SvD Perfect Guide
Annons

Skippa sociala medier – må bättre

Ständig uppkoppling får oss att må sämre.
Ständig uppkoppling får oss att må sämre. Foto: Brasoveanu Bogdan / Alamy

Forskning visar på samband mellan stress och sociala medier.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 29 november 2016

Facebooks algoritm skapar som bekant en informationsbubbla. Den filtrerar fram inläggen som den tror passar just dig. Exempelvis, om du och dina vänner tycker Donald Trump är en dåre och interagerar med information som stödjer er tes, matas ni med ännu fler texter med samma budskap.

Just därför kom det som en chock för många att Trump vann valet – ingenting i deras sociala mediebubbla tydde ju på det.

Trots att det är utmattande att matas med information hela tiden, använder 1,79 miljarder människor Facebook – varje dag.

Men får det oss egentligen att må bra?

I en studie publicerad i Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking samlade den danske forskaren Morten Tromholt runt 1 000 intervjupersoner, och delade in dem i två testgrupper. Ena gruppen fick gå på en strikt digital detox från Facebook under en vecka, medan den andra gruppen använde den sociala plattformen som vanligt.

Resultatet var slående. Den första gruppen kände sig lyckligare, oroade sig mindre och njöt betydligt mer av livet.

Sociala medier-stressen har gett upphov till en ny form av hälsoresor där deltagarna coachas att teknikbanta sitt liv.

I USA erbjuds det kurser för den som vill klippa banden med Facebook. På lägret The Digital Detox låser arrangörerna in deltagarnas mobiler, datorer och läsplattor vid ankomst. Målet är att hitta en bättre balans i livet, utan den ständiga stressen från teknikvärlden. Svenska Internetakuten har erbjudit liknande resor till Thailand där stressade deltagare får ta del av workshops med namn som ”Relationer och Iphone” eller ”Internetbruk eller missbruk”.

Oavsett om vi behöver åka på ett digitalt detox-läger eller inte – verklig lycka hittas bortom skärmen.

Annons