Annons

Korruptionsbomb om flyktinghjälp briserar

Uppblåsta flyktingsiffror, försnillade miljoner och flyktingar som tvingas betala mutor. Det är misstankarna i en korruptionsskandal kring flyktinghjälp i Uganda.

UNHCR bekräftade på fredagen att en utredning inletts.

Under strecket
Publicerad
Foto: IBL
Foto: IBL
Foto: IBL

GENÈVE En stor korruptionsskandal håller på att uppdagas med FN:s flyktingkommissariat i centrum. På fredagen välkomnade UNHCR att en utredning startat.

Skandalen gäller flyktinghjälpen i Uganda, där fyra regeringsrepresentanter stängts av efter anklagelser om att ha försnillat pengar och förnödenheter genom UNHCR. Det finns även misstankar om att bedrägeriet skett i samförstånd med personal från UNHCR och FN:s Världsmatprogram WFP. Hundratals miljoner dollar uppges ha försvunnit i skandalen.

De anklagade klandras för att ha blåst upp och överdrivit flyktingsiffror för att lägga beslag på pengar och humanitär hjälp. De ska också ha tvingat flyktingar att betala mutor för att få tillgång till hjälp som ska vara gratis. Ett exempel på bedrägeriet är hur 26 000 flyktingar uppgavs behöva hjälp och pengar i huvudstaden Kampala. Men en stickprovsundersökning visade att där bara fanns 7000 flyktingar.

Annons
Annons

Om bedrägeri eller korruption kan bevisas kommer pengar eller hjälp att återskaffas.

Vart tog pengarna och förnödenheterna till övriga 19 000 vägen? Det är en av frågorna som ställs av tidningen Ugandan Daily Monitor, som rapporterat om de misstänkta oegentligheterna.

Det var Ugandas FN-representant Rosa Malango som först hissade varningsflagg och varnade för ”omfattande misskötsel, bedrägerier och korruption i flyktinghanteringen” i ett brev till landets premiärminister. UNHCR bekräftar nu i ett uttalande att en utredning om den misstänkta korruptionen inletts.

– Anklagelserna gäller förfalskning av dokument för att få mathjälp, liksom krav på mutor från flyktingar för att få tillgång till tjänster som ska vara gratis, skriver UNHCR.

Chefen för UNHCR:s regionala Afrikakontor, Valentin Tapsoba, säger att man tar detta på största allvar och att det finns en risk att givarländers förtroende skadas. Storbritannien, EU och US rapporteras nu hota med att stoppa hjälpen till Uganda, enligt tidningen The Guardian. Andra länder väntas kräva bevis för att pengar och förnödenheter som donerats i relation till de flyktingsiffror som uppgetts, verkligen gått till flyktingarna och inte hamnat på villovägar.

Även FN:s Världsmatprogram WFP betonar att det ”inte finns någon plats för bedrägeri eller korruption i WFP:s program”.

– Om bedrägeri eller korruption kan bevisas kommer pengar eller hjälp att återskaffas om det går och kontrollerna att skärpas om det är möjligt, säger Peter Smerdon, regional talesman för WFP i Nairobi i ett uttalande.

Över 1,4 miljoner flyktingar uppges finnas i Uganda, flertalet kommer från Sydsudan, Demokratiska Republiken Kongo, Burundi och Somalia. Efter misstankarna om uppblåsta siffror lär dock denna uppgift börja ifrågasättas. EU meddelar också i ett uttalande att fallet ska utredas av EU:s antibedrägerikontor.

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi var i Uganda förra veckan och mötte då flera ansvariga, där diskussionerna dominerades av oron för bedrägeri kring flyktinghjälpen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons