Annons

Tove Lifvendahl:Kraftigt oväder i välfärdslandet

Personerna på bilden har såvitt vi vet inget med några ligister att göra, utan försöker få loss en bil i snöovädret i sydöstra Skåne.
Personerna på bilden har såvitt vi vet inget med några ligister att göra, utan försöker få loss en bil i snöovädret i sydöstra Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
Publicerad

I fredags satt jag på pendeltåget från Stockholm mot Uppsala. Jag sprang för att hinna med, vilket i efterhand visade sig vara fåfängt. Någonstans norr om Märsta stannade tåget på grund av växelfel, stod stilla en lång stund medan vi besvikna insåg att ”På spåret” för vår del denna fredag skulle utgöras av den bokstavliga versionen, och därtill i sjunkande rumstemperatur. Till slut vände tåget åter mot Märsta där vi anmodades vänta på nästa tåg.

Vid den tidpunkten då vi alla lämnat Märsta, inträffade andra händelser där samma kväll. Aftonbladet rapporterade igår att en civil polispatrull stannade en bil vid 21.30-tiden för en rutinkontroll. Två personer sprang från platsen, men polisen sprang efter, och lyckades få fast dem.

Men därefter ska ett gäng med ett 20-tal maskerade ungdomar ha dykt upp och omringat patrullen, samt lyckats frita de gripna personerna. De två personerna är anhållna i sin frånvaro, och enligt Aftonbladets uppgifter är en av dem en känd gängkriminell man i 30-årsåldern som tidigare i veckan ska ha hörts i samband med mordet på en man i Jakobsberg. I den övergivna bilen, som nu är beslagtagen, uppges polisen ha hittat ett automatvapen av modell AK-47 och runt en halv miljon kronor i kontanter. (AB 2/2)

Annons
Annons

Vi får aldrig låta oss avtrubbas, säger vi lite då och då, oavsett det handlar om flyktingars drunkningsdöd på Medelhavet, antisemitiska uttryck i samhället eller oroande kriminalitet. Det är lättare sagt än gjort. Måhända blir man kanske inte avtrubbad, men en mänsklig och ganska rimlig skyddsmekanism är ju att inte varje dag låta sig helt känslomässigt fångas av ondska och elände, för att undvika att gå under.

Och ändå får man en känsla av att allt för mycket bara tillåts fortgå. För den som vill/vågar finns ett ständigt nyhetsflöde av händelser som alla på med det politiska språket skulle kallas ”oacceptabla”. Eller för ”utmaningar” – problem för vilka man inte ser någon lösning.

En liten artikel som passerar förbi i kvällspressen, omgiven av andra artiklar om snöoväder, bantningstips, spekulationer inför Andra Chansen och finska dyktrick. Men som berättar det oerhörda att 20-talet unga ligister var både mer och fler än vad en civil polispatrull kunde hantera. Att statens våldsmonopol i fredags var underlägset de kriminella.

Nu utfärdar meteorologerna varningar runt om i landet. Efter snö följer mera snö. Vi som befinner oss i ”drabbade” områden får rusta oss mentalt och praktiskt; skotta, klä oss rätt, ta höjd för trafikstörningar. Men hur ska vi reagera på det som hände i Märsta under den sena fredagskvällen? Det är effekterna av ett oväder i välfärdslandet som ingen har någon prognos för om, eller när, det förväntas gå över.

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons