Annons

Patricia Hedelius:Korthusen rasar – bostadsköpare kan tvingas bli hyresgäster

Konkursvarningen från Oscar Properties revisor och påtvingad flytt till börsens observationslista är en stark varningssignal. Och det finns fortsatt fallhöjd i aktien – men även andra bostadsutvecklare ligger illa till. Krisen riskerar även att slå mycket hårt mot köparna av nyproducerat som kan få finna sig i att bli hyresgäster i sin bostadsrätt.

Under strecket
Publicerad

Bostadsutvecklaren SSM:s projekt Metronomen, bostadsrätter i Midsommarkransen, fotograferat i november 2018.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Bostadsutvecklaren SSM:s projekt Metronomen, bostadsrätter i Midsommarkransen, fotograferat i november 2018.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Bostadsutvecklaren SSM:s projekt Metronomen, bostadsrätter i Midsommarkransen, fotograferat i november 2018.
Bostadsutvecklaren SSM:s projekt Metronomen, bostadsrätter i Midsommarkransen, fotograferat i november 2018. Foto: Tomas Oneborg

Det finns fortsatt fallhöjd i bostadsutvecklare som Oscar Properties, SSM och Tobin. Det visar SvD:s genomgång av de mest sårbara bolagen i sektorn. Dolda ekonomiska slukhål riskerar att dra med sig nybildade föreningar och därmed ökar risken för stora privatekonomiska förluster för dem som köpt nyproducerat.

Tidigare var det knappast problem för bostadsbyggarna att snabbt sälja slut, och handpenningarna på flera hundratusen flöt snabbt in liksom slutlikviden när köparna flyttade in.

Men modellen fungerar inte i dag då det knappt säljs en enda nyproducerad lägenhet. Inga nya handpenningar flyter in, och var och varannan lägenhet riskerar att stå tom vid inflyttning. Då är det bostadsutvecklaren själv som enligt avtalen ska köpa de osålda bostäderna och till de ursprungliga priset i den ekonomiska planen.

Annons
Annons

Osålda bostäder under produktion står för miljardbelopp, samtidigt som knappt några nya pengar kommer in.

Under normala omständigheter, vill säga. Men under normala omständigheter hade också Titanic varit precis så osänkbar som rederiet marknadsförde henne. Nu har projekt som håller på att färdigställas osålda lägenheter som kan räknas i flera tiotal – till och med hundratal i Stockholm som helhet.

Berget av osålda bostäder som ansamlats och vad det kostar för bostadsutvecklarna att köpa in dem redovisas inte. Men en genomgång SvD gjort av boksluten visar på att de osålda bostäder under produktion står för miljardbelopp, samtidigt som knappt några nya pengar kommer in. Det här innebär naturligtvis en extra tung börda för krisande Oscar Properties.

Vd och grundare Oscar Engelbert försöker desperat få andra att betala för att rädda bolaget genom att ställa in utdelningen på preferensaktierna samt kräva att långivarna ska förlänga sina lån. Men sedan bolagets revisor varnat för en ekonomisk kollaps om inte obligationsbetalningen i höst kan skjutas på framtiden, fortsatte aktien ner rejält och har flyttats till observationslistan.

Kassan på 100 miljoner är under fortsatt press och skulderna uppgår till 1,7 miljarder. Som ännu ett orosmoment finns ytterligare ekonomiska åtaganden på 1,1 miljarder. Men det är de drygt 100 osålda bostäderna som uppskattningsvis skulle kosta Oscar Properties någonstans mellan 500 och 700 miljoner kronor att köpa in – och som dessutom tickar avgifter – som är den verkliga minan och som gör bolaget svårräddat.

Annons
Annons

Hur man ska hitta de 600-700 miljoner som det uppskattningsvis kostar att finansiera de 170 osålda bostäderna i produktionen, om de förblir osålda, är en gåta.

Den andra bostadsutvecklaren i lyxsegmentet, Tobin Properties, som via huvudägaren Klövern som kontrolleras av fastighetsmannen Rutger Arnhult, har också slut på pengar. Rutger Arnhult är dock själv beredd att öppna plånboken och lösa pengakrisen genom att skjuta till pengar i ännu en nyemission. Men den planerade nyemissionen täcker ganska precis lånet som förfaller i juli. Hur man ska hitta de 600-700 miljoner som det uppskattningsvis kostar att finansiera de 170 osålda bostäderna i produktionen, om de förblir osålda, är en gåta. Med en kassa på 82 miljoner och en nära en halv miljarder i lån (efter planerad nyemission) samt finansiella åtaganden på 1,1 miljarder ser situationen fortsatt hopplös ut.

SSM har ”bara” 27 osålda lägenheter som är produktionsstartade. En uppskattad kostnad på 50-70 miljoner borde räcka för att kunna köpa in dem. Med en kassa på 275 miljoner kronor och lån som inte förfaller för än nästa år så ser SSM ut att ha en hygglig chans att köpa sig tid.

Köpare försöker dra sig ur och stämningarna duggar tätt.

Men skrapar man lite på ytan dyker ett annat problem upp, som är mer omfattande i SSM än i de andra bolagen. Köpare försöker dra sig ur och stämningarna duggar tätt. Varumärkesskadan är uppenbar med många missnöjda kunder samtidigt – så frågan är om bolagets på pappret ekonomiska uthållighet spelar någon roll. Problemen med köparna betyder också att pengar för sålda lägenheter inte flyter in som de ska, samtidigt som det kostar pengar att driva processer.

Eftersom bolagen redan i dag har svårt att betala sina långivare, samtidigt som aktieägare har tvingats skjuta till nya pengar, är utsikterna för att låna eller få mer pengar från ägarna riktigt usla.

Som aktieägare eller långivare kan man ta sina förluster och gå vidare. Värre är det för kunderna. Bostadsköparna löper nu en ökad en risk för att bankerna sätter sig på tvären och vägrar att ersätta de bygglån (byggnadskreditiven) som finns med vanliga lån.

Då riskerar bostadsrättsföreningen konkurs – vilket i förlängningen innebär att bostadsrättsinnehavarna tvingas bli hyresgäster hos konkursförvaltaren. Det är knappast vad köparna av Oscar Properties lyxlägenheter tänkt sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons