Annons

Kraftig varselvåg: ”Högre takt än finanskrisen”

Arbetsförmedlingen har än så länge inte sett någon större ökning av antalet inskrivna.
Arbetsförmedlingen har än så länge inte sett någon större ökning av antalet inskrivna. Foto: Anders Wiklund/TT

Den senaste tidens varselvåg är större än under finanskrisen 2008. Det sade Arbetsförmedlingen under en pressträff angående den senaste tidens varsel på grund av coronaviruset.

Under strecket
Publicerad

Den senaste veckan redovisade Arbetsförmedlingen nästan 14 000 varsel på en vecka, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

– Det är en högre takt än vad vi såg under finanskrisen, sade Annika Sundén om den av coronaviruset orsakade kraschen i svensk ekonomi.

– Till skillnad från tidigare kriser är det här en hälsokris, den kommer att gå över. När det gäller finanskrisen eller 90-talskrisen så var det ju strukturella problem i ekonomin, konstaterade hon.

Hittills under mars månad har över 18 000 varslats om uppsägning, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Jämfört med mars 2018 är det en mångdubbling. Då var siffran knappt 3 300 personer, vilket är i linje med en normal månad för Arbetsförmedlingen.

Annika Sundén sade att Arbetsförmedlingen väntar sig att siffran kommer bli högre, då förra veckans alla varsel inte har hunnit blivit registrerade. Med dessa räknar myndigheten att varslen för denna period kommer vara över 20 000.

Under förra veckan utannonserades flera stora varsel och permitteringar. Bland annat från lastbilstillverkaren AB Volvo som permitterade sina 20 000 anställda i Sverige efter att ha stoppat all sin svenska produktion.

Annons
Annons

 

Arbetsförmedlingen hoppas att det krispaket som regeringen har introducerat kommer att minska varsel och permitteringar.

– Vår förväntan är att det krispaket som lagts kommer att dämpa varslen, sade Annika Sundén som sade att de har sett tendenser att nyligen introducerade korttidspermitteringarna har börjat användas.

Från politiskt håll så sade finansminister Magdalena Andersson (S) till TT att ”läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt” och tillade:

– Hur många av varslen som leder till uppsägningar är svårt att säga. Det kommer att påverkas av hur länge det här pågår, säger Magdalena Andersson.

Något som Arbetsförmedlingens Annika Sundén också var tydlig med: alla varsel och permitteringar leder inte till uppsägningar.

Enligt ett pressmeddelande från myndigheten fullföljdes sex av tio varsel under finanskrisen 2008.

Därför bad hon även varslade och permitterade personer att inte skriva in sig hos Arbetsförmedlingen förrän de eventuellt blivit uppsagda.

Under förra veckan redovisade Arbetsförmedlingen en knapp ökning av antalet inskrivna som arbetssökande. 2 450 fler var inskrivna som arbetslösa jämfört med veckan innan. Totalt är nästan 378 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Myndighetens generaldirektör konstaterade att Arbetsförmedlingen står inför en stor utmaning – speciellt med tanke på att de själva har fått göra stora neddragningar:

”Vi kommer behöva omfördela våra resurser för att stötta de som riskerar att bli arbetslösa till följd av krisen. Det gör vi utifrån en redan utsatt situation på myndigheten”, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar i pressmeddelandet.

Efter reklamen visas:
Dramatisk ökning av varsel
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons