Annons

Köttfria recept för köttälskaren

Sugen på att testa vegetariskt, men rädd att släppa biffen? Då har vi recepten för dig! Vi bad Julius Wallmo, kökschef vid Restaurangakademien, ta fram köttfria recept för köttälskarna. Testa, du kommer att bli glatt överraskad!

Under strecket
Publicerad

Kingoystersvamp med chardonnayvinäger, vattenkrasse och tryffel – vegetarisk mat som gör även köttälskare glada!

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4
Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 4
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 3 av 4
Foto: Leif R Jansson/TT Bild 4 av 4

Kingoystersvamp med chardonnayvinäger, vattenkrasse och tryffel – vegetarisk mat som gör även köttälskare glada!

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2
Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Laga vegetariskt som även passar köttälskaren

Bakad rotselleri med stekt svamp och hasselnötsvinaigrette

Kingoystersvamp med chardonnayvinäger, vattenkrasse och tryffel – vegetarisk mat som gör även köttälskare glada!
Kingoystersvamp med chardonnayvinäger, vattenkrasse och tryffel – vegetarisk mat som gör även köttälskare glada! Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

4 port.

• 2 små (knytnävsstora) rotselleri
• Smör
• 100 g ostronskivling
• 100 g shiitakesvamp
• 100 g kingoyster
• 1 msk soja
• 1 msk chardonnayvinäger
• 3 dl olivolja
• 2 msk rostade hasselnötter
• Vattenkrasse
• Tryffel

Ansa och skölj rotsellerin men behåll skalet. Gnid i rotsellerin med smör och salta. Ställ i en ugnsfast form. Baka dem mjuka i ugn på 180 grader. Skär i mindre bitar vid servering.

Putsa och plocka ner svampen i mindre bitar. Stek dem i smör med lite salt.

Bland ihop soja, chardonnayvinäger och olivoljan. Hacka nötterna och blanda i.

Vänd upp rotsellerin med dressingen och smaka av med salt.

Servera med vattenkrasse och tryffel.

Vit sparris och blomkålssallad med bakat ägg och surdegskrutonger

Foto: Jurek Holzer
Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

4 port.

• 8 st AA sparris (tjocklek 22-28 mm)
• 1 blomkål
• 5 dl mjölk
• 1 citron
• 2 msk olivolja
• 4 st ägg
• En bit surdegsbröd
• Gräslök
• Körvel

Skala den vita sparrisen noga och skär bort den nedre delen, som kan vara träig.

Skiva sparrisen tunt på mandolin. Plocka blomkålen i större bitar. Skiva tunt på mandolin.

Resten av blomkålen kokas mjuk i mjölk. Sila av mjölken och mixa till en puré.

Smaka av med salt.

Baka äggen i ett vatten bad på 63 grader i en timme. Helst med en cirkulator.

Skär ner brödet i krutongstorlek. Blanda med olivolja och baka i ugn 150 grader tills brödet är krispigt.

Skär gräslöken i fina ringar.

Pressa citronen och blanda med olivolja

Vid servering, blanda skivad sparris och blomkål med citron, olivoljan och gräslöken. Smaka av med salt.

Lägg en sked med blomkålspuré i botten av en tallrik. Toppa med de skivade grönsakerna. Knäck över ett ägg och toppa med krutonger och körvel.

Spiskumminrostade morötter med tabbouleh, frön, nötter och örter.

Foto: Anders Wiklund/TT

4 port.

• Tabbouleh
• 2 dl bulgur
• 3 dl vatten
• 1 bit kanelstång
• 1 kruka mynta
• 1 knippe persilja
• 1 citron
• 1 silverlök
• 2 tomater
• Olivolja

Koka upp vatten med kanelstången och smaka av med salt.

Lägg bulgur i en bunke. Slå över vattnet och blanda runt. Plasta bunken och låt bulguren svälla i vattnet ca 30 min.

Skala och finhacka löken. Hacka tomaterna.

Lyft upp kanelstången och blanda i lök och tomat. Smaka av med citronzest, citronsaft, olivolja och salt. Innan servering blanda i plockad persilja och mynta.

Annons
Annons
Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

Kumminrostade morötter:

• 1 knippe morötter
• Olivolja
• 1 tsk socker
• Spiskummin
• Salt

Ansa och skrubba morötterna. Skölj i kallt vatten för att få bort sand och jord.

Lägg morötterna på en plåt och blanda med olivolja, socker, spiskummin och salt. Baka i ugn på 175 grader tills morötterna är mjuka.

Tahini dressing:

• 3 msk tahini
• 1 msk citronjuice
• 1 msk olivolja
• Vatten

Blanda ihop tahini med citronjucie och olivolja. Späd med vatten och smaka av med salt.

Till servering: rostad hyvlad mandel, mynta, solrosfrön, sumac och olivolja

Friterad brysselkål med ponzusås och puffat ris

Foto: Leif R Jansson/TT

4 port.

• 300 g brysselkål
• Frityrolja
• 2 msk soja
• 1 tsk limejuice
• 1 tsk citronjuice
• 1 tsk grapejuice
• 1 tsk sesamolja
• Råris
• Koriander
• Rostade sesamfrön

Blanda ihop soja, citrussaften och sesamolja.

Koka riset i vatten tills kornen är mjuka. Sila bort vattnet. Lägg upp riset på en plåt med ett bakplåtspapper i botten. Torka riset i ugn på 90 grader tills riset är torrt. Fritera på 180 grader tills riset puffar. Lyft upp och lägg på papper.

Ansa bort lite av roten på brysselkålen. Skär i fyra delar genom roten så att kålen håller ihop.

Värm frityrolja till 180 grader. Fritera brysselkålen krispiga 1-2 minuter. Lägg dem sedan på en plåt med papper för att bli av med lite fett.

Precis innan servering, blanda ihop brysselkålen med dressingen och lägg upp i skålar.

Toppa med det puffade riset, koriander och sesamfrön.

Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons