Annons

18 coronapatienter döda på ett dygn i Stockholm

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Region Stockholm rapporterar om en kraftig ökning av covid 19-fall senaste dygnet. Från tisdag har 111 nya fall av smittade rapporterats samtidigt som 18 personer har dött under senaste dygnet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

18 personer har dött i Stockholm det senaste dygnet.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

18 personer har dött i Stockholm det senaste dygnet.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

– För fem dagar sedan beskrev jag covid-19 epidemin som en storm. Nu är stormen här, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm, på en pressträff sent på onsdagen.

Regionen har sett en fördubbling av smittade i åldersgruppen över 70 år – från 31 stycken smittade den 22 mars till 60 smittade den 23 mars.

– Läget just nu är ganska dramatiskt. Vi har 1 070 bekräftat smittade personer i Stockholm, en ökning av 111 personer det senaste dygnet, säger Björn Eriksson.

18 personer har avlidit det senaste dygnet i Region Stockholm.

Björn Eriksson säger att vården nu är i det näst högsta beredskapsläget.

– Men om utvecklingen förvärras så är jag beredd att gå upp i högsta läget, katastrofläget. Vi hoppas på det bästa men måste planera för det värsta, säger Eriksson.

300 personer vårdas nu på sjukhus i Stockholm och 65 patienter får intensivvård – en tydlig ökning bara under senaste dygnet.

– Vi fokuserar nu enbart på akutsjukvård som inte kan vänta. Det är viktigt att komma ihåg att all akut sjukvård som behövs i vanliga fall behövs nu också.

18 personer har dött i Stockholm det senaste dygnet.
18 personer har dött i Stockholm det senaste dygnet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Under pressträffen meddelade Eriksson också att det är stor brist på skyddsutrustning. Både internationellt, nationellt men också i regionen.

– Vi behöver alla leveranser som vi kan få till Stockholmssjukvården, säger han.

Björn Eriksson betonade även vikten av att få hjälp från alla möjliga håll.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi ber deltidsanställda att gå upp i tid, vi ber nyblivna pensionärer att komma tillbaka.

Till sist uppmanar han stockholmarna att tänka på sin hygien för att minska smittspridning.

– Alla råd ni hör från Folkhälsomyndigheten och sjukvårdspersonal är viktiga och de är på riktigt. Det är viktigt att vi följer rådet att tvätta händerna ofta och alltid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons