Annons

Janerik Larsson:Korn vs Åkesson

 2017-10-24 Ledarredaktionens 11-kaffe med Dan Korn
2017-10-24 Ledarredaktionens 11-kaffe med Dan Korn Foto: Joakim Ståhl
Under strecket
Publicerad

Måndagen den 19 oktober 2009 var en viktig dag för Sverigedemokraterna.

Den dagen publicerade Aftonbladet en artikel av Jimmie Åkesson som i tidningen hade rubriken: MUSLIMERNA ÄR VÅRT STÖRSTA UTLÄNDSKA HOT.

I en redaktionell kommentar hette det att artikeln kan ”enligt höga jurister uttrycka hets mot folkgrupp men chefredaktör Jan Helin har ändå valt att publicera artikeln”.

Åkessons artikel avslutas så här:

”För 20 år sedan tror jag att de flesta svenskar skulle ha mycket svårt att tänka sig att islam skulle komma att bli Sveriges näst största religion, att svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam skulle leva under ständigt dödshot, att ett tiotal muslimska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige, att ledande muslimska företrädare skulle framföra krav på införandet av sharialagar i Sverige, att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar, att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, att svenska badhus skulle införa separata badtider för män och kvinnor, att svenska kommuner skulle överväga införandet av könssegregerad simundervisning i skolorna, att frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker skulle erbjuda ritualslaktat kött samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött, att svenska skolor skulle införa nya lov för att fira avslutningen på Ramadan samtidigt som kyrkliga skolavslutningar förbjuds på fler och fler skolor och så vidare.

Annons
Annons

Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

I valet 2010 fick SD 5,7% och 20 mandat vilket räckte för att Alliansregeringen inte längre skulle ha egen majoritet som under de föregående fyra åren.

SD har därefter vuxit rejält och efterhand något tonat ner sin retorik riktad mot muslimer. Decemberöverenskommelsen 2014 skapade ett unikt läge för SD att framstå som riksdagens enda oppositionsparti. Att den situationen skulle bestå efter valet i september är säkert det SD-ledningen helst skulle se.

Men frågan om muslimerna är viktig eftersom också den säkert spelar en roll för SDs opinionsframgång.

Dan Korn, numera bosatt i Manchester i Storbritannien där han verkar som rabbin, skrev i Smedjan nyligen:

Det finns en enda religion som är en självklar del av Sverige och det är kristendom i dess lutheranska form. Under århundraden präglade den Sverige och den påverkar än i dag våra sätt att handla, tänka och tala. (—) Chansen att en annan religion kommer att sätta sin prägel på framtidens Sverige är mycket liten. I dag är samhället sekulärt och det är inte längre religionen som präglar samhället, utan samhället som sätter sin prägel på religionen. (—)

Det svenska sekulära samhället är dock starkt präglat av sitt lutheranska förflutna. Kristendomen är därför en del av Sverige. Andra religioner är det inte. Det handlar inte om att man tycker bättre eller sämre om en viss religion, utan är ett enkelt konstaterande att så är det, på både gott och ont.

Muslimer är en del av Sverige och integration handlar om att de också skall känna att de är det. En del av den processen handlar om att man förstår vad Sverige är och inte genom att man döljer vad det är med sympatiska uttalanden, som dock inte är sanna.

Det Korn skriver är ett viktigt motgift mot det budskap Åkesson satsade på 2009 för att föra sitt parti till riksdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons