Annons

Kraftiga kursrörelser bakom misstankar mot Rollén

Onormalt handelsmönster och kraftiga kursrörelser i Next Biometrics fick Oslobörsen på spåret. Något stod inte helt rätt till när bolaget meddelade att en riktad nyemission skulle göra Rolléns och Schörlings bolag till storägare, enligt Oslobörsens kommunikationschef.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erlend Aas/TT
Foto: Erlend Aas/TT
Foto: Erlend Aas/TT

Oslobörsen började misstänka att något inte stod rätt till med aktieköpen i Next Biometrics innan den 9 oktober i fjol. Då skickade bolaget ut ett meddelande till marknaden, där de berättade att Next Biometrics gjorde en riktad nyemission till Rolléns och Schörlings bolag Greenbridge Partners. Två miljoner aktier skulle ges ut, och Greenbridge partners skulle få köpa dem för 60 kronor styck.

Dagarna innan stod kursen i knappa 50 kronor.

– Vi reagerade på handelsmönstret vi såg innan meddelandet publicerades, och slöt oss till att det kunde finnas grund att undersöka saken, säger Geir Harald Aase, kommunikationschef på Oslobörsen.

Kursuppgången efter meddelandet blev våldsam. Den 16 oktober 2015 hade den rakat upp till över 171 kronor.

– När vi ser sådan stora kursrörelser knutet till ett meddelande ser vi alltid på handeln i aktien innan meddelandet gått ut. Detta gör vi rutinmässigt.

Det vår då Oslobörsen fann egendomliga handelsmönster.

– Det var några misstänkta köp som gjordes dagarna innan meddelandet. Vi såg några större transaktioner. Vi bestämde vi oss för att titta närmare på dem.

Det var i samband med det som det uppdagades att Ola Rollén via ett helt annat bolag än Greenbrigde Partners bolag köpt aktier i Next Biometrics, till en lägre kurs än nyemissionskursen på 60 kronor.

Därefter steg både aktierna han köpt då och de nyemitterade aktierna som Greenbridge partnes köpte i höjden. Oslobörsen anmälde händelsen till den norska Finansinspektionen, Finanstillsynet.

– Vi sände en rapport till Finanstillsynet, vi gör det rutinmässigt på en låg tröskel, säger Geir Harald Aase.

I Norge är det Finanstillsynet som utreder händelser som denna, och sedan polisanmäler det som misstänks vara brottsligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons