Annons

Körsvennen:Körsvennen: Strategimöte i C:s War room

Annie Lööf. Körsvennen förklarar hur det är tänkt.
Annie Lööf. Körsvennen förklarar hur det är tänkt. Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
Publicerad

Ena väggen täcks av en gigantisk Europakarta. En politisk sekreterare sträcker sig upp, över Tyskland. I Berlin nålar hon fast ett porträtt. Det föreställer Christian Lindner, den unge ledaren för det liberala partiet FDP.

Det tyska valet häromveckan vanns förvisso av Angela Merkels kristdemokrater, men under Lindners ledning gjorde liberalerna en strålande återkomst till förbundsdagen efter en mandatperiod under spärren. Både socialdemokrater och konservativa gjorde sina sämsta valresultat på evigheter, men FDP mer än fördubblade sitt röstetal, och gick från 4,8 procent till 10,7.

Den politiska sekreteraren textar med tuschpenna: ”ÖPPENHET när andra pratar om gränskontroller”.

Det sitter redan ett porträtt uppnålat i Amsterdam. Det är Mark Rutte, ledare för det liberala VVD och premiärminister. I valet i mars kom han ut som segerherre, trots att all uppmärksamhet hade riktats mot den invandringsfientliga Geert Wilders och hans PVV.

Bredvid Mark Rutte sitter ett mindre fotografi. Det föreställer den skönlockige unge Jesse Klaver, partiledare för Nederländernas motsvarighet till de gröna, GroenLinks. Under hans ledning tredubblade partiet siffrorna.

Annons
Annons

Med bred tuschpenna har någon textat: ”Kombinera GRÖN och LIBERALISM?”

Men det är Frankrike som drar till sig blicken. Där har man häftat upp blommor och ballonger. I mitten, bakom glas och ram, hänger ett stort porträtt: Emmanuel Macron, republikens president sedan valet i våras. Från ingenstans tog han sitt nystartade liberala initiativ En marche! till en jordskredsseger. De traditionella statsbärande partierna – de konservativa och socialdemokraterna – slogs ut redan i första valomgången. Och i andra omgången, när fransmännen verkligen tvingades att välja, var den invandringskritiska Marine Le Pen chanslös.

Stora lappar med textade budskap är upptejpade över hela Frankrike. ”FRAMTIDSTRO!”, ”GLOBALISERING”, ”AVREGLERINGAR” är några av slagorden.

Den politiska sekreteraren kliver ner från pallen, går fram till mötesbordet och plockar åt sig en morotsstång. Hon tar en demonstrativ tugga innan hon pekar moroten med en svepande gest över hela kontinenten upp till Sverige.

”Det är uppenbart att det finns en öppning även hos oss. Förtroendet rasar för de gamla maktpartierna. Sossarna är slut. De konservativa äts upp av populister.”

”Unga urbana väljare vill inte ha det där mossiga. De vill se ett fräscht och ungdomligt ansikte.”

Från andra sidan mötesbordet protesterar opinionsanalytikern. ”Gör du det inte lite lätt för dig nu?” Han doppar en morotsstång i dippsås och klättrar upp på en pall. I nordligaste Norge smetar han ett stort kryss av yoghurt.

”Andøy kommun”, utropar han. ”Senterpartiet över 70 procent!”

”Alltihop på vargjakt och en nedlagd flygplats. Konflikten mellan stad och land är lika stor hos oss som i brexit eller Trump. Om vi hade kunnat ställa upp med Fälldin skulle vi få egen majoritet 2018.”

Den politiska sekreteraren häller upp ett glas mineralvatten. Hon dricker långsamt, och lägger till en konstpaus som extra markering.

”Det behöver inte finnas någon motsättning”, säger hon själv- säkert. ”Vi har trovärdigheten som glesbygdsparti med oss i modersmjölken. Vartannat ombud på stämman har ju för fan knätofs fortfarande! Och så tar vi Stureplanssteket ovanpå det. Lite glamour och flärd från den stora världen.”

Hon plockar fram skissen till valaffisch på sin PowerPoint.

”Vi ligger ju helt rätt”, säger hon. ”En fotbollstjej från Småland med juristexamen och höga klackar, som lovar att problemen går att lösa, bara vi vill. Enkla jobb, HBT och öppna gränser.”

Opinionsanalytikern skruvar sig i stolen. ”Tror du inte att väljarna kommer att fråga sig hur?”

Den politiska sekreteraren fäller ihop sin laptop. ”Några, kanske. Men inte alla. Det viktiga är att signalera framtidstro. Fråga Macron. Nu kör vi. En marche!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons