Annons

Kraftig ökning av skjutningar i norra Sverige

En person har skjutits till döds i Nacksta i Sundsvall under natten mot torsdagen.
En person har skjutits till döds i Nacksta i Sundsvall under natten mot torsdagen. Foto: Mats Andersson/TT

Antalet illegala skjutningar har ökat från 3 till över 27 på två år i norra Sverige. Runt en handfull kan knytas till kriminella gäng.

– En konkret ökning som inte kan förklaras med normalvariation, säger Lars Wahlberg vid polisregion Nord.

Under strecket
Publicerad

Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef.

Foto: Lars Hedelin/Pressbild

Polisens avspärrningar i Nacksta i Sundsvall.

Foto: Mats Andersson/TT

Natten mot torsdagen sköts en man till döds i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Tre personer har anhållits skäligen misstänkta för mord, enligt TT. De tre anhållna är i 30-årsåldern och hemmahörande i Västernorrland. Både de misstänkta och offret är kända av polisen sedan tidigare.

Dådet är det andra fallet av dödligt skjutvapenvåld i år i polisregion Nord – som består av länen Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Statistiken visar på en kraftig ökning av antalet illegala skottlossningar i regionen – från 3 fall år 2017 (som var det första året då antalet skjutningar på regionnivå registrerades) till 14 år 2018, och 27 fram till sista november i år. 2017 dödades två och en skadades i skjutningar. År 2018 var det noll döda och fyra skadade, och fram till sista november i år en död och fem skadade. Efter nattens skottlossning är det alltså två dödade hittills i år.

Förutom de fall där det finns döda och skadade kan de illegala skottlossningarna handla om att någon till exempel har skjutit i en vägskylt eller skjutit för att skrämma eller hota någon, säger Lars Wahlberg, biträdande chef för polisregion Nord.

Annons
Annons

Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef.

Foto: Lars Hedelin/Pressbild

Polisens avspärrningar i Nacksta i Sundsvall.

Foto: Mats Andersson/TT
Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef.
Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef. Foto: Lars Hedelin/Pressbild

En del av fallen handlar inte om yrkeskriminella, utan om exempelvis jägare som haft dålig impulskontroll. Men runt en handfull skjutningar om året kan knytas till så kallade kriminella miljöer, enligt Lars Wahlbergs bedömning. Det är en ökning från inga alls, eller något enstaka fall, årligen för tio år sedan.

– Även om det är relativt låga tal så kan det inte förklaras inom en normalvariation. Vi ser en ökad användning och en ökad tillgång till vapen. Det stämmer också med underrättelsematerial vi har som säger att det finns fler vapen, och vad vi har sett i konkreta händelser. Alla de delarna sitter ihop, säger Lars Wahlberg.

Han knyter utvecklingen i region Nord till utvecklingen med skjutningar i Stockholm och Malmö.

Polisens avspärrningar i Nacksta i Sundsvall.
Polisens avspärrningar i Nacksta i Sundsvall. Foto: Mats Andersson/TT

– Det vi sett i vår region har vi också sett i andra delar av landet. Sen är det ändå i mindre skala.

Generellt brukar vapen som hamnar i kriminellas händer antingen vara insmugglade från andra länder eller startpistoler eller andra vapen som varit obrukbara men som byggts om. Även legala vapen som stulits förekommer, enligt Lars Wahlberg, som poängterar att han inte talar specifikt om vapen som används i skjutningar utan om illegala vapen i allmänhet.

De illegala skjutningarna i regionen är koncentrerade till större städer som Sundsvall och Umeå.

– Vi ser att det finns kriminella nätverk som har kontakt med grovt kriminella i andra regioner, inte minst i storstäderna. Det finns också både konflikter och friktioner mellan kriminella kluster och personer även i vår region, säger Lars Wahlberg.

Antal skjutningar i region Nord

201720182019 (till och med november)
Illegala skjutningar31427
Skadade i skjutningar145
Döda i skjutningar201 (ytterligare en i december)

Källa: Polisen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons