Annons

Jesper Sundén:Planen som kan stoppa Israels Netanyahu

Benjamin Netanyahu utropade sig till vinnare under valnatten. Men när 99,99 procent av rösterna räknats står det klart att han har majoriteten i parlamentet emot sig.
Benjamin Netanyahu utropade sig till vinnare under valnatten. Men när 99,99 procent av rösterna räknats står det klart att han har majoriteten i parlamentet emot sig. Foto: Sebastian Scheiner/AP

Nu smids planer på att stoppa Netanyahus fortsatta styre. Måndagens val ledde inte till någon regeringsmajoritet, men det finns stöd för en lag för att hindra åtalade personer att bli premiärminister.

Under strecket
Publicerad

Likud och dess allierade fick totalt 58 mandat i Knesset. För en majoritet krävs 61 mandat.

Foto: Ariel Schalit/AP

I Israel talar man om ”Groundhog Day” – efter populära filmkomedin där Bill Murrays och Andie MacDowells karaktärer är fast i en tidsloop som gör att de upplever samma dag och dess händelser igen och igen.

Sedan december 2018 har Israel haft en interimsregering, ledd av Benjamin Netanyahu. Trots flera val har det inte varit möjligt att bilda en ny regering. Det har lett till en kraftig försvagning av den israeliska parlamentarismen.

Netanyahu vägrar avgå, styr med regeringsdekret och utser ministrar utan stöd av parlamentet.

Även efter det senaste valet saknas en regeringsmajoritet. Netanyahus parti Likud får tillsammans med sina allierade ihop 58 av nödvändiga 61 mandat. Oppositionsledaren Benny Gantz och hans Blåvitt kan inte få ihop fler eftersom Avigdor Lieberman och hans parti vägrar stödja en regering som samtidigt får stöd av det israelisk-arabiska partiet Förenade listan.

Men en majoritet av parlamentsledamöterna är samtidigt emot att Netanyahu ska få fortsätta styra – och det finns en ny faktor som kan kan bryta det tröttsamma upprepandet: korruptionsåtalen mot Netanyahu.

Annons
Annons

Likud och dess allierade fick totalt 58 mandat i Knesset. För en majoritet krävs 61 mandat.

Foto: Ariel Schalit/AP

Den 17 mars, dagen efter att det nyvalda parlamentet samlas, ska premiärministern ställas inför rätta i en domstol, anklagad för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Samma dag ska även Israels president Reuven Rivlin utse vem som ska få uppdraget att försöka bilda en ny regering. Många menar att det vore orimligt att ge uppdraget till Netanyahu, när han står åtalad för mycket allvarliga brott.

Likud och dess allierade fick totalt 58 mandat i Knesset. För en majoritet krävs 61 mandat.
Likud och dess allierade fick totalt 58 mandat i Knesset. För en majoritet krävs 61 mandat. Foto: Ariel Schalit/AP

2008 upplevde Israel en liknande situation då den dåvarande premiärministern Ehud Olmert hotades av åtal för korruption. För Benjamin Netanyahu var det självklart olämpligt att Olmert skulle sitta kvar vid makten.

– Det finns en verklig rädsla – och inte en ogrundad sådan, måste jag säga – för att han kommer att fatta beslut utifrån sitt eget intresse av att överleva politiskt och inte utifrån nationens intresse. Han befinner sig i ett så svårt läge, sade Netanyahu då.

Ehud Olmert avgick självmant, dömdes och avtjänade sitt straff.

I dag befinner sig Netanyahu i en liknande sits som Olmert, fast värre, eftersom åtalet nu väckts. Farhågan om intressekonflikter är förstås minst lika giltig för Netanyahu själv, men trots det vägrar han att avgå.

I stället hetsar Netanyahu mot polis- och domstolsväsendet, mot medier samt mot tidigare generaler och Mossadchefer, som menar att åtalet gör honom olämplig som premiärminister.

När det dessutom visade sig att det slutliga valresultatet inte alls gav Netanyahu så mycket stöd som det såg ut som under valnatten, hävdade han att de nära 600 000 rösterna på israelisk-arabiska Förenade listan inte skulle räknas. ”Araberna är inte del av ekvationen.”

Nu planerar det största oppositionspartiet Blåvitt ett lagförslag för att förhindra att en åtalad parlamentsledamot – som Netanyahu – kan vara premiärminister. Dessutom vill man ha en tidsgräns för hur länge någon kan inneha ämbetet.

På torsdagen meddelade Avigdor Lieberman att hans parti, Yisrael Beytenu, stöder förslaget. Därmed ser det ut att finnas en majoritet i parlamentet för att sätta stopp för Netanyahus fortsatta styre.

Det är inte säkert att den majoriteten räcker för att stoppa Netanyahu nu – särskilt inte om president Rivlin ger honom uppdraget att bilda regering samma dag som korruptionsrättegången börjar. Men den kan förhindra att Netanyahu ställer upp i ännu ett nyval om regeringsbildningen misslyckas än en gång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons