 av 6

Krzysztof läser läxor med 9-åriga Maria.

Foto: Adam Lach Bild 6 av 6