Annons

Köttet tillbehör på det klimatsmarta julbordet

Svenska rotfrukter och grönsaker står i centrum, medan köttet ses som ett tillbehör. Julius Wallmo, kökschef vid Restaurangakademin, har tagit fram recepten för det klimatsmarta julbordet.

Under strecket
Publicerad

På det klimatsmarta julbordet står grönsakerna och rotfrukterna i centrum.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Fläsklägg kokt i smakrik buljong.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

1 / 5

På det klimatsmarta julbordet står grönsakerna och rotfrukterna i centrum.
På det klimatsmarta julbordet står grönsakerna och rotfrukterna i centrum. Foto: Malin Hoelstad

Kokt rimmat fläsklägg

4 port.

• 1 rimmat fläsklägg

• 1 morot

• 1 gul lök

• 3 klyftor vitlök

• Timjan

• Lagerblad

Fläsklägg kokt i smakrik buljong.
Fläsklägg kokt i smakrik buljong. Foto: Malin Hoelstad

Skölj av fläskläggen och lägg den i en kastrull.

Skala lök, morötter och vitlök. Skär dem i grova bitar.

Lägg dem i kastrullen tillsammans med timjan och lagerblad.

Täck med vatten. Låt sjuda i ca 3 timmar eller tills köttet släpper från benet.

Lyft upp lägget, plocka ner i mindre bitar. Sila buljongen och koka ner till god smak.

Spara buljongen och använd tillsammans med rättviksärtorna i receptet nedan.

Att servera till: Stekt röd endive, kokta gulbetor, smörslungad svartkål och plockad persilja.

Efter reklamen visas:
Kockens tips på klimatsmart julbord
Annons
Annons

Kålrotspuré med gräddfil och smör.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

2 / 5

Kålrotspuré med gräddfil

Kålrotspuré med gräddfil och smör.
Kålrotspuré med gräddfil och smör. Foto: Malin Hoelstad

• 1 kg kålrot

• 1 dl gräddfil

• 50 g smör

• Salt

Skala och skär ner kålroten.

Koka den mjuk i saltat vatten.

Häll bort vattnet och låt kålroten ånga av.

Mixa i en blender tillsammans med gräddfil och smör.

Smaka av med salt.

Annons
Annons

Rättviksärtor med senapsfrön.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

3 / 5

Rättviksärtor i buljong

Rättviksärtor med senapsfrön.
Rättviksärtor med senapsfrön. Foto: Malin Hoelstad

• 100 g Rättviksärtor eller gula ärtor

• 3 dl fläskbuljong från läggkoket

• 4 msk gula senapsfrön

• 1 msk brynt smör

• 1 msk ättika

Koka ärtorna mjuka i saltat vatten. Låt dem kallna i spadet.

Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner senapsfrön.

Låt koka ca 1 min. Låt dem sedan svalna i vattnet.

Sila bort vattnet från ärtorna och senapsfröna.

Koka upp fläskfonden och tillsätt brynt smör, ärtor, senap och ättika.

Smaka av med salt beroende på sältan i fonden.

Annons
Annons

Picklade rödlökar.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

4 / 5

Picklade röda steklökar

Picklade rödlökar.
Picklade rödlökar. Foto: Malin Hoelstad

• 6 röda steklökar

• 2 msk ättika

• 4 msk socker

• 6 msk vatten

Koka upp lökarna i vatten. Spola dem kalla. Detta gör att de blir enklare att skala.

Skala lökarna och dela dem på fyra.

Koka upp ättika socker och vatten.

Lägg ner lökarna och koka dem mjuka i lagen. Låt dem svalna i lagen.

Annons
Annons

Kavring med mortlade kryddor.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

5 / 5

Smulor av kryddkavring

Kavring med mortlade kryddor.
Kavring med mortlade kryddor. Foto: Malin Hoelstad

• 200 g kavring

• 1 tsk nejlika

• 1 tsk stjärnanis

• 1 tsk kryddpeppar

• 1 msk rapsolja

• Salt

Mixa brödet i en matberedare till ett smul.

Mortla kryddorna.

Blanda ihop brödet med kryddor, rapsolja och lite salt.

Torka i ugn på 120 grader tills brödet blivit krispigt.

Laddar…
Hur många jordklot krävs om alla lever som du?svd.se

Prenumerera på SvD:s nyhetsbrev om klimatet

Klimatkollen med Peter Alestigsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons